Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927823





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Telenet: Kabel buiten, bliksem buiten
09 augustus 2006
Kabel-tv aansluitingen een gevaar voor overspanning of bliksem


Betekom / Mechelen 9 augustus 2006
Dat communicatie via kabel gedoemd is om te verdwijnen (kijk maar naar het gebruik van GSM en internet), is een feit, maar een ander aspect is het gevaar om via het kabelnet de bliksem binnen te halen, er zijn daarvan voorbeelden genoeg waarbij radio, video televisie en modems (etc) sneuvelden.

Andere artikels in  
MM 68   MM 70   MM 71   MM 74  MM 112


TV Vlaanderen een alternatief 
en een goedkope en digitale oplossing.

De TELENET aansluiting kan, via het kabelnet, de bliksem en overspanningen binnenhalen en niet alleen uw radio, video, televisie, etc. om zeep helpen, maar zelfs brand stichten in uw woning.

Overspanningen en schade omwille van inductie .
De kabel die <vooral bij luchtnetten> uw woning met het net verbindt, is zeer gevoelig voor inducties veroorzaakt door blikseminslagen in de buurt (zelfs in een open veld), <bliksem>technisch is het perfect mogelijk en het gebeurde in de praktijk maar al te vaak.
De abonnee kabel naar uw woning komt door die inductie onder een zeer hoge piekspanning <duizenden Volt>  te staan welke zich, via de aarde (in uw woning) of via de elektrische installatie, zal ontladen. De weg die de ontlading volgt is vaak alles vernielend, maar het formeel bewijs daarvan leveren speelt uiteraard in het voordeel van TELENET.  U, als klant, bent onmachtig tegen de ?bla bla?, ze drijven een doorsnee klant gewoon in de hoek.

Alleen een beveiliging Klasse III,  de onzin van Telenet .
Telenet is maar al te goed op de hoogte van deze problematiek, daarom hebben ze hun modems met een beveiliging tegen overspanning van Klasse III uitgerust (2,5 ? 5 kA) maar, indien de elektrische installatie van de klant niet met de (Wettelijke !)  Klasse I+II beveiliging is uitgerust (45 kA), heeft de klasse III absoluut geen zin en zal bij een inslag de Klasse III beveiliging zelfs exploderen (zie foto restanten differentieel kerk Oud Turnhout).

Potentiaalverschil.
In vele gevallen zal het aardpotentiaal bij de abonnee lager zijn dan deze van de Telenet kabel, dat komt omdat de Telenet kabels meestal een aluminium mantel hebben en aluminium is een slechte geleider. Bij lange <lucht>lijnen zal de spreidingsweerstand in sommige gevallen veel hoger liggen dan deze van de aardlus <vooral bij nieuwbouw>.
Op die plaatsen is de kans zelfs zeer groot dat door de kabel - tv aansluiting grote schade aan de woning wordt aangericht, het is niet voor niets dat men de raad geeft om bij onweer, niet alleen de antenne, maar ook de elektrische stekker uit te trekken want als er een overspanning via de kabel binnenkomt, kan deze zich makkelijk langs de elektrische leidingen ontladen met alle gevolgen van dien.

Oplossing.
Kabel ? tv abonnees, zoals deze van Telenet, kunnen er maar beter voor zorgen dat hun elektrische installatie voldoende beveiligd is tegen overspanningen, dat staat al in de Wet sinds 1981, maar weinigen weten dat.  De moderne technieken die steeds evolueren, bieden goede mogelijkheden om uw installaties (en uiteraard uzelf) tegen de gevaren van bliksem te beschermen, in het beste geval bent U 98 %  beveiligd maar U kan ook afstappen van een kabel - tv aansluiting en overschakelen op digitale satelliet ontvangst ?.

Bezoekers website MM : 120.400

 

 

 

 

 

Laatste update ( 17 augustus 2006 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.