De <grote> problemen met de controle op de radioactieve toestanden.

Andere artikels over deze onderwerpen


Organisme voor fysische controle bevestigd radioactieve besmettingen door bliksemafleiders.

Hasselt / Betekom 12 mei 2004
De eerder gemelde problemen met de besmetting van de onderliggende delen waarop radioactieve opvangers waren gemonteerd zijn nu officieel bevestigd door een door het F.A.N.C. erkend organisme.


Dit is een deeltje van het verslag waar is bevestigd dat onderliggende delen inderdaad besmet werden.



Belgoprocess neemt binnen BP2 een nieuwe straalmachine in dienst

Correctie :
Belgoprocess deelt ons mede, dat BP2 al lang bestaat, maar dat het de nieuwe Abrasive straalmachine is die binnenkort voor de "ontsmetting van te recycleren materiaal" binnen BP2 in dienst wordt gesteld. 8mrt04

Brussel / Dessel / Betekom 5 maart 2004
De met radioactieve stofdeeltjes besmette metalen delen (door de radioactieve opvangers veroorzaakt) dreigden voor de bezitters een gepeperde rekening te worden, maar recent zijn er wijzigingen op til. Zo is er aan de vragen van VeBo Electroadvies bvba (één van 4 vergunde bedrijven voor de verwijdering van de radioactieve opvangers) een bevredigend gevolg gegeven, daarvan zullen alle betrokken eigenaars profiteren !
BP2- Ontsmetting van te recycleren materiaal.
Belgoprocess gaat door het in dienst nemen van een nieuwe straalinstallatie (binnen BP2) het met radioactief besmet materiaal met een zandstraalmachine (het zijn speciale straalkorrels) verwijderen.
Daardoor zal het metaal van de radioactieve besmetting worden ontdaan en zodoende zal het radioactief afval heel wat minder in volume worden. Het ontsmette metaal kan dan gewoon bij de schroot verdwijnen, vroeger was dat niet het geval.
Andere procedure.
Daardoor kan men nu voor sommige met radioactieve stofdeeltjes besmette onderdelen spreken van "ontsmetting van te recycleren materiaal", de procedure daarvoor ligt anders dan het "verwerken van niet geconditioneerd radioactief afval".

wordt vervolgd


CONTROLATOM het "Heilig huisje" van het F.A.N.C. ?

Het door het F.A.N.C. erkend organisme "Controlatom"
keurde radioactief materiaal in een niet vergunde inrichting en liet de
onverzegelde vaatjes tussen allerlei ander materiaal achter !


Hier keurde Controlatom radioactief materiaal en liet de 28 liter vaatjes onverzegeld tussen allerlei andere voorwerpen achter !

Om radioactief materiaal te bezitten en op te slaan moet men over een vergunning beschikken, maar velen hebben die vergunning niet, daardoor spaart de bezitter tienduizenden euro's uit, vooral degenen die ionische detectoren verzamelen.
Door het F.A.N.C erkende commerciële organismen.
Eén van de organismen die door het F.A.N.C. erkend werden is Controlatom. Deze commerciële firma stuurt een aantal agenten tegen een uurloon van 210 euro naar klanten om radioactief materiaal te inventariseren en de nodige documenten op te maken (S/L formulieren) ten behoeve van het N.I.R.A.S. die aan de hand van zo'n S/L formulier zijn verwerker kiest.
Het enige wat telt is het financiële aspect.
Zo'n keuringen brengen voor een controleorganisme goed geld in de lade, daarom sluiten ze voor vele onwettige zaken de ogen. Ze keuren zonder problemen radioactief materiaal dat zich hier en daar bevindt zonder zich erom te bekommeren of de klant waar de keuringen worden uitgevoerd een vergunning en een lokaal heeft om dat radioactief materiaal overeenkomstig de wet voor de veiligheid van de personen in de omgeving na te leven.
Steeds weer de rode draad : Het F.A.N.C.
Klagen bij het F.A.N.C. helpt niet, wanneer we bij N.I.R.A.S. omtrent die problematiek polsen, dan verwijst men ook daar naar de controlerende functie van het F.A.N.C. ! Wij moeten er op toezien dat, wanneer er via een controleorganisme een aanvraag tot verwerken van niet geconditioneerd radioactief materiaal wordt ingediend, en na acceptatie wordt afgehaald, de ophaling door een vergund bedrijf (meestal Transrad) gebeurt en daarop kijkt N.I.R.A.S. nauwlettend toe.
Of dat opslaglokaal waar de verpakkingen worden opgehaald vergund is of niet, is niet de zaak van N.I.R.A.S., dat moet het F.A.N.C. doen. Zij (Het F.A.N.C.) zouden hun erkende controleorganisme de opdracht kunnen geven om geen keuringen meer uit te voeren wanneer de lokalen waar het materiaal is opgeslagen, niet vergund zijn.

Meer dan 3.000 ionische detectoren in één lokaal.


Een deeltje van een S/L formulier waar Controlatom meer dan 3.000 ionische rookdetectoren keurde in een inrichting die daarvoor niet vergund is !

Bij een andere klant keurde Controlatom (Luc Desmet) meer dan 3.000 ionische rookdetectoren, goed wetende dat het bedrijf geen vergunning heeft om zo'n groot aantal radioactieve materialen op te slaan.
Controlatom ligt bij het F.A.N.C., zoals ook uit het artikel hieronder blijkt, zeer goed in de kast, ze kunnen zich dan ook werkelijk alles veroorloven.


Kortenberg: Radioactief tuig gesloopt - Burgemeester weet van niets
De campagne van het F.A.N.C. werkt duidelijk niet.

Kortenberg / Betekom 24 februari 2004.
Alhoewel het F.A.N.C. al in 2003 met 2 brieven (1 Augustus en 11 november) voor wat betreft de opsporing van radioactieve opvangers (bliksem), de Burgemeesters voor hun kar wilden spannen, is dat in Kortenberg net als op vele andere plaatsen, 8 maanden later nog steeds niet gelukt. Op 10 februari 2004 vertelt Ann Van Nieuwenhuyze van de milieudienst te Kortenberg dat zij van die brieven van het F.A.N.C. niets afweet, laat staan dat ze zou weten dat er op het grondgebied van Kortenberg zo'n radioactieve opvangers staan opgesteld. Heel enthousiast was de dame geenszins, we hadden de indruk dat ze met de informatie niet blij was, het werd dan ook een moeilijk gesprek.


Foto links: Radioactieve bliksemafleider met 6 Radium 226 bronnen wordt gesloopt ! (De bliksemafleider is de ronde schijf boven op de buis)
Foto rechts: Radium 226 op de schroot

Oud zwembad.
In de Dorpsstraat te Meerbeek (Kortenberg) werd er destijds, zoals op tientallen andere plaatsen, door Bloso een zwembad gebouwd dat nu plotseling moet worden afgebroken. De wijze van reageren van de eigenaar (Olympia Pools) liet vermoeden dat een legale verwijdering, wellicht vanwege de kostprijs, moeilijk lag, de zaak werd in de gaten gehouden.
Slopersbedrijf kreeg opdracht.
Alhoewel aan de eigenaar door specialisten werd verzekerd dat het om radioactief materiaal ging dat niet zómaar bij de schroot terecht mocht komen, werd er aan een afbraakfirma opdracht gegeven om het gebouw met alles erop en eraan te slopen. Toen op maandag 23 februari 2003 rond 20:50u aan die firma omtrent die opdracht nog vragen werden gesteld, hoorde men het in Keulen donderen ! De zaak werd nog geheimzinniger en de werf werd in de gaten gehouden.
Radioactief element gewoonweg bij de schroot.
Men heeft er niet lang mee gewacht om het gebouw te slopen, reeds op dinsdag 24 februari 2004 werd er mee begonnen en kort na de middag werd de schouw, waartegen de radioactieve opvanger was gemonteerd, gesloopt (zie foto).
Melding bij de locale Politie.
Het kon niet dat zo'n radioactief tuig met Radium 226 (1.600 jaar halvering in straling) zómaar in de schroot zou verdwijnen, en omdat alle voorgaande waarschuwingen in de wind werden geslagen, moest de locale Politie worden ingelicht, die verscheen rond 15.00u.


Foto's :
Het F.A.N.C. vorderde huisvriend CONTROLATOM die het tuig in de koffer van deze personenauto vervoerde - Voor het vervoer van radioactief materiaal moeten er volgens de ADR reglementen, ORANJE schilden worden aangebracht, maar dat deed Ellen De Geest van Controlatom hier duidelijk niet !
Verpakken en vervoeren gebeurde onder het toeziend oog van het F.A.N.C maar we weten dat ze, nadat ze 10 jaar geleden werden opgericht, hun ogen nog steeds niet goed open gedaan hebben.

Burgemeester weet van niets.
Het moet blijken dat de Burgemeester door de VRT televisie werd ingelicht, ook de Korpschef verscheen ten tonele, uiteraard is in zo'n geval je naam "haas" en weet je natuurlijk van niets. Over de 2 brieven die het F.A.N.C. reeds rondstuurde weten ze in Kortenberg ook niets, vandaar dat er weer zo'n radioactief tuig ei zo na in het milieu terechtkwam.
Campagne en aanpak van het F.A.N.C. is waardeloos en amateuristisch.
De campagne die het F.A.N.C., na zogezegd rijp beraad, in augustus 2003 heeft gestart, faalt op alle fronten, dit is het 5e PV op een rij dat voor onregelmatigheden met zo'n radioactieve tuigen werd opgesteld, we hebben het over gevallen te Oostende, Diest, Tienen, Zoutleeuw en nu dit.


Artikel in HLN van 25 februari 2004 -
Rechts : Burgemeester niet op de hoogte !
Volgens het F.A.N.C. zijn er op 1 augustus 2003 en 12 november 2003 ter zake mailings naar alle Burgemeesters in België gestuurd ! Na 4 voorgaande gevallen is hier nog eens het bewijs geleverd dat het F.A.N.C. zijn werk, zijnde het bescherming van de bevolking tegen de gevaren van ioniserende stralingen niet naar behoren uitvoert.
Op 10 februari 2004 werd Ann Van Nieuwenhuyzen van de milieudienst van Kortenberg opgebeld omtrent het bestaan van radioactieve opvangers, o.a. deze op het gebouw van STACA (Leuvensesteenweg) en op een zwembad in de Dorpsstraat, maar ze namen de melding niet ernstig, ergo ze vonden het maar lastig. Ook aan Ing E.Goes van het FANC werd gemeld dat er te Kortenberg geen aandacht wordt besteed aan de radioactieve tuigen.


Rechter in kort geding doet uitspraak inzake het F.A.N.C.

"TIJD" van 13 januari 2004


Zal de "Adviseur" van de F.A.N.C. DIrektie nu ook zijn werk moeten overdoen ?

Betekom / Brussel 9 januari 2004.
In de openbare zitting van 30 december 2003 in het "Kort Geding" tegen het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle heeft Rechter Verstappen een uitspraak gedaan.
Werk overdoen.
In het kader van een informatiecampagne in het kader van de verwijdering van de radioactieve tuigen, had de adviseur van de Directie van het Agentschap het gemunt op één van de vergunde bedrijven, "ge zult er niet veel moeten afbreken" sneerde Jan M. naar de zaakvoerder van dat bedrijf, en "ik zal de Burgemeesters en de Brandweer inschakelen" vervolgde de ambtenaar vastberaden.
De man was voor geen enkele reden vatbaar, bleef in zijn boosheid volharden en voegde op 1 augustus 2003 de daad bij het woord en stuurde in die zin een rondschrijven naar alle Burgemeesters in België, waarvan 307 in Vlaanderen.
Dagvaarding in Kort Geding.
Daaropvolgend werd het Agentschap door het bedrijf in kwestie op 10 oktober 2003 voor de Rechter gedaagd. Uit de besluitvorming heeft de Advocaat van het F.A.N.C. wellicht de bui al zien aankomen en het Agentschap zou al op 12 november 2003 een nieuwe mailing aan alle Gemeenten sturen, een zogezegde "herinnering" aan het rondschrijven van 1 augustus 2003.
3e Keer, goede keer ?
De Rechter in Kort Geding heeft het F.A.N.C. bevolen om een aantal passages voorkomend in de teksten op hun website en in de informatiebrochures aan alle Burgemeesters te schrappen, dit moet gebeuren binnen de 30 dagen na betekening van het vonnis ! Door de "geestdrift" van de Adviseur, waarin de directie zich liet meeslepen, is het Agentschap zijn boekje te buiten gegaan en dat moeten ze nu in een 3e mailing naar de Burgemeesters rechtzetten.
Alle troeven nog niet uitgespeeld.
Ondertussen heeft de tijd niet stil gestaan en het geviseerde en erkende bedrijf heeft ondertussen opnieuw een aantal vragen omtrent de werking van het F.A.N.C., een 2e rechtszaak zou binnenkort kunnen ingeleid worden.

lees meer in het artikel in PDF


Erkende bedrijven onvoldoende geïnformeerd omtrent de vrijgavelimiet van de besmette buizen met radioactieve stofdeetljes

Betekom / Brussel jan 04
Reeds in 1970 is in het rapport (4292 f) dat door Ir Delhove (Controlatom) in opdracht van Euratom werd opgemaakt gewaarschuwd voor de problemen met de radioactieve opvangers, ook de besmettingen met radioactieve stofdeeltjes die de tuigen op het materiaal achterlaten werd toen al gesignaleerd.
Vrijgavelimiet.
Materiaal dat radioactief is geweest, kan om één of andere reden met de tijd in straling / besmetting verminderen, dermate dat het de vrijgavelimiet heeft bereikt, dus bij de schroot mag worden gelegd. In het KB van 20 juli 2001 (art.35) zijn die vrijgavelimieten besproken, men verwijst naar de tabellen die aan het KB zijn toegevoegd.
De materie is onduidelijk en onvoldoende omschreven zodat er voor de radioactieve opvangers (bliksem) een groot probleem bestaat.
Onvoldoende informatie.
In de opleiding van de erkende bedrijven, blijft het F.A.N.C. vaag omtrent de te hanteren waarde van achtergrondstraling plus straling van de besmette onderdelen,ook de vrijgavelimiet is onduidelijk. Het is ook een vraagteken of alle door het F.A.N.C. erkende bedrijven over de nodige meetapparatuur beschikken om de besmettingen in Bq/cm² te meten.
Bepaalde radioactieve tuigen besmetten de metalen delen op een ernstige wijze. Vooral radioactieve opvangers van het Belgische merk "Combinator" (destijds gemaakt door L'Aigrette Jozef Bensstraat te Brussel) en het Franse merk Preventor Indelec kunnen ernstige besmettingen op de metalen delen waarop ze gemonteerd werden achterlaten.



Foto links : Op +/- 4m van de plaats waarop de radioactieve opvanger heeft gestaan blijft er nog +/- 3,26 Bq/cm² besmetting achter.
Foto rechts: Het stuk buis waarop het tuig gemonteerd was, bleef met ruim 45 Bq/cm² (hier 72,3 cps) besmetting achter !

Hoeveel besmette buizen zijn er al achtergebleven ?
Als het door het F.A.N.C. erkend bedrijf niet over de nodige ernst en meetapparatuur beschikt kunnen er met radioactieve stofdeeltjes <Ra- 226 en Am- 241> metalen onderdelen of stukken buis achter blijven en dat kan niet de bedoeling zijn !
Wanneer gaat het F.A.N.C. zijn verantwoordelijkheid opnemen ?