Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926379

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Intratuin Aarschot : Elektrische installatie is een puinhoop-Update2
10 maart 2013
Niet conforme installaties een gevaar voor overspanning, kortsluiting, brand, elektrocutie
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.995.000
Lanaken / Aarschot 10 maart 2013

--- Update 2  22:35 11/03/2013
Veel goede voornemens.
We werden vandaag gecontacteerd door de externe preventieadviseur van IDEWE, écht veel wijzer zijn wij betreffende de actuele situatie -keuringsverslagen- niet geworden. Johan Van Neck legt ons wel uit dat er qua risicoanalyses al heel wat ondernomen is. Dat sommigen van het personeel van Intratuin maar beter een opleiding BA4 en BA5 kan volgen beaamt de preventieadviseur, maar de praktijk ligt hier mijlen ver weg van de realiteit.
--- einde update 2 

--- Update 1 15:04 10/03/2013
Intratuin reageert.
We werden deze namiddag gecontacteerd door Roel van Intratuin die geschrokken is van het online artikel dat bij de bedrijfsleider hard aankomt, dat is best mogelijk, maar hoe zou de bedrijfsleider zich voelen mocht er door problemen met de elektrische installatie brand ontstaan en er daarbij ook slachtoffers vallen. Morsum Magnificat is geen gazet die belust is op sensatie, maar waarschuwt voor gevaren vóór het te laat is, want dan komen de "journalisten lijkenpikkers" en die kan je maar beter uit de buurt houden, zij teren écht op de ellende van anderen.

Hoe gekeurd en hersteld?
Volgens de bedrijfsleider wordt de installatie door een bepaald erkend organisme jaarlijks gekeurd, maar dat hoeft voor een elektrische laagspanningsinstallatie ook weer niet, om de vijf jaar is voldoende -art. 271 AREI-,  de hoogspanningscabine moet wel elk jaar gekeurd worden -art. 272 AREI- Morsum Magnificat wil Intratuin zelfs belangeloos behoeden voor elektriciens en keuringsorganismen die hun werk niet doen en dat blijkt volgens de eerste informatie, alweer het geval te zijn. Intratuin gaat morgen bij haar preventieadviseur al stappen ondernemen en dat is al een zeer positief signaal die wij uit Aarschot hebben ontvangen.

Keuring met de natte vinger.
Aan de hand van document J1303654  tonen we aan, dat een organisme geen opmerking maakt wanneer een 5G2,5 geleider - voeding voor een onderbord- is aangesloten op de uitgangsklemmen van een differentieel van 40A! Dat wil zeggen dat die kabel niet tegen kortsluiting is beveiligd en bovendien een geleider van 2,5 mm² slechts met 20A zou mogen beveiligd worden. Een voeding van een dergelijk onderbord moet met geleiders van minstens 6 mm³ worden uitgevoerd, dit zijn maar liefst drie inbreuken in één klap!

--- einde update 1

Een alerte bezoeker van Intratuin te Aarschot, lezer van Morsum Magnificat, maakte ons attent op de erbarmelijke slechte staat van de elektrische installatie in de Intratuin verkoopruimten aan de Diestersteenweg te Aarschot. Inderdaad, wanneer wij op zaterdag 9 maart ter plaatse een kijkje gaan nemen, moeten alvast wij het vermoeden van onze bron bevestigen.


Resem inbreuken.
Al meteen bij binnenkomen zien we dat de elektrische installatie vele inbreuken vertoont, in feite ongezien voor een industriële installatie in ruimten waarin publiek en personeel zich bevinden. Een opsomming maken van de inbreuken die wij zó gezien hebben, is onbegonnen werk.

Preventieadviseur.

We achterhalen al op zaterdag dat de preventieadviseur zich bij IDEWE bevindt, maar uiteraard is Johan V., op zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. Zoals men dat ondertussen van Morsum Magnificat gewend is, stellen wij de komende dagen enkele vragen aan de Aarschotse burgemeester en aan WASO, deze dienst moet toezien op de veiligheid van de werknemers die bij niet conforme elektrische installaties wel degelijk in gevaar is. De burgemeester André Peeters van Aarschot moet in het kader van art. 135 van de nieuwe gemeentewet ook zijn verantwoordelijkheid opnemen, als er bij Intratuin als gevolg van een probleem met de elektrische installatie brand zou ontstaan en André Peeters zou, nadat hij op de hoogte werd gebracht, niets hebben ondernomen, dan zou hij, wegens schuldig verzuim, moeten vervolgd worden.

Vier spots ..


Vier spots in verticale positie gemonteerd die de nodige warmte ontwikkelen, waarboven op de koop toe nog een meervoudig stopcontact hangt. Als dat geen brandgevaar is ! 


Keuring installatie.
Het feit dat in de ruimten overal tientallen loshangende bedrading en het veelvuldig gebruik van koppelcontactdozen voor huishoudelijk gebruik en meervoudige loshangende meervoudige stopcontacten -MB 16 maart 1993 verschenen in het BS 4 mei 1993- worden aangetroffen, wil zeggen dat de elektrische installatie wellicht niet aan de vereiste periodieke keuringen werd onderworpen, ofwel dat die keuringen met de natte vinger gebeurden. Een dergelijke installatie moet minstens elke vijf jaar op conformiteit gekeurd worden -art.271 AREI-. mocht dat hier het geval zijn dan moet BELAC ingeschakeld worden en het keurende keuringsorganisme aan een audit onderwerpen.

Wordt vervolgd.

Artikel n° : 03/13/4870
Geplaatst : 11:59 10/03/2013

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©


Laatste update ( 11 maart 2013 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.