Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16928441





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Elektriciteitspanne Wiegstraat te Antwerpen door slecht onderhoud
24 december 2006

Gedeelte van winkels zonder elektriciteit tijdens kerstaankopen.


Bezoekers website Morsum Magnificat :

Betekom / Antwerpen 24 december ?06

De onderbreking van de spanning op 23 december rond 14.00u moet toegeschreven worden aan een resem overtredingen door IMEA op het KB van 10 maart 1981 (ondermeer artikel 9 van het AREI).  De handelaars moeten IMEA aansprakelijk stellen en de Algemene Directie Energie op hun plichten wijzen.

Lees ook het knoeiwerk van EANDIS in
 Morsum Magnificat 133  (alleen op 25 december 2006 gratis? te downloaden).
? Volgens het presscopyright

Vlak voor il Pastaiolo een speciaalzaak van pastas en andere  Italiaanse specialiteiten ligt er net onder de bestrating een lasdoos van IMEA de Intercommunale en eigenaar van het elektriciteitsnet te Antwerpen.

Gebrek aan onderhoud.
Abonnees denken maak al te vaak dat ze Electrabel (nu Eandis) bij een of andere panne verantwoordelijk moeten stellen, maar dat is in casu voor de Stad Antwerpen maar een al te graag aanvaarde misvatting.
Eandis is de exploitant van de elektrische netten en werkt in opdracht van de eigenaar van dat net, hier de Stad Antwerpen.
De Voorzitter van de RVB is momenteel ANN COOLSAET, de maatschappelijke zetel is trouwens ook op het Stadhuis van Antwerpen gevestigd en het secretariaat aan de Mechelsesteenweg het <jawel> vroegere Electrabel gebouw.
Elektrische netten, ook deze van IMEA moeten volgens de wettelijke voorschriften van het KB van 10.03.1925 en 10 maart 1981 (AREI) onderhouden worden en dat doen ze in feite niet, ook hier is dat weer het geval met alle risico?s eraan verbonden.



Een lasdoos voor de verdeling van de elektriciteit een buurt
(Wiegstraat)  meet veel winkels onder bestrating en terras ...... 
en we hebben ook geen pictogram (artikel 26 AREI) gezien ? 

Mengeling van brand en gasreuk..
Vlak voor die Italiaanse zaak aan n? 18 van de Wiegstraat ligt een verbindingsdoos onder de bestrating, maar enkele maanden geleden diende ook al een keer worden ingegrepen, opgelapt zullen we maar zeggen.
Gisteren, 23 december had de Italiaan in de voormiddag al een vreemde geur waargenomen, volgens hem een mengeling van gas en brandreuk, pas rond 14.30u in de namiddag viel de spanning uit en kwam er rook uit de put, toen moest men wel reageren !

Organisatie.
Er was door enkele winkeliers kritiek op de organisatie van EANDIS, eerst kwam er ??n man,  wat later nog eentje, ze wisten niet meteen wat ze precies zouden doen, ze zegden tegen elkaar : ?Zouden we die ?. Of die ? misschien ook afkoppelen ? (de getuigen begrepen niet wat ze bedoelden), pas toen ze beslist hadden wat ze gingen doen, daagde veel later ??n en dan nog ??n bestelauto op, wat een organisatie mopperden de winkeliers.

Water in lasdoos.
De ondergrondse verbindingdoos is / was  dus blijkbaar niet waterdicht, het ingedrongen water veroorzaakt oxidatie van de klemmen, kweekt onzuiver water en zorgt er dan voor dat er stromen vloeien tussen de klemmen van de fasen in de verbindingsdoos waardoor kortsluiting en brand ontstaat.
Een dergelijke verbindingsdoos ondergronds plaatsen waar zo?n grote vermogens verdeeld worden, is zondermeer niet te verantwoorden.
Als het vandaag is dichtgemaakt, zal het ooit opnieuw fout lopen, omdat de grond altijd min of meer beweegt, worden de kabels ook licht verplaatst en die trekken dan weer op de verbindingen in de lasdoos en kruipt er weer water in de doos, ect.

Zonder dat we de details kennen, stellen wij, dat de installatie diverse gebreken vertoont op het KB van 10 maart 1981 (AREI ? ondermeer artikel 9) en de Wet van 25 februari 1991 (artikel 2.2. betreffende de aansprakelijkheid voor producten met gebreken)

Risico?s groter dan ze laten vermoeden.
Omdat er in de buurt van de lasdozen, ook gasbuizen liggen, is een ramp niet uitgesloten, wanneer de kabels door isolatiefouten grote stomen te verwerken krijgen stijgt de temperatuur ingevolge het Joule effect pijlsnel zodat er in een mum van tijd brand ontstaat en dat is niet zo gunstig wanneer er gasbuizen in de buurt zijn !
Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurd.

Algemene Directie Energie verantwoordelijk stellen.
Er is hier met de elektrische installatie ??n en ander niet in orde, het is de Algemene Directie Energie die het Hoog toezicht heeft op de elektrische installaties, ook deze van de Intercommunale IMEA.
Vertrouw zeker niet op degene die via een politieke functie aan de IMEA touwtjes trekt, de Algemene Directie Energie moet via een aangetekend schrijven van de toestand worden ingelicht, in de brief moet men ingeval de zaken daar niet fatsoenlijk hersteld worden (de kabels vervangen en de ondergrondse lasdoos wegnemen) de verantwoordelijkheid bij een eventueel ongeval bij de Algemene Directie Energie leggen.

Ministerie van Economische Zaken
Algemende Directie Energie
Directeur Generaal Marie- Pierre Fauconnier
North Gate III
Koning Albert II laan, 16
1000 Brussel
Tel 02 277 81 80
Fax 02 277 52 01

Laatste update ( 26 december 2006 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.