De veiligheid bij de uitvoering van werken Electrabel en al de rest ....4

Link naar vorige pagina
Link naar andere pagina's


Centea kantoor Begijnendijk : Werken aan lichtreclame tonen onveilig werk.

Begijnendijk / Antwerpen 5 augustus 2004
Voor de zoveelste maal staat deze redactie op de "zere teen" van de veiligheid bij de uitvoering van werken, het gaat hier misschien om "kleine" inbreuken, maar kleine oorzaken kunnen grote gevolgen hebben, dat is na de ramp te Ghisenghien nog eens duidelijk geworden : "vele kleintjes maken een groot".

De kantoorhouder.
Als eerste informeren we bij CENTEA die volgens ons voor dergelijke werken de opdrachtgever is.
In eerste instantie poogt men om de verantwoordelijkheid deels af te wenden, door te verwijzen naar de plaatselijke kantoorhouder, maar aangezien volgens ons, het plaatsen van neonreclames tot de centrale diensten van Centea behoort moeten ze toch toegeven, dat het niet onder de directe bevoegdheid van de plaatselijke kantoorhouder valt.
De arbeidsinspectie te Leuven: Roeien met de riemen die ze hebben <sic>.
Wanneer we een verantwoordelijke van de Technische Inspectie te Leuven op zijn GSM bellen, krijgen we voor de zoveelste keer een excuus te horen, dat mijnheer niet kan antwoorden, ik zit hier, daar of ginder, bel mij maandag eens terug klinkt het, of we dat nog gaan doen ook ?
Vervolgens bellen we de Technische inspectie te Leuven, we krijgen de "chef" aan de lijn die zijn naam niet zegt, het gesprek komt hier op neer, dat de Technische Inspectie roeit met de riemen die ze hebben, er is personeelstekort maar dat wil de "Chef" niet toegeven.
Bewust "Luw".
Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen, dat de politiek de controlerende overheidsdiensten bewust "luw" maakt, dat brengt veel <financiële> voordelen voor bevriende bedrijven en andere instellingen waarvan politici vaak zelf de leiding hebben.
Kleine aannemers te veel onder druk.
Uit het dossier van het onveilig werken, waarbij kleine of grote ongevallen gebeuren moeten we steeds meer concluderen, dat het de grote bedrijven zijn die vanuit hun machtspositie de aannemers qua prijzen als een "citroen" uitpersen, banken vormen daarop zeker geen uitzondering, dat blijkt hier nog maar eens.


Foto links: Voetgangers lopen rakelings onder de gondel van de hoogwerker , er is geen enkele signalisatie op het voetpad aangebracht.
Foto rechts: Mensen met kinderen lopen tussen de werken door - Toen de werknemer die de hoogwerkder bedient de fotograaf in de gaten kreeg, draaide hij de gondel van de muur weg, dat er mensen / kinderen rondlopen had hij niet gemerkt !
Ook het verkeer op de straat had nogal wat last van de hindernis die niet voorzien is van de vereiste signalisatie die verplicht is voor een rijdenden werf, op zijn minst verkeersbord A31 en D1- Eén kegeltje op de straat is niet voldoende.

De "rancuneuse" Bank van hier.
Enkele maanden geleden moest een preventieadviseur van de Facilitaire diensten van de KBC het qua technisch inzicht afleggen tegen dat van een bedrijf "X" , het ging over werken aan de Hoofdzetel KBC te Hasselt.
Recent dienden gelijkaardige werken te Leuven worden uitgevoerd, maar de kleingeestige Preventieadvieseur was nog niet vergeten dat hij enkele maanden voordien het onderspit had moeten delven, bijgevolg werden voor de werken te Leuven niet eens een prijs gevraagd aan het bedrijf dat amper op 10 km van Leuven gevestigd is, een firma uit Brugge kreeg de bestelling !
Hopeloos gesprek.
Als we het telefoonnummer draaien dat op de deur van de hoogwerker staat, komen we bij Neorec terecht, op de hoogwerker staat er wel een andere naam. De dame aan de telefoon die duidelijk uit het Gentse komt zegt dat we Mr S. moeten hebben en die is al weg, wanneer we het probleem uitleggen krijgen we eerst Karin Meganck aan de lijn en vervolgens Meneer Meganck.
Hoe langer we het gesprek ook voeren, hoe moeilijker het wordt, meneer Meganck begrijpt de essentie van onze oproep niet en weet het trouwens allemaal beter, toch was hij de ganse dag op zijn kantoor, dus niet in Begijnendijk.
Niet relevant.
Even later belt meneer Meganck nog op om te vertellen dat de fotograaf te Begijnendijk met een bestelwagen ter plaatse was en er om de vragen te stellen werd getelefoneerd vanaf een nummer die niet op naam van enig tijdschrift staat !
Voor zover bekend is het onbelangrijk met welke wagen iemand zich verplaatst en evenmin vanaf welk telefoonnummer er met Neorec werd gebeld, hoe dan ook werd na dat gezegd zijnde de telefoon bij Neorec ingelegd.
Centea niet tevreden met de wijze waarop.
Bij Centea ontkennen ze de feiten niet, maar ze hebben hun bedenkingen omtrent de geloofwaardigheid en ze hadden liever gezien dat één en ander "binnenskamers" zou geregeld worden. Hadden we niet gezegd, dat er Belgie veel te weinig krititsche journalistiek bestaat ?


Veiligheid : Daar spreekt en schrijft men veel over, maar in de praktijk gaat het anders !

Betekom 20 juni 2004.
Een arbeidsinspecteur wil reageren op onze artikels omtrent dakwerken, het probleem blijkt bekend te zijn, maar dat soort werken is dikwijls op één dag gedaan zegt men, dan is het ook onbegonnen werk om ze te betrappen, we hebben daar begrip voor.

Op voorhand geweten.

Hieronder publiceren we een foto van een andere werf waar binnenkort ook dakwerken zullen worden uitgevoerd. Aan de wijze waarop men nu bezig is om "stellingen ?" te plaatsen kan men duidelijk zien, dat ook de rest van de veiligheid ver zoek zal zijn !


Deze "stellingen" kunnen niet als veilig worden beschouwd -
Werf Scharpélaan Betekom

De wetgever verplicht ons om veiligheidsgordels te dragen, handsfree te bellen, etc, etc, waarom komt er geen beter toezicht op de "on"veiligheid op bouwwerven ? Moeten we hier dan de betrokkenen niet beschermen tegen hun eigen onveiligheid waarvan anderen, derden, het slachtoffer kunnen zijn?

Betekom 14 juni 04.
Als de veiligheid bij de uitvoering van werken weer op een positieve manier in de gazetten komt, dan betekent dit, dat de kontlikjournalistiek ten voordele van één of andere politicus weer zijn <lobby>werk heeft gedaan.

De realiteit is anders.
Dagelijks kunnen we tientallen foto's maken van gevaarlijke situaties bij de uitvoering van werken, veel bij kleinere bedrijven, maar ook bij de grote ondernemingen wordt de veiligheid systematisch met de voeten getreden.
Gedoogbeleid, geen beleid.
We zullen aannemen, dat de systematische overtredingen van de regels op de toepassing van de veligheid, alsmede het toezicht erop behoort tot de rijke waaier van mogelijkheden in het gedoogbeleid van de regerende politici. Sommige ambtenaren binnen de Technische inspectie die repressief willen optreden, worden teruggefloten.
Bedrijven die wùel de veiligheid respecteren worden op een oneerlijke manier benaadeeld, in feite een concurrentievervalsing.


Dakwerken te Betekom - Geen enkele P.B.M. - Dakgoten uit zinc die zullen een eventuele val ook niet
kunnen stoppen.


PROXIMUS ziet niet toe op de veiligheid bij het uitvoeren van werken.

Ook bij "Base" kijkt men onvoldoende toe op de veiligheid !


Hoogwerker op 32m maar geen P.B.M. voor de machinist.

Betekom / Tongeren 8 juni 2004.
Niet alleen bij werken aan antennes van Proximus, maar ok bij deze van "BASE" worden de veiligheidsnormen niet of onvoldoende toegepast, de machinist van de Nederlandse kraanfirma Siesling staat in de gondel zonder P.B.M.

Vanuit Groningen.
Wanneer we de machinist om uitleg vragen, zegt deze : Ik heb wel 3 harnassen in de kraan liggen, maar doe ze <bijna> nooit aan zegt de Nederlander.
Erger vindt hij, 's morgens al om 04.00u te Groningen te moeten vertrokken om hier tegen 11.00u te zijn, dat allemaal om hier een kwartiertje te werken klaagt de machinist !
Maes in Groningen, Siesling in Tongeren.
De machinist voegde er nog aan toe, dat zoiets niet ongewoons is, ik zie Maes (Hoogwerkers Maes uit Pulle) in Groningen werken uitvoeren, wij zitten dikwijls hier, niet te begrijpen lacht de Nederlander, morgen hebben we nog een klusje in de buurt van Gent en dan zien we weer.


P.B.E. Zonder P.B.M. op ladder

Betekom / Betekom 1 juni 2004.
We zien het bijna elke dag: Het met de voeten treden van de veiligheid bij de uitvoering van werken, veiligheid daar spreekt men veel over, maar toepassen, dat laat veel te wensen over.


Zonder veiligheidsgordel / Harnas boven op de lader tegen de paal


link naar andere pagina met hetzelfde onderwerp

Link 2 naar pagina met zelfde onderwerp

Telenet: Weer onveilig werken van aannemer !

Betekom / Mechelen 11 mei 2004.
Aanvankelijk dachten we dat het aannemers van Netmanagement waren die werken uitvoerden , maar de preventieadviseur van ENF (Freddy Steynen) kaatste de bal naar Telenet.
Weer Telenet.
We hebben al meermaals aannemers van Telenet betrapt op onveilig werken. Telenet bestaat ondertussen 10 jaar, Duco Sickinghe spreekt tegen de journalisten altijd over een "Jong bedrijf", maar dat is het uiteraard niet, Duco zit niet om één kwinkslag verveeld, de Nederlandse gladde jongen slaagt er telkens weer in om de pers een oor aan te naaien.

Systematisch onveilig werken.
Ondertussen heeft deze redactie aangetoond, dat het kabelnet van Telenet oud en versleten is, maar er ook door aannemers systematsich op een onveilige manier wordt gewerkt.
Er is onlangs een uit Duitsland afkomstige Helga Kunert als preventieadviseur aangesteld, maar we krijgen ze niet of althans moeilijk aan de lijn, eerdere pogingen schrijft de dame af naar collega D.B.


Foto's genomen te Heist op den Berg (Hallaar - Carréstraat).
In de rechtse broekzak van de man op de ladder steekt er één of andere tang, onderaan is er iemand aan het werken en die heeft niet eens een helm op .....