Radioactieve opvangers vervolg 11

Link naar andere pagina over dit onderwerp
Meer onderwerpen
Nog meer onderwerpen
Vorige bladzijde
Lijsten met radiaoctie ver opvangers
Link naar blz 7
Link naar blz 8
Link naar blz 9
Link naar blz 10


Gebouwen van de overheid, gemeenten en steden hebben de meeste illegale radioactieve opvangers.

32 Jaar na de eerste wetgeving, en 42 jaar na de erste normen ter zake weten men in vele gemeenten nog altijd niet hoe een bliksemafleider moet geïnstalleerd worden.

Betekom 9 september 2004.
De eerste Norm voor de aanleg van bliksemafleiders werd in 1962 gemaakt en de eerste wet waarin naar die norm werd verwezen dateert van 4 april 1972, in 1985 wijzigde de norm en in 1997 de wet, maar desondanks hebben de steden en gemeenten dar allemaal vierkant hun broek aan geveegd.

Incompetentie.
Nu het F.A.N.C. door de diverse parlementaire vragen en enkele radioactieve incidenten door hun Minister (Patrick Dewael) wordt aangepord moeten de technische diensten van de gemeenten en steden overgaan tot het opmaken van bestekken, maar dat kunnen ze allerminst.
Uit diverse voorbeelden blijkt, dat de gemeenten en steden niet in staat blijken om een degelijk bestek op te stellen, ze kiezen de gemakkelijke weg sapnnen de erkende verwijderingbedrijven voor de kar, het klassieke stramien en bewijs van incompetentie.
Nieuwe installaties.
De overheid, noch de steden en gemeenten zijn na 40 jaar wetgeving ter zake, vandaag nog steeds niet op de hoogte van het feit dat er in België al sinds 1962 regels bestaan hoe een bliksemafleider moet worden aangelegd, dat "de kooi van Faraday" het enige wettelijke en meest doeltreffende systeem is weten de technische diensten vandaag meestal nog niet.
"Opvangers" Volgens de Franse Norm NF C17 102.
Nu de radioactieve opvangers moeten verdwijnen wil men persé opnieuw de Belgische wetgeving omzeilen door het plaatsen van opvangers volgens de Franse normen.
In Frankrijk maakt men inzake bliksembeveiliging onderscheid tussen het aanleggen van een bliksemafleiderinstallatie en het gebruik van "opvangers", een "opvanger" is geen bliksemafleiderinstallatie, maar een onderdeel ervan.


wordt vervolgd


Voor de 3e keer te Antwerpen : Radioactief incident met bliksemafleider.

Betekom - Antwerpen 7 september 2004.
Bij herhaling is er al gewaarschuwd voor de gevaarlijke (uiterst breekbare) Helita A Calotte, al deze tuigen zijn meer dan 50 jaar geleden geplaatst, velen zijn dus in slechte staat en vallen gewoon naar beneden, nu lieten ondeskundigen ter zake het tuig zelf vallen.

Door niet deskundige personen verwijderd.
Het verwijderen van radioactieve opvangers is een gevaarlijk werk, maar wanneer niet deskundigen dat gaan doen is het nog gevaarlijker, dat is hier nog maar eens duidelijk geworden.
De Helita A Calotte is een radioactieve opvanger die tussen 1936 en 1950 door het Franse Helita werd gemaakt, het radioactief deel heeft een bronactiviteit van 74 MBq en bestaat uit Radium 226 dat in de vorm van Radiumzouten op een porseleinen halve bol is aangebracht.
Die porseleinen halve bol moet men dus niet laten vallen, zoniet is breekt ze in tientallen stukken. Op de één of andere manier heeft men de opdracht in eigen beheer willen uitvoeren en liep het mis, de calotte is gevallen en in tientallen stukken gebroken.


Het groen gekleurde stukje is één van de radioactieve delen van de Calotte (Radium- 226 met 74 MBq bronactiviteit)


Tientallen van deze tuigen.
Te Oostende is er in maart 2002 al zo'n tuig naar beneden gevallen, daar werd het terras, zo'n 20m² door Belgoprocess gereinigd, het OCMW van Oostende mocht de gepeperde rekening betalen ! Nu is er weer eentje te Antwerpen in stukken uit mekaar gevallen en het grootste deel ervan is niet meer terug te vinden, dus weer Ra- 226 in het milieu !
Er staan van deze gevaarlijke tuigen nog enkele honderden opgesteld, ook te Antwerpen staan er nog en het F.A.N.C. is daarvan op de hoogte.


Het politiek "geleuter" van de Minister van Binnenlandse Zaken :
De overheid moet het voorbeeld geven !

19 Jaar nadat radioactieve bliksemafleiders werden verboden staat er uitgerekend op een Vredegerecht zo'n exemplaar !

Betekom 29 augustus 2004.
Het is bijna niet te geloven dat er ondanks het KB van 21 augustus 1985 op een gebouw van een Vredegerecht, dus het Ministerie van Justitie
nog één van de meest gevaarlijke radioactieve bliksemafleiders te vinden is.

Type Kapton.
Dit radiioactief tuig bestaat uit 2 metalen schijven waarop Radium 226 is bevestigd (soort email), maar uit de praktijk blijkt, dat de hechting van de Ra- 226 op de schijven niet erg goed is en los komt, het radioactief materiaal verdwijnt aldus in het milieu !
Is er op het Ministerie van Justitie dan niemand die de wet kent ?




Zonder verder commentaar.....


Waarom zit het Parket te Antwerpen op het verkeerde spoor ?

Betekom / Antwerpen 26 augustus 2004.
Het Nieuwsblad publiceert vandaag een artikel omtrent de strijd met de radioactieve bliksemafleiders, maar de reactie van de woordvoerder van het Antwerps Parket doet hier en daar de wenkbrauwen fronsen.

Niet op de juiste golflengte.
Bij de Federale Politie Milieu te Brussel (DGJ/DJB) stelt Frans Geysels dat de Parketwoordvoerder te Antwerpen op de verkeerde golflengte moet zitten, of dat er een misverstand is, of de bewoordingen in de krant verkeerd werden weergegeven. Ik kan niet spreken voor het Antwerps Parket vervolgt de heer Geysels, maar wij doen ons best om te vermijden dat de toestellen in het milieu terecht komen.
Wij hebben een bericht gestuurd naar al onze politiediensten, daar moeten ze zeker verwijderd worden, we hebben immers een voorbeeldfunctie
.
Commerciële belangen.
Parketwoordvoerder (Mr Poels) is door journalisten ingefluisterd dat één van de verwijderingsbedrijven de zaak persé in het nieuws wil brengen omdat dat bedrijf t.o.v. de concurrenten niet genoeg van die tuigen mag afbreken.
Commerciële belangen spelen hier geen rol zeggen ze bij een andere politiedienst, het gaat over de illegaliteit van deze toestellen, wij trekken ons van het commercieel aspect niets aan zegt die politieman.


Deze radioactieve bliksemafleider lag al bij de schroot -
Door haar eigen onderzoek heeft GDA Antwerpen erger belet

Klopt niet.
Andere ingewonnen informatie zit op dezelfde golflengte als deze van de Federale Politie milieu te Brussel, de betreffende Parketmagistraat te Antwerpen is trouwens met vakantie wordt er gezegd, waarschijnlijk is de woordvoerder niet voldoende geïnformeerd en wij geven geen informatie aan journalisten klinkt het daar.


Niettegenstaande de Carolus Borromeuskerk lange tijd in de steigers stond werd radioactieve bliksemafleider niet verwijderd.

Betekom / Antwerpen 25 augustus 2004.
De Carolus Borromeuskerk ligt vlakbij de St Katheleinevest in het hartje van de koekestad, gedurende jaren stond de top van de toren in de steigers, sinds enkele werden die steigers boven aan de top van de toren verwijderd maar de radioactieve bliksemafleider staat er nog steeds.

Plotse Interesse.
In september 2002 wordt de Voorzitter van het Kerkfabriek "Carolus Borromeus" schriftelijk op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van een radioactieve Helita A Pastilles op de kerk, het tuig door de aanwezigheid van de steigers dus vrij gemakkelijk verwijderd kan worden.
De Notaris uit de Ambtmansstraat reageerde laconiek, hij begreep onze plotselinge interesse voor hun kerktoren niet en de Kerkfabriek bezit geen eigendommen aan de St.Katheleinevest die te Antwerpen gekend zijn besluit te Notaris.


Foto links : September 2002 - Foto rechts: Augustus 2004 de radioactieve bliksemafleider staat er nog steeds.


Minister Duquesne.
In een reactie op een parlementaire vraag van Els Van Weert van 23 mei 2002 zegt de Minister : " Voor sommige bliksemafleiders die moeilijk bereikbaar zijn, denk aan torenspitsen, is het zelfs helmaal aangewezen om de verwijdering uit te stellen tot men in het kader van andere werkzaamheden de werfbeveiliging van de arbeiders optimaal kan verzekeren" (einde citaat)
Hier heeft men zich duidelijk niet aan die aanbeveling gestoord.
F.A.N.C. ingelicht.
Het Agentschap werd op 2 manieren ingelicht van het bestaan van de radioactieve bliksemafleider, één keer samen met honderden andere adressen en één maal met een spécifiek gerichte infodocument, het mocht allemaal niet baten, het radioactief tuig staat er nog steeds, wat doet het F.A.N.C. eigenlijk ?