De veiligheid bij de uitvoering van werken Electrabel en al de rest ....

Veiligheid bij het hijsen van een last !

Betekom / Antwerpen 14 september 03
Dat er af en toe ernstige ongelukken op bouwwerven kunnen gebeuren wordt hier nog eens duidelijk gemaakt. Enkele weken geleden kreeg een arbeider een lading over zich die door een kraan werd gehesen, de arbeider overleefde
het niet !
Wie gaat er nu in godsnaam onder een last staan die door een kraan opgetrokken wordt, dat is toch ten strengste verboden ! Te A'pen betrappen we op 14 september een arbeider van de Brasschaatse bouwfirma C.G. die dezelfde fout maakt !


Geen handschoenen en geen helm ! - Een paar honderd kilo +/- 50m hoog hijsen op een palletje !


Geen handschoenen, helm.
We zien de arbeider die bezig is aan het bevestigen van de kettingen aan de hijshaak van de kraan, hij draagt geen handschoenen en ook geen helm, toch zou hij dat moeten doen. Dat hij dat niet doet is al een teken aan de wand; de veiligheid staat hier op een laag pitje.
Palet.
Het te hijsen voorwerp is een zwaar kruis dat zo'n 50m hoog moet gehesen worden, het voorwerp ligt op een houten palet dat heeft gediend om het geheel met een vorklift op de vrachtwagen te laden. Zo'n palet is volgens onze bescheiden mening niet geschikt om op een dergelijke manier in hijsbanden te worden gehangen, men kan duidelijk zien dat de houten latten van het palet buigen, een verpakking die duidelijk vervormd is.
Toch gaat de arbeider tijdens het hijsen pal onder de last staan, we geven toe dat indien de last mocht vallen, een helm ook geen soelaas meer zal bieden.


Opzij, opzij, opzij ......we hebben haast !

De Nederlanders komen Telenet een handje toesteken, nergens op letten, de stoep en de fietsers bekijken het maar ! Wat er precies aan de hand was weten we niet, maar de Nederlandse bestelauto heeft daar zo'n uurtje op het fietspad gestaan. Menig fietser diende uit te wijken en op de rijweg te fietsen.

Het is hier de taak van Telenet om toe te zien op de veiligheid bij het uitvoeren van werken door haar onderaannemers (wet op het welzijn bij het uitvoeren van werken KB 4 augustus 1996). Aannemers die niet veilig werken moeten geweerd worden, maar in de praktijk is het juist andersom.




Even een geheugensteuntje voor de Netbeheerders in wiens ondernemingen firma's werken komen uitvoeren, zoals ENI, Verstraete (KVZ), Maes Electro, Planhold (Nederland)etc ...
Onderstaande brief van de Minister van Tewerkstelling en Arbeid (L.Onckelinx) neemt op bladzijde 3/5 enkele artikels uit de CODEX over :

Het personeel van Electrabel respecteert zelf de regels niet !

Lille <Kempen> werken vlak naast de openbare weg zonder één signalisatie : Electrabel.

Ronse - slijpen zonder oogbescherming Vlak naast de vingers boren zonder handschoenen: Electrabel.



ENI

Begijnendijk juni 2003 - gebied PBE - Ladder op de rijweg en geen enkele signalisatie: ENI


K.V.Z. Jabbeke


Vollezele 1 april 2003 - gebied WVEM - Vlak na een relatief scherpe bocht ! Geen enkele signalisatie, met 2 op één ladder (aluminium), één geen enkele beveiliging tegen vallen, de bovenste arbeider heeft al een "heupgordel".......bedrijf : KVZ Jabbeke.


Maes Electro Pulle


Berlaar Heikant 18 juni 2003 - gebied Electrabel - Blank LS net onder spanning - geen handschoenen - linkse persoon staat in de gondel op een verhoogje - geen andere PBM - dommekracht volledig uit metaal - Bedrijf : Maes Electro Pulle.

lees gerelateerd artikel


K.B.C. Gebouw Agenstchap


Firma De Coninck (DC) - Werken aan een KBC bankkantoor - Ook daar slapen Preventieadviseurs - Behalve de stelling vragen we uw aandacht voor de loshangende laagspnningskabel ! (Foto Juli 2003).

Link naar andere pagina omtrent veiligheid