Zijn 6 radioactieve incidenten nog niet genoeg ?

Aalst Erembodegem (Terjoden).
Als hier een dringende interventie van de brandweer te verantwoorden was, dan moeten meteen alle radioactieve opvangers van kerktorens verwijderd worden !

Niet de opvanger, maar het kruis zelf was onstabiel !
De Stadsingenieur van Aalst liet zich voor de kar spannen, weet hij dan niet beter ?


De volle koperen staaf van de bliksemafleider was met 6 "U" beugels bevestigd
De opstelling van de radioaciteve opvanger RADAC was absoluur niet onstabiel, wel het kruis zelf ! Toch heeft de brandweer eerst de radioactieve opvanger weggenomen, dat was niet haar taak !


Burgemeesters voor de kar van het F.A.N.C.
De campagne van het F.A.N.C. kent geen succes.
De Gemeenten willen de "zwarte Piet" nu op hun beurt doorspelen !

Betkom 31 maart 2004.
We hebben het al eerder geschreven dat de campagne voor de verwijdering van de radioactieve opvangers op een ondeskundige en stuntelige manier in mekaar is gezet, dat heeft trouwens de rechtszaak tegen het F.A.N.C. duidelijk bewezen, de Rechter in kortgeding willigde de hoofdeis van het erkend bedrijf in, het F.A.N.C. moet :
1.Een aantal passages van hun website schrappen.
2.Die gewraakte teksten eveneens in hun folder aanpassen en naar de Burgemeesters sturen.
De Gemeenten geen vragende partij.
Wij zijn geen vragende partij klinkt het hier, elders stelt men resoluut "we gaan daar niet aan meewerken", nog elders vernemen we : "Daarvoor hebben wij momenteel geen tijd", en ga zo maar verder.
Campagne werkt niet.
Als men weet, dat er 307 Vlaamse gemeenten tot 2 maal zouden zijn aangeschreven dan zou het Agentschap à volonté adressen moeten binnenkrijgen, maar zo'n vaart loopt het niet.
De resultaten van de campagne zijn dermate pover, dat de énige inspecteur <voor zover ons bekend althans> die op pad word gestuurd, de kerken uitkiest, gemakkelijker kan niet.
Half werk.
Wat Merchtem betreft, werd er één kerk te Peizegem gevonden, dat er op het Gemeentehuis van Merchtem en ook op de kerk vlakbij ook nog radioactieve opvangers staan, is voor zover wij weten, niet gemeld, ook in andere gemeenten, zoals Kaplle- op- den- Bos stellen we hetzelfde vast.Zo staat er nog een exemplaar op 200m van de Oude Pastorie te Kaplle o/d Bos, maar ook die heeft men niet gezien.
Het lijkt hier wel op een spelletje "Vogelpik", idereen gelijk voor de wet ?, dat zou de eerste keer zijn dat de overheid dat stramien volgt, dus hier ook niet anders.
Burgemeesters willen op hun beurt de bedrijven voor de kar spannen.
Het blijkt, dat diverse gemeentebesturen één of andere ambtenaar contact laten nemen met één of ander bedrijf, op die manier spelen zij de zwarte Piet door naar de erkende bedrijven die onbetaald het zoekwerk mogen uitvoeren, daarvan zijn er al talrijke voorbeelden, ééntje ervan drukken wij hier af, 't is duidelijk dat de Burgemeesters ondeskundige personen het werk van specialisten laten uitvoeren !


Dit is één van de hulpkreten van een Burgemeester uit de Provencie Antwerpen - Deze brief is geschreven op 25 maart 2004


De "Ranch" van de Belgische Far West ligt in de
Ravensteinstraat 36 bij het F.A.N.C.

Betekom / Brussel 12 maart 2004.
Uit het kortgeding dat bedrijf V onlangs tegen het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle aanspande, werd weliswaar de hoofdeis van het bedrijf door de Rechter in 1e aanleg ingewilligd, maar anderzijds is geen rechtsmacht in België voorhanden ( er is dus geen wet) om het F.A.N.C. aan te zetten de bevolking tegen de gevaren van ioniserende stralingen terdege te beschermen !
Onvolledige informatie naar de erkende bedrijven en de bevolking.

Het Agentschap gaf instructies en opleidingen aan 4 ondertussen door hen erkende bedrijven om de radioactieve opvangers te verwijderen. De informatie die in april en september 2003 door een personeelslid van Controlatom in een vergaderzaal van het F.A.N.C. werd gegeven, was amateuristisch, maar vooral op belangrijke punten onvolledig.

De draagbuizen van vele radioactieve opvangers zijn besmet !


Als de radioactieve bronnen op het moment van installatie aan de buitenkant besmet waren, dan heeft die besmetting zich door atmosferische omstandigheden op de onderliggende metalen delen verspreid. Voor die problemen heeft het F.A.N.C. nog niemand gewaarschuwd, zelfs de door hen erkende bedrijven niet !

Niet alleen de radioactieve opvanger is een probleem.
Het F.A.N.C. heeft bij de onderrichtingen aan de door hen vergunde bedrijven NOOIT gesproken over de mogelijke besmetting van de buizen waarop zo'n radioactieve opvanger heeft gestaan, toch zijn deze onderliggende buizen, vooral bij de types "Combinator" gemaakt door de firma L'Aigrette (Willy Van Droogenbroeck) soms erg besmet.
Eén van de verwijderaars (VeBo) heeft dat van meetaf vastgesteld en gesignaleerd maar het F.A.N.C. heeft het tot op heden nog niet nodig gevonden om de bevolking daarvan op de hoogte te stellen, op hun website is daarvan in elk geval nog geen spoor te vinden.
N.I.R.A.S. - Belgoprocess - SCK - en I.R.E.
Het N.I.R.A.S. dat instaat voor de conditionering van radioactief afval heeft met zijn verwerkingsbedrijven recent de koppen bij mekaar gestoken, in tegenstelling tot het F.A.N.C. zijn ze zich daar wel bewust van de problematiek.
Om aan het probleem van de besmette metalen delen een oplossing te geven, gaat men bij BP2 (Belgoprocess 2 dat in feite onder de vleugels van het S.C.K. ligt) binnenkort een "Abrasive straalmachine" activeren die gaat de besmetting van de metalen delen met speciale korrels afstralen, op die manier blijft er veel minder te bergen materiaal over, het radioactieve wordt dan van het niet radioactieve gescheiden, maar /

De bezitters van die tuigen gaan niettemin de rekening gepresenteerd krijgen !


Kortgeding tegen het F.A.N.C.
De Rechter in kortgeding veroordeelde het Agentschap.
Het F.A.N.C. pastte ondertussen alvast zijn website aan !

Betekom / Brussel 12 maart 2004.
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle mag dan in haar persnota op haar website uitbazuinen dat ze is vrijgesproken, de waarheid ligt elders.
Hoofdeis aanklager wel degelijk ingewilligd.
Niet alleen een bedrijf, maar ook de bezitters van de radioactieve opvangers werden door de misleidende campagne van het F.A.N.C. benadeeld, maar de koppige adviseur van de Directie (JMI) wilde geen kant op, er was blijkbaar geen dialoog meer mogelijk, zodat tegen het F.A.N.C. bij de Rechtbank van 1e Aanleg te Brussel een kortgeding werd ingespannen.
Op 30 december 2003 velde de Rechter een vonnis, waarbij de hoofdeis van het bedrijf V werd ingewilligd, voor de overige had de Rechter geen rechtsmacht.
Misleidende tekst schrappen.
De Rechter veroordeelde het F.A.N.C. om volgende tekst op hun website eb in de brochure naar de bevolking te schrappen ;

Bij de afbraak van een bliksemafleider mag men niet uit het oog verliezen dat sommige gebouwen beveiligd moeten zijn tegen blikseminslag,door de plaatsing van een installatie die aan de wettelijke vormen voldoet. Dit is het geval voor bepaalde gebouwen hoger dan 25 meter. Radioactieve bliksemafleiders voldoen niet aan deze wettelijke normen. Neem voor meer informatie contact op met een bedrijf dat gespecialiseerd is in bliksembeveiliging"

Het F.A.N.C. heeft deze tekst enkele dagen geleden alvast van hun website geschrapt, maar dat moet eveneens richting Burgemeesters nog worden gemeld.
Nu reclame voor de noodlijdende verzekering sector
Bij het Agentschap is het gezegde "schoenmaker blijf bij uw leest" nog altijd niet gekend, nu ze bovenstaande tekst gewijzigd hebben, gooien ze het over een andere boeg; de verzekeraars !
Het Agentschap kan zich niet beperken tot zijn opdracht : Er voor zorgen dat de eigenaars van de illegale radioactieve opvangers worden aangespoord om die gevaarlijke en onnuttige tuigen op een veilige en legale manier te doen verwijderen.
Het is niet de taak van het Agentschap om de bezitters aan te sporen om daarbuiten wat dan ook te doen.
Reglementering voor bliksembeveiliging is duidelijk in de wet omschreven.
In het verspreden van "onjuiste" en "vage" informatie is het F.A.N.C. haantje de voorste, maar wanneer het om "PROFESSIONALISME" gaat zakt het kaartenhuisje van het F.A.N.C. als een pudding in mekaar.
Wetten inzake bliksembeveiliging.
De Belgische norm NBN 579 was er al in 1962 en in het KB van 4 april 1972 is er naar die norm verwezen voor gebouwen hoger dan 25 die meer dan de helft boven de omgeving uitsteken, die gebouwen moeten van een bliksemafleider voorzien worden.
In 1985 werd de NBN 579 (leidraad van goede praktijk voor bliksemafleiders) vervangen door de NBN C18-100.
Verder was er het KB van 7 juli 1994 en de laatste wijziging is vervat in het KB van 19 december 1997. In dit KB is er qua bliksembeveiliging voor gebouwen hoger dan 25m niets gewijzigd ALLEEN wordt er verwezen naar de nieuwe norm NBN C18- 100.

Als we het F.A.N.C. moeten geloven dan zou deze radioactieve opvanger (bliksem) ook hier door een nieuwe bliksemafleider moeten worden vervangen; NONSENS !


Foto rechts: Het gebouw is niet eens 4 meter hoog en werd voorzien van een radioactieve opvanger (X) , rondom dit gebouw staan er veel hogere gebouwen en lichtmasten. Foto links: De bliksemafleider (de verticale buis) met bovenop het illegale, gevaarlijke en onnuttige radioactief tuig dat geen enkele invloed op de bliksem heeft !


Brand en ontploffingen.
Het MB van 30 juli 1979 behandelt "Preventie van brand en ontploffing" voor alle inrichtingen die voor het publiek toegankelijk zijn.....
Maar in het A.R.E.I. wordt er in de artikels 18 en 136 ook al naar verwezen dat elektrische installaties moeten beschermd worden tegen overspanningen en atmosferische verschijnselen (m.a.w. bliksem).
Vele radioactieve tuigen op gebouwen die lager zijn dan 25m.
Het Agentschap bemoeit zich met de problematiek van de wetten op de bliksembeveiliging, daardoor gaat ze opnieuw haar boekje te buiten ! Zo is een bliksemafleider op een gebouw dat lager is dan 25 meter niet verplicht. Door de woordkeuze en wijze van voorstellen krijgen de bezitters van die radioactieve opvangers op gebouwen lager dan 25 meter, de indruk dat ook zij een nieuwe bliksemafleiders moeten plaatsen en dat klopt niet.


Mondelinge vraag van Hagen Goyvaerts aan
Minister Dewael: die niet de waarheid spreekt (of door het F.A.N.C. slecht geïnformeerd werd)

De "verhoogde" activiteit is niet te wijten aan de acties van het F.A.N.C. maar van derden, het F.A.N.C. tooit zich met de veren van een ander !

Brussel / Betekom 10 maart 2004
Hagen GOYVAERTS stelde op 10 maart 2004 blijkbaar tot ongenoegen van de Minister van Binnenlandse Zaken (Patrick Dewael) opnieuw enkele vragen over de evolutie van de campagne inzake de verwijdering van de radioactieve opvangers (bliksem).
Bladvullend gewauwel.
Als de Minister moet antwoorden over het aantal verwijderde radioactieve opvangers, komt het niet tot concrete zaken, maar wordtt er een beetje rond de pot gedraaid. Voor Ministers is het schering in inslag dat ze kunnen praten zonder iets te zeggen. Zo heeft Minister Dewael het over "procenten" terwijl er "aantallen" werden gevraagd.


Op 6 december 2002 werd het bestaan van deze radioactieve opvanger (steekt net boven schouw uit) aan het F.A.N.C. met een aangetekend schrijven gemeld, vandaag staat het onding er nog steeds ! Er werd op 9 maart 2004 een nieuwe melding met foto's naar het Agentschap gestuurd.

Vruchten afwerpen.
Dat de campagne voor de verwijdering van de radioactieve opvangers (bliksem) door het F.A.N.C. op een amateuristische wijze is gestart, is ondermeer aan te duiden aan het feit, dat na het versturen van de eerste brochure, onmiddellijk de Burgemeesters en de Nationale Brandweer protesteerden, het F.A.N.C. minder dan 3 maanden na de eerste informatiebrochure al een nieuwe moet sturen en er zelfs nog een 3e zal volgen.
Dat de campagne vruchten begint af te werpen is een flagrante leugen, het F.A.N.C. krijgt in vergelijking met het aantal nog bestaande radioactieve tuigen weinig of geen respons op zijn vraag tot melding.
F.A.N.C. Past website aan.
Ze mogen dan al zeggen dat zij in de rechtszaak (1e Aanleg) in het gelijk werden gesteld, maar toch heeft de Rechter de hoofdeis van de tegenpartij ingewilligd, als gevolg daarvan heeft heeft het F.A.N.C. zijn website moeten aanpassen en dat hebben ze nu gedaan.




Vandaag (3 maart 2004) in "Het Belang van Limburg"
Nog 5.000 radioactieve bliksemafleiders ?

Hasselt / Betekom 3 maart 2004.
Dat er 18 jaar nadat ze bij wet werden verboden nog ongeveer 5.000 gevaarlijke radioactieve bliksemafleiders op de daken staan verbaast blijkbaar niemand, evenmin dat ze gewoonweg naar beneden vallen, zelfs dat ze in het schroot verdwijnen, dat zo'n tuigen radioactief Amercium 241 en Radium 226 bevatten stoort onze medici en politici blijkbaar niet.
Ontwaakt ?
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle (F.A.N.C.) werd in 1994 opgericht, maar niettegenstaande de wet van 21 augustus 1985 zeer duidelijk is, heeft het Agentschap gewacht om de problemen met die radioactieve tuigen aan te pakken tot wanneer er in 2003 één persoon alweer (zoals in 1982) in actie kwam.
Honderden adressen.
Tijdens een bijeenkomst op het F.A.N.C. in juni 2002 vroeg en kreeg het F.A.N.C. (JMI) honderden adressen toegespeeld waar er radioactieve opvangers waren opgesteld, maar ze deden niets met die lijsten. Pas toen er een rechtszaak werd ingesteld, is het Agentschap schoorvoetend begonnen met de opsporing.


Deze gevaarlijke Helita A Calotte hangt ondersteboven aan de schouw van de oude thermische centrale van de R.U.G. (Gent) en alleen nog vast met de koperen afgaande geleider (koperen lat).

De gevaarlijke types.
De eerste Helita's A Calotte werden in de jaren 1955 - 1960 geplaatst, ze zijn dus veel ouder dan de 15 jaar zoals het Agentschap zegt en schrijft. De eerste types bestaan uit een porseleinen kap waarop Radiumzouten volgens het bakprocedé (email) zijn aangebracht. Als zo'n tuig naar beneden valt, dan ligt de radium overal verspreid.
Zo hangt er één Helta A Calotte al jaren ondersteboven aan de schouw van de oude elektriciteitcentrale van de R.U.G. te Gent, maar tot op heden heeft men aan die situatie nog niets gewijzigd (zie foto).
Nog 22 jaar ?
Op het F.A.N.C. maakt men aan journalisten van alles en nog wat wijs, we vernemen, dat er slechts één Inspecteur op pad gaat en naar onze berekening zal dat aan het tempo dat er wordt gewerkt, nog 22 jaar nodig zijn om die klus te klaren !
Het is immers zeer moeilijk om in steden zo'n tuigen op te sporen, daarnaast is het even moeilijk om de juiste persoon of eigenaar te vinden.


Nederland België 10 - 0
Waarom verwijzen politici hier niet naar Nederland ....?

Amsterdam / Betekom 29 februari 2004.
Belgische politici verwijzen als het in hun kraam van pas komt maar al te graag naar Nederland, bij het F.A.N.C. zijn ze systematisch op reis naar Wenen, Parijs, etc, reizen zit sommigen bij het Agentschap in het bloed, maar voor de opsporing en verwijdering van deze radioactieve opvangers zijn ze veel minder vlot.
In Nederland slechts een 400 tal.
Onze noorderburen hebben ook de plaag met de radioactieve opvangers gekend, maar daar hebben ze het "beperkrt" gehouden zoals dat in het rapport van EURATOM in 1970 trouwens was gesuggereerd. In Nederland werden er een 400-tal, hoofdzakelijk Helita's, geplaatst.
Deze Franse Firma was de eerste om het idee van de Hongaar SZILLARD in 1936 te commercialiseren, Helita bracht als eerste de HELITA A CALOTTE op de markt en van dat gevaarlijke type staan er in België nog veel te veel.
Slechts 2 weken !
In Nederland was er destijds slechts één bedrijf dat een vergunning had voor de Helita's, de overheid vorderde van dat bedrijf de bestanden, en dat resulteerde in een adressenlijst van ongeveer 400 stuks.
De Nederlandse Inspecteur die destijds betrokken was bij de opsporing en de verwijdering van de 400 stuks, bevestigde ons dat, nadat het adressenbestand door het installatiebedrijf werd overhandigd, de klus voor de opsporing en bevestiging van de locaties binnen de 2 weken was geklaard !

Hier in België is men, anderhalf jaar nadat het Agentschap adressen in bezit heeft, quasi nergens. Duizenden toestellen blijven onaangeroerd in een gevaarlijke staat boven onze hoofden staan en verdwijnen om de haverklap in het milieu.

wordt vervolgd


Patrick Dewael antwoord op een Parlementaire vraag inzake het inzetten van brandweermateriaal.


Een deeltje van het antwoord van Minister Dewael - Maar in de praktijk gaat het duidelijk anders.

Betekom / Brussel 2 maart 2004.
Onlangs werd er voor de verwijdering van een radioactieve opvanger te Scherpenheuvel een brandweerladder ingezet (zie artikel) niettegenstaande er geen onmiddellijk gevaar was en het om een bedrijf ging, stelde de Burgemeester van Scherpenheuvel een Brandweerladder en 2 personen ter beschikking.
Niet tot de kerntaken van de Brandweer.
In een antwoord op een Parlementaire vraag van Hagen GOYVAERTS aan de Minister van Binnenlandse Zaken (Patrick Dewael) zegt de Minister dat het leveren van assistentie bij het verwijderen van radioactieve bliksemafleiders zeker niet behoort tot de kerntaken van de Brandweer.


De misleidende informatie van het F.A.N.C.

Betekom / Brussel 01 oktober 2003
Volksvertegenwoordiger HAGEN GOYVAERTS stelde gisteren in de kamer commissie van Binnenlandse Zaken inzake de berichtgeving van het F.A.N.C. richting Burgemeesters, enkele netelige vragen waarop de Minister van Binnenlandse Zaken (Patrick Dewael> vooralsnog geen antwoord kon geven.
Vele maten en gewichten.
Na het incident bij het kinderopvangcentrum "De Brem" te Oostende werd de brandweer aangezocht om de tuigen in Oostende op te sporen, later stuurde de milieuambtenaar een bericht naar de bezitters dat de tuigen binnen de 3 maanden dienden verwjderd. De 3 maanden zijn voorbij en er staan te Oostende nog minstens 5 van de 15 tuigen die toen ontdekt werden.
Van 3 maanden naar 2 maanden tot geen initiatief.
De kustgemeenten zijn wellicht beter milieubewust dan de rest, Middelkerke stuurde onlangs een aangetekend schrijven naar de bezitters van radioactieve tuigen dat deze binnen de 2 maanden dienen verwijderd te worden !
Te Alken daarentegen hebben ze zelfs in de Gemeenteraad / Schepencollege beslist om het spelleke van het F.A.N.C. niet mee te zullen spelen, het F.A.N.C. werd daarvan zelfs schriftelijk ingelicht ! Toch staan er te Alken ook van dergelijke radioactieve tuigen.
Minstens 15 jaar oud eveneens een misleiding.
Met dat soort berichtgeving misleidt het F.A.N.C. de Burgemeesters, het Agentschap geeft de indruk dat vele van die tuigen niet veel ouder zijn dan 15 jaar, maar de waarheid ligt elders. Het plaatsen van die tuigen is sinds 21 augustus 1985 verboden, maar de plaatsing ervan was al sinds 1982 fel verminderd. De meeste zijn geplaatst tussen 1965 en 1982, maar ook al vroeger.


Boven op deze buis was zo'n breekbare radioactieve Helita A Calotte gemonteerd - Let op, dit is niet het enige gat, er was elke +/- 50cm zo'n gat in de die buis en dit over een lengte van +/- 3m ! Ook deze buis was minstens 40 jaar oud.


De eerste tuigen dateren uit 1956
Het Agentschap verzwijgt dat er in België al toestellen sinds 1956 werden geplaatst, dat is 47 jaar geleden en een schril contrast met de 15 jaar die het F.A.N.C. citeert. Die toestellen werden nooit onderhouden, de draagmasten en de onderdelen verkeren dan ook in een zeer slechte staat.


Deze tuigen zijn in België nog genoeg te vinden, ze werden gemaakt tussen 1936 en 1950.
De eerste Helita's werden ingevoerd door de firma Cetel uit Brussel <tot 1963>.


De oudste zijn de meest gevaarlijke.
De eerste toestellen werden gemaakt uit een soort porseleinen <halve>bol waarop radioactief materiaal <Radium 226> werd bevestigd, op de potentiaalvoelers <soort naar beneden gerichte sprieten> werd er ook Radium aangebracht en van sommige vallen deze onderdeeltjes door oxidatie er gewoonweg af, ze komen dan in het milieu terecht.

lees meer in een artikel


Lees het volledige artikel in PDF file
het artikel over de bliksemafleiders vindt U op blz 2 !

Lees gerelateerde artikels

De bruin gekleurde "Calotte" is porselein, de bruine kleur is een laagje radioactieve zouten
waarin Radium 226 volgens het "bakprocede" is verwerkt.

De heer Ir.Marc Heselmans van de Technische Inspectie wilde in 1982 geen vergunning
voor dergelijke tuigen geven omdat de bronnen bij een eventuele val zouden kunnen
vrijkomen (dat gebeurde in De Brem te Oostende).

Het F.A.N.C. werd al meerdere keren op de hoogte gesteld van het bestaan van deze tuigen.

In het artikel plaatsten wij foto's van deze Helita's à Calotte die genomen zijn te:

- Herk de Stad (Particulier).
- Heist op den Berg (H Hartschool).
- Heist op den Berg (Klooster).
- St Truiden (Fabriek).

Lijst niet limitatief !

De bliksemafleider is ondertussen verwijderd ! (bericht dd 20.6.03)


Op het midden van het dak staat de buis waarin gaten van 10cm² voorkomen (doorgeroest).
Op de top staat de Helita A Calotte (zie foto boven van een gelijkaardige Helita).

Deze te Heist op den Berg die op het dak van een school staat zal wellicht binnenkort
worden verwijderd, maar ondertussen voeren arbeiders aan dat dak werken uit.