De zogenaamde kwaliteitsgazet begeeft zich op zeer glad ijs.
Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.663.900 Groot Bijgaarden / Lanaken 19 april 2012.
--- Update 1 12:13 19/04/2012 Morsum Magnificat: Eén van haar artikels MM_119_Augustus_2006_Bliksembev.pdf --- einde update 1 Gisteren 18 april, lanceerde De Standaard een publiciteitscampagne voor een overspanningbeveiliging -van klasse III- ICIDU en dit tegen een gunsttarief van 19,95 € in plaats van 34,95 €. Volgens de aanbieding zou het toestel alle elektrische toestellen zoals wasmachine, droogkast, etc. die binnen een straal van 10 meter op dezelfde groep zijn aangesloten, beschermen tegen bliksemschade. Onzin en / of oplichting? De Standaard zegt in haar aankondiging niet dat het toestel, om effectief te werken, moet aangesloten zijn op een stopcontact met aarding, De Standaard geeft ook geen uitleg wat "dezelfde groep" betekent. De Standaard levert evenmin het bewijs dat de beweringen wetenschappelijk zijn bewezen zodat in dit geval zelfs gesproken kan worden van oplichting. Het is ver gekomen als gazetten op die manier abonnees moeten werven. Het Laatste Nieuws heeft op dat gebied ook geen onbesproken reputatie -zie link- http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=3678&Itemid=0 Leverancier. Onmiddellijk na het ontvangen van de aanbieding hebben we contact genomen met Toon Van Den Meijdenberg die aan deze redactie moet toegeven niets van techniek af te weten. Na een korte uiteenzetting van het probleem heeft Toon blijkbaar binnen de onderneming zijn licht opgestoken en na een tiental minuten had de jurist al een oplossing "Ik heb de leverancier verzocht om met u contact op te nemen" klonk het, wat uiteraard niet gebeurde.
De Internationale Norm: Wat de IEC norm IEC 62305 op pagina 125 over deze techniek zegt, zó eenvoudig is het dus niet.
De Belgische Norm: Er is ter zake ook een Belgische Norm NBN_C18-300 die spijtig genoeg quasi nooit wordt toegepast, de -p-Overheid heeft daarvoor onvoldoende competentie in huis.... FOD Economie ingelicht. Morsum Magnificat heeft dan ook in het algemeen belang geen andere keuze dan de FOD Economie -Algemene Directie Controle en Bemiddeling- in te schakelen en heeft de -mogelijke- fraude, maar zeker "de misleiding van de kopers" gemeld.
Dit zijn de resten van een differentieel na geraakt te zijn door één overspanning, het was zelfs geen directe blikseminslag! Onzin, dus oplichting? Dat elektrische installaties verplicht dienen beveiligd tegen overspanningen te wijten aan atmosferische verschijnselen, staat in onze wetgeving -KB 10 maart 1981, artikel 136-2-, dat gaat dan over een overspanningbeveiliging die stromen van minstens 45 kA kan verwerken, men noemt dat technisch een beveiliging "A B". Wanneer elektrische leidingen in woningen verder dan 20 meter vanaf dat laagspanningsbord zijn verwijderd, kunnen er op die leidingen inducties voorkomen die door de beveiliging A B -stroomopwaarts- niet naar de aarde kunnen worden afgeleid. Daarom moeten er in principe op die leidingen, extra overspanningbeveiligingen worden geplaatst die de "restinductie" opvangen, die toestelletjes moeten dan 5 à 10 kA kunnen verwerken en dat is voldoende, het worden dan beveiligingen "B C" genoemd . Feit is, dat er overal beschermingsgeleiders -aardingen- moeten aanwezig zijn, zoniet is het toestel waardeloos! Bovendien, en zeker niet onbelangrijk ; Een dergelijke secundaire beveiliging BC heeft slechts nut als er een primaire beveiliging A B aanwezig is. Artikel n° : 04/12/4.630 Geplaatst : 8:46 19/04/2012 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © |