Het F.A.N.C. , de kruistocht en de willekeur

Link 1 met andere artikels
Link 2 met andere artikels
Link 3 met andere artikels
Link 4 met andere artikels
Link 5 met andere artikels
Link 6 Radioactief incident te Oostende
Link 7 naar Radon congres te St Hubert
link 8 naar andere artikels
link 9 naar andere artikels


De Traag Gestuurde Vaststellingen van het F.A.N.C.

Betekom / Brussel.
Uit goed ingelichte bron weten we dat het Agentschap sinds het opstarten van de campagne voor de verwijdering van de radioactieve opvangers (1 augustus 2003) ondertussen een 95- tal P.V.'s van waarschuwing heeft opgesteld.
90 PV's op 7 maanden ?
Als dat klopt dan is het gemiddelde aantal PV's minder dan één per dag (0,6) ! In het verleden heeft Morsum Magnificat al een voorzichtige pronostiek gemaakt, daaruit bleek dat het Agentschap met de nog aanwezige opvangers a rato van 1 PV per dag nog 22 jaar zou bezig zijn, nu blijkt het, dat het nóg langer zal duren, 't zal 25 jaar zijn.
Voorbeeld aan Nederland.
De Nederlandse VROM heeft, toen zij met de opruiming van de radioactieve opvangers Helita is begonnen, de klus in enkele maanden geklaard. Men moet er wel aan toevoegen dat er in Nederland blijkbaar enkel tuigen van Helita werden geplaatst en slechts een 500 stuks.
Een "fanatieke" vrouwelijke controleur van de VROM controleerde binnen de 2 weken maar liefst 400 adressen, ze trok er met een tentje op uit en werkte ook het weekend verder zo vertelde de dame ons. Over de Nederlandse manier van werken komen we nog uitgebreider terug.


F.A.N.C. Herkent de radioactieve opvangers zelf niet !
PV n° XX <n° gekend> duidt een "Preventor <Ra- 226 aan >"

Betekom / Brussel.
Het Agentschap verzoekt om via "Meldingen" het bestaan van een radioactieve opvanger op te geven, argeloze burgers die in het verleden door malafide installateurs werden beetgenomen moeten zelf het type opvanger noteren, maar het F.A.N.C. weet het zelf niet !
Preventor of IONIC.
Einde maart maakt Ing.E.Goes een Proces Verbaal op van het bestaan van een radioactieve opvanger, op het PV n° XX staat er, dat het "vermoedelijk" (weet het F.A.N.C. het dan zelf niet ?) om toestel n°13 gaat ( staat op de website van het Agentschap afgebeeld als zijnde een Preventor), maar het is hier wel degelik een IONIC.


Foto Links: De IONIC - Foto rechts: De Preventor - Er is wel een groot verschil


Wel degelijk een verschil.
Het verschil tussen een "Preventor Indelec" en een IONIC bestaat hierin:
1.Een Preventor Indelec kan 3 tot 9 bronnen Radium 226 (Ra- 226 - 74 MBq) bevatten en is ruim 100 euro duurder in verwerking.
2.Een IONIC heeft doorgaans 3 bronnen Americium (Am- 241 - 28 MBq) en is ruim 100 euro goedkoper om te verwerken dan Ra- 226
Bovendien:
1.Is de kans dat de onderliggende buizen (etc) besmet zijn bij de IONIC veel kleiner dan bij de Preventor Indelec.

Heeft de gedupeerde bezitter niet het recht om die informatie te kennen ?


F.A.N.C. verzwijgt belangrijke informatie !
Het verwijderen van een radioactieve opvanger (bliksem) kan u meer dan 3.500 euro kosten !

Betekom / Hasselt april 2004
In Hasselt werden onlangs op 2 plaatsen besmettingen vastgesteld van de buis waarop de opvanger gemonteerd was, alsmede een stuk roofing van ongeveer 1m², de bezitters van die opvangers zijn niet blij met de hoge kosten voor het opruimen van het radioactief materiaal.
Euratom in 1970.
In het rapport dat in 1970 door Ir Delhove in opdracht van EURATOM werd gemaakt, is de problematiek van de besmetting met radioactief materiaal door de radioactieve opvangers al bekend gemaakt.
Zo'n opvanger die al 12 jaar geïnstalleerd was, werd toen onderzocht en er werden besmettingen vastgesteld.
Rapport overal bekend.
In de ons omringende landen, zoals in Nederland is dat rapport gekend en diende als basis om de radioactieve tuigen te laten verwijderen, daar zijn ze in enkele maanden tijd verwijderd, in Frankrijk zijn er al meer dan 10.000 weggenomen, in België, nadat ze 18 jaar geleden verboden werden, zijn er nog geen 1.500 verwijderd.
Besmetting van onderliggende delen.
Vooral bij de COMBINATOR welke in België door de firma L'Aigrette werd gemaakt, worden er regelmatig besmettingen vastgesteld. Voor deze tuigen is er Radium 226 van "Ionotron" uit Amerika gebruikt. Waarom de overheid van toen niet is opgetreden is een raadsel, vandaag zetelen dezelfde personen in het F.A.N.C. en ook nu worden de bezitters van de radioactieve opvangers door het F.A.N.C. niet gewaarschuwd voor de mogelijke besmettingen !
Politici doen niets <behalve één>
Toen in 1985 de radioactieve opvangers werden verboden zou Jos GEYSELS en Rudy Collier <De Morgen> één en ander doen, maar het was een storm in een glas water, de Turnhoutse groene boer beloofde veel en gaf weinig, menig ander politicus stelde wel eens een parlementaire vraag, maar daar bleef het bij.
Sinds geruime tijd is het enkel en alleen HAGEN GOYVAERTS die aan het dossier iets doet, maar het onzinnige en antidemocratisch "Cordon sanitair" speelt de Leuvense Volksvertegenwoordiger parten.
De CD & V voorman YVES LETERME belooft al maanden iets te doen, maar het blijft bij veel beloven en weinig geven......


Hier een voorbeeld waarom het verwijderen 3.500 euro kan kosten


Aalst : Waarom leest Burgemeester De Maght eigen informatiekrant niet !

In het januarinummer van "Aalst denderend" (n°1) staat er een aankondiging van het Aalsterse Stadbestuur over de verwijdering van de radioactieve opvangers.
Brave burgers reageerden, maar de Stad Aalst die al sinds maart 2003 op de hoogte is dat er op o.a. het "Cultureel Centrum", de St Jozefkerk, de O.L.Vrouw Bijstand kerk te Mijlbeek......etc nog radioactieve opvangers staan, doet vooralsnog niets !
In het verkondigen van "Politiek geleuter" en "bladvullend gewauwel" is de Aalsterse (blauwe geschelpte) Burgemeester sterk, wanneer het erom gaat om de Wet van 28 februari 1963 en deze van 20 juli 2001 inzake de bescherming van de bevolking tegen de gevaren van de ioniserende stralingen op haar eigen terrein uit te voeren, is de Burgerdame veel minder vlot !


Deze advertentie verscheen in Aalst denderend van januari 2004 - De werkwijze van het Aalsterse Stadbestuur is in casu absoluut niet denderend, het is veleer net als De Dender: "het stinkt".

Radiaoctieve zal wel een zetduiveltje zijn.....


Assuralia (B.V.V.O.):
Het is geen goed idee van het F.A.N.C. om naar ons te verwijzen !

Betekom / Brussel 8 april 2004
Assuralia is de nieuwe naam van het vroegere B.V.V.O. de woordvoerder Wauthier Robyns is momenteel met vakantie, een andere woordvoerder is niet bereikbaar (Mr De Clippel), maar we krijgen toch Peter Wiels aan de lijn, de heer Wiels vindt het geen goede zaak dat het F.A.N.C. de verzekeraars bij de problematiek betrekt.

Radioactieve opvanger wegnemen is risico verkleinen.
Wanneer er op een verzekerd pand een radioactief element staat wat niet vergund is, is het risico bij de verwijdering van het tuig verkleind.


Stukje uit de in de maak zijnde Europese norm ENV 61024-1 - Dit geeft een voorstelling van de beschermende zone van een verticale staaf. In ieder geval geen 60° zoals velen nog steeds denken. De beschermende zone hangt uiteraard af van de veiligheidsgraad. Bron : Pröpster Neustadt


Een bladzijde over de verticale opvangers uit de cursus van Prof.Bouquegneau van 1985 <Faculté Polytechnique Mons>
Dit stelt de beschermde zone voor van een verticale staaf opgesteld op een vlakke ondergrond <maaiveld>.



Bestaande niet conforme bliksemafleider verwijderen betekent in vele gevallen een vermindering van het risico voor inslag !
De bliksemafleiders (Franklin staaf), met één daalleiding en waarbij in de omgeving liggende metalen delen NIET op een elektrisch geleidende manier met de afleiderinstallatie zijn verbonden betekent een extra risico voor overslag bij een ontlading van de bliksem op die staaf.
Een verticale opvangstaaf van 2, 3, 4, 6 ...etc meter die met één afgaande leiding met de aarde is verbonden, is NIET conform aan de regels, noch aan deze van goed vakmanschap en verhoogd de kans voor inslag.
De beschermende zone van een verticale staaf is niet wat velen daarvan denken, in geen geval 45° of 60°. De beschermende zone die een verticale staaf geeft is voldoende gekend, de beschermde zone <naargelang de classificatie> is ook in de nieuwe Eurpoese Norm ENV 61024-1 opgenomen

Verzekeraars kennen de regels blijkbaar zelf ook niet
Uit de praktijk en het gesprek met een woordvoerder van Assuralia blijkt het, dat de gebouwen van de verzekeraars grotendeels evenmin aan de Wet van 4 april 1972 en 19 december 1997 qua bliksembeveiliging voldoen, ook verschillende maatschappijen zelf zo'n opvangers hebben staan.

Gevaarlijke situatie: Op een gebouw van een verzekeringsmaatschappij (niet limitatief).
Hoe kunnen de verzekeraars mensen informeren als ze zelf niet in orde zijn ??


Een afgaande leiding van een bliksemafleider met radioactieve bronnen - De afgaande leiding ligt op de muur, vele metalen delen die door het dak steken, zoals schouwen en verluchtingskanalen / kokers zijn NIET met de afgaande leiding verbonden. !
Zo'n situatie is GEVAARLIJK omdat er risico ontsaat voor overslag van de (eventuele) bliksem naar de metalen delen in de buurt die via elektrische motoren aan de laagspanningsaarding zijn verbonden!


Rechter in 1e aanleg veroordeelde het F.A.N.C.
Het Agentschap moet nu voor de 3e keer de Burgemeesters aanschrijven.

De "kwinkslag" van het F.A.N.C. !
De brief van het Agentschap aan de Burgemeesters van maart 2004 begint met de kwinkslag "Ten gevolge van een uitspraak van de rechtbank van eerste Aanleg te Brussel, zien we ons verplicht om u opnieuw een mailing te sturen ....."

De waarheid ligt elders.
Het is de Rechter in eerste Aanleg die het Agentschap op 1 december 2003 VEROORDEELDE om:
- Op hun website bepaalde passages te schrappen
en:
- De Burgemeesters opnieuw aan te schrijven !

Dat is heel andere muziek dan wat het F.A.N.C. in hun mailing laten klinken ! Gaat de adviseur van de F.A.N.C. Directie zijn tanden op dit dossier stukbijten ?

Betekom / Brussel maart 2004
De campagne geraakte maar niet van de grond, voor dat uitblijven had het Agentschap een kwikslag klaar : "We gaan de campagne grondig voorbereiden" !

Kunst en vliegwerk.
Van meet af heeft het Agentschap blijk gegeven de zaak niet te beheersen, er was al Ir Erik Cottens die op ROB TV kwam vertellen dat een radioactieve opvanger eventueel bij het groot huisvuil zou kunnen belanden en dat geen kwaad kon, wel bij het samenpersen vertelde Mr Cottens ! Men zou van een ingenieur van het F.A.N.C. (Afkomstig van het Ministerie van Volksgezondheid en Gezin - dienst ioniserende stralingen) betere informatie verwachten.


Tijdens de uitzending op ROB van 22 december 2000 kraamde meneer Cottens de grootste onzin uit ! Als een radioactieve opvanger bij de het groot huisvuil zou belanden, was dat geen probleem, alleen mag hij niet samengeperst worden stelde de ingenieur van het F.A.N.C. !


De wetten inzake bliksembeveiliging <vanaf 1962>.
Alhoewel op dit moment niemand in België weet wie het hoog toezicht op de aanleg van bliksemafleiderinstallaties heeft, zijn er niettemin een aantal KB's die de verplichting van bliksemafleiders in het verleden regelden.

Het A.R.E.I.
Om te beginnen zijn er in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties onder de artikels 18 en 136 (Elektrische bescherming tegen overspanning) verwijzingen naar de bescherming tegen overspanning, ondermeer in artikel 136 - 2 .....overspanningen te wijten aan andere oorzaken, bijvoorbeeld atmosferische verschijnselen......
In dat verband is er ook één en ander in de NBN C18 -300 gepubliceerd

.

De oude en nieuwe normen en KB's ter zake.
De eerste "Code van goede praktijk bij de aanleg van bliksemafleiderinstallaties" werd in de NBN 579 gegoten, deze norm was in voege vanaf 1962 tot 1985 en had kracht van wet door het KB van 4 april 1972.
In 1985 wijzigde men de NBN 579 in de NBN C18- 100 deze werd bekrachtigd door het KB van 7 juli 1994, later werd de beveiliging van (ondermeer) hoge gebouwen vastgelegd in het KB van 19 december 1997.


Voor de ziekenhuizen is er een speciaal KB dat bliksemafleiders zelfs niet verplicht.
Het is raar maar waar, Ziekenhuizen werden door het KB van 6 november 1979 onder art.7 vrijgesteld van de verplichte bliksemafleider omdat in art.7 staat, dat de eisen vervat in de NBN 713.010 (Waar in het KB van 4 april 1972 naar verwezen wordt) niet van toepassing zijn op de ziekenhuizen !

Artikel in opmaak


Weer een voordien onbekende opvanger ontdekt !
Waarom ziet het F.A.N.C. ze niet ?

Betekom / Charleroi 27 februari 2004
Op de website van het F.A.N.C. staan een aantal foto's waarop radioactieve opvangers te zien zijn, deze foto's werden niet door het F.A.N.C. zelf genomen, maar wat ze daar tonen is ver van compleet.
Onvolledig.
In hun brochure die naar de burgers en naar de Burgemeesters is gestuurd, verwijst het Agentschap voor identificatie naar de foto's op hun hun website, maar wat moeten de burgers doen als ze het toestel dat op hun dak staat niet tussen de foto's op de website staat ? Is het dan geen radioactief exemplaar ? Mag die dan bij het schroot ?


Dit is een tot op heden onbekend item, het lijkt op een RADAC, maar we hebben geen informatie omtrent de aard van de bron.


Diverse types en fantasiën.
Er zijn in het verleden door installateurs allerlei gekke constructies naar eigen fantasie gemaakt welke met radioactieve bronnen werden uitgerust, de éne keer met Americium, de andere keer met Radium, afhangende van wat men kon leveren / kopen.
Daarom worden er regelmatig nieuwe toestellen ontdekt die met onbekende radioactieve bronnen werden uitgerust, maar het Agentschap mist al deze informatie, wat doen ze eigenlijk ?


De eenzame zoektocht naar illegale radioactieve opvangers.
De inefficiëntie en de willekeur, ....kan nog 22 jaar duren !

Betekom / Brussel 20 februari 2004.
Sinds het F.A.N.C. na het radioactief incident met een radioactieve opvanger in het kinderopvangcentrum "De Brem" te Oostende in een zeer negatief daglicht kwam te staan, de Oostendse oppositie (Vlaams Blok) de Oostendse Schepen Y.Miroir op de rooster legde, werden richting Minister van Binnenlandse Zaken (P. De Wael) door Volksvertegenwoordiger Hagen Goyvaerts (Vlaams Blok) een reeks parlementaire vragen gesteld. Minister P. De Wael krijgt met enkele speldenprikjes het nog steeds half slapende F.A.N.C. nog onvoldoende wakker.
Meer belangstelling voor het Waalse Radon probleem.
Directeur Generaal Ir.J.P.Samain, afkomstig van het oude Ministerie van Volksgezondheid en Gezin, heeft veel meer belangstelling voor het probleem van het natuurlijk radioactief Radongas, daarom heeft het F.A.N.C. voor dat dossier de Gentse Professor Poffijn ingehuurd, maar Mr Poffijn kreeg er al een "hulpje" bij. Er werd ook al een mini congres te St Hubert gehouden !
Ook hier zijn niet alle Belgen gelijk voor de wet.
Het F.A.N.C. heeft welgeteld één Inspecteur op eenzame zoektocht gestuurd. Dat het opsporen van een +/- 30 verschillende types illegale opvangers verspreid over ruim 4.000 locaties geen sinecure is heeft de inspecteur ondertussen al aan den lijve kunnen ondervinden. Alhoewel ze dat niet zullen toegeven, vlot de samenwerking met de Gemeentebesturen absoluut niet. De Adviseur van de Directie bij het Agentschap heeft ook hier de bal misgeslagen, het Agentschap krijgt weinig informatie waar de radioactieve opvangers zich bevinden, ze moeten dus zelf de opsporingen doen.
Gemakkelijke doelwitten.
Dat het opsporen van radioactieve opvangers in een stad niet eenvoudig is, weten ze dus ondertussen wel, daarom nemen ze locaties buiten de stad, ook "Kerken" zijn gemakkelijke doelwitten, mits een kleine verrekijker kan je een radioactieve opvager daar gemakkelijk detecteren.
Ondertussen blijven er duizenden in de binnenstad onaangeroerd staan, het zijn juist deze tuigen die in slechte staat zijn en gemakkelijk kunnen verdwijnen, zie voorbeeld "Lottotoren" te Brussel en "Switel" te Antwerpen.
De efficiëntie.
Recent werd er op de kerk te Eke (Nazareth) een radioactieve opvanger ontdekt, maar in de schaduw ervan staat er nóg eentje op een torentje van een kapel, vanaf het plein aan de kerk te Eke ziet men die Helita A pastilles staan, echter het F.A.N.C. heeft het niet gezien ! Het Gemeentebestuur van Nazareth krijgt een PV; binnen de 6 maanden verwijderen, de eigenaars van de "Kapel" ontsnappen aan een PV ! Dit is geen alleenstaand feit, we hebben andere voorbeelden, zoals te Middelkerke.


Op deze torenspits (+/- 26m hoog) staat er eveneens een radioactieve opvanger. Vanaf de kerk te Eke (Nazareth) kan men deze met het blote oog zien staan, maar het F.A.N.C. heeft het niet gezien !


De willekeur.
In Middelkerke kregen de bezitters van radioactieve opvangers een aangetekende brief toegestuurd, de tuigen moesten binnen de 6 weken verwijderd worden, deadline was 15 november 2003, maar ELIA stoort zich daar niet aan, op hun hoogspanningspost staat het exemplaar er vandaag, 3 maanden na de deadline, nog altijd. Verschil moet er immers zijn.
Nog meer willekeur.
In Oostende stuurde milieuambtenaar J.Dereu naar de bezitters een aangetekende brief dat de tuigen binnen de 3 maanden moesten verdwijnen, ook daar waren er (zoals Gromabel <het oude Sunair gebouw>) die de deadline aan hun laars lapten, maar uiteindelijk zijn er daar 17 weggenomen.
6 Weken, 3 maanden, 6 maanden, bij de schroot of nooit ?
In Middelkerke kregen de bezitters 6 weken tijd, te Oostende 3 maanden en het F.A.N.C. vermeld op zijn PV's van waarschuwing 6 maanden ! Sommigen hebben zo'n radioactieve opvanger zelf verwijderd en bij de schroot gelegd (geval te Diest), anderen charterden een elektricien (Technische dienst van de Stad Oostende) om het tuig daarna in een Stadslokaal te deponeren, op andere plaatsen ligt zo'n tuig op het dak omdat door gebrek aan onderhoud de buizen gewoonweg zijn doorgeroest, we kunnen nog tientallen gevallen citeren, hoeveel radioactieve bronnen met Americium 241 en Radium 226 waarvan sommigen ook 4 mSv/h radioactieve stralen uitzenden, gaan er nog in het milieu verdwijnen ?
Nog 22 jaar te gaan ?
We maken een ruwe schatting van de timing, daarbij rekenen we :
- Aantal radioactieve opvangers in België : 4.500
- Gemiddeld per dag opgespoord en administratief verwerkt : 1
- Aantal werkdagen per jaar : 200
- Duurtijd van de operatie "Kruistocht tegen de radioactieve opvangers": 22,5 jaar !