Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937990





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Veiligheid hoogspanningsnet : Elia wenst niet te antwoorden.
03 november 2011
Hoogspanningstransport van Elia doorstaat Morsum Magnificat stresstest niet.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.365.900
Brussel / Lanaken 3 november 2011

Terroristen kunnen België makkelijk
binnen het half uur zonder spanning zetten.

Het is niet alleen de mechanische stabiliteit van diverse hoogspanningspylonen die qua conformiteit met het A.R.E.I. in vraag is, maar ook de continuïteit van het ganse net. Voor wat de stabiliteit betreft is het Ministerie van Economische Zaken bevoegd maar, voor zover ons bekend, is de Algemene Directie Energie er nog nooit in geslaagd om een degelijke inventarisatie van de hoogspanningspylonen op te stellen, laat staan een controle uit te voeren, er zijn bij de Algemene Directie Energie immers maar twee personen die de controles zouden kúnnen doen, uiteraard gebeurt dat nooit.

Incompetentie?
In het verleden heeft Elia en haar ingenieursbureau Tractebel inzake de controle van de productie van energie blunders begaan, ingenieurs van Tractebel -Pierre O.- bestelden bij BTMC -Bell Telephone Manufacturing
Company- een systeem dat technisch al vanaf de eerste straalverbinding –Doel / Kallo- faalde, de locale oscillatoren van het systeem, dat op 430 MHz werkte, waren niet eens kristal gestuurd, dus onstabiel. Dit betekende in de praktijk dat er, wanneer de straalverbinding uitviel, geen automatische controle van de productie en de sturing van het elektrisch verbruik in België mogelijk was en het personeel van de diverse productie eenheden op telefoonverbindingen waren aangewezen. Elia heeft het systeem, dat 200 mio Bef had gekost, vooraleer het onder het project Gecoli I en II goed en wel geïnstalleerd was, dienen af te voeren. In Wallonië waren er problemen met de verwarming van de parabolische antennes van Anixter, ondermeer aan de belangrijke post “Bassin Supérieure” te Coo waren de verbindingen regelmatig onmogelijk wegens bevroren antenneonderdelen en kon men vanuit Linkebeek de systemen te Coo niet in werking zetten. Als vervanging van het straalverbindingsnet is men glasvezelkabels gaan gebruiken, die in de bovenste kabels van de pylonen -die als bliksemafleider fungeren- werden ingewerkt, maar ook dan werden in eerste instantie fouten gemaakt omdat de glasvezelkabels boven in de pylonen werden afgeknipt en daar dienden gelast. De laatste informatie die we konden sprokkelen handelde over proeven in de schakelpost van Breughel, maar vandaag wil Elia op onze "technische vragen" nog niet antwoorden, hoe de situatie vandaag is, weten we dus niet.



Affligem 26 november 2005 - dat hier geen persoonlijke ongelukken gebeurden is een wonder, het is niet alleen de stabiliteit van de pylonen die problematisch is. Volgens Morsum Magnificat werd hier niet voor het juiste type pyloon gekozen, de lijn verandert hier van richting en dan kan er geen type "P" worden gebruikt. Uiteraard heeft Elia en de sector meteen voldoende steun om alle kritiek in de kiem te smoren. Electrabel vulde en vult nog voldoende politieke zakken, het is één bende.

Terroristen. 
Belangrijke infrastructuur van het Belgische hoogspanningsnet is zeer kwetsbaar opgesteld en is gemakkelijk toegankelijk, het gaat om twee schakelposten die, omdat er in die posten heel veel vermogen wordt
geschakeld, ook enorm belangrijk en kwetsbaar zijn. Het is te hopen dat terroristen niet op de hoogte zijn van sommige details, want het is echt niet moeilijk om België, binnen het half uur, volledig zonder spanning te zetten. Wie de juiste plaatsen kent waar de nokkenschakelaars op "0" moeten worden gezet, moet geen pyloon laten omvallen, het uitschakelen kan binnen enkele minuten "manueel" uitgevoerd worden.


Elia weigert al vijf jaar om mijn AVIP certificaat te vernieuwen. Waarvoor zijn ze bang? Voor de waarheid? 

Hoeveel tijd om in te schakelen?
Het is een feit dat het zenuwcentrum van Elia in Linkebeek de controle over het ganse hoogspanningstransport -380 - 150 kV- in handen heeft en het Belgische verbruik permanent digitaal zichtbaar is, bij eventuele
tekorten kan men vanuit Linkebeek bijsturen maar, wat ze niét kunnen, is het automatisch inschakelen van een verbinding die manueel verbroken werd. Mochten de schakelaars van het vermogen van Doel I in Kruibeke worden uitgeschakeld, valt het vermogen van Doel I weg, geen enkele productie eenheid uit de buurt zou dat kunnen opvangen waardoor het gehele verdeelnet in mekaar zal stuiken. Op de vraag van Morsum Magnificat aan Lise Mulpas van Elia wil deze daarop niet antwoorden. Gezien de weg die het dichtstbijzijnde personeel van Elia moet afleggen, denken wij dat het een half uur zal duren vooraleer de schakelaars opnieuw kunnen worden ingeschakeld en dat is veel te laat. Behalve de schakelpost te Kruibeke is er ook een dergelijke die een groot deel van het vermogen van Tihange schakelt. We moeten niet denken wat er zou gebeuren indien terroristen die zwakke plekken in het Belgische systeem zouden benutten om België in het donker te zetten, het is echt niet moeilijk, nogal wiedes dat Elia geen uitleg wil geven aan Morsum Magnificat, mocht onze zienswijze niet kloppen, kunnen ze dat toch gewoon zeggen, nu zeggen ze niets en dat is zo goed als "ja" antwoorden.

Politieke helden.
Morsum Magnificat ligt bij Paul Magnette ook niet goed in de kast, we stellen altijd vervelende vragen waarvan de politieke -pantoffel-helden altijd huiveren.
Een online artikels uit 2005 die ergens op het internet wordt bewaard: http://www.morsum-magnificat.be/artikels/Elia_1.htm

Artikel n° 4.245
Geplaatst op 11:19 3/11/2011
  
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 03 november 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.