Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936270





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europese commissie wil stresstest voor kerncentrales.
17 maart 2011
Uiterste voorzichtigheid geboden.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 817.500
Brussel / Lanaken 16 maart 2011

De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat EU-landen moeten overwegen 'stresstests' uit te voeren om te zien of hun kerncentrales aan de veiligheidseisen voldoen. Vlaams Parlementslid Ivan Sabbe -LDD- roept op tot de grootste voorzichtigheid bij het toepassen van stresstests op kerncentrales.

Tsjernobyl.
Ivan Sabbe is sinds 2005 economisch actief in Oekraïne en kent als geen ander het land en ook de problematiek
van de kernramp in Tsjernobyl -op ongeveer 100 kilometer van hoofdstad Kiev-. Die kernramp was het gevolg van een testprocedure die aan de gang was in een van de vier reactoren van de kerncentrale. De test bestond er net in om de koelactiviteit te reduceren en aldus een probleem met het koelsysteem te simuleren. Tijdens die specifieke test is het echter beginnen mislopen, omdat men –naar aanleiding van het gesimuleerde probleem met het koelsysteem– de koeling niet snel genoeg terug op een normaal niveau heeft kunnen brengen. Dit heeft dan geleid tot de meltdown van de reactor en de ontploffing van zowel het reactoromhulsel als het gebouw.

Allergrootste voorzichtigheid.
Ivan Sabbe, Vlaams volksvertegenwoordiger: “De verschrikkelijke kernramp in Tsjernobyl –waarbij 300.000
mensen besmet raakten en waarvan er inmiddels meer dan 40 procent overleden is– toont dan ook aan dat de allergrootste voorzichtigheid geboden is bij het uitvoeren van stresstests. Men kan namelijk geen gedegen stresstest doen als men niet dezelfde testen uitvoert als degene die in Tsjernobyl tot de ramp hebben geleid. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om alle noodprocedures en noodvoorzieningen in gereedheid te brengen, zoals onder meer: dieselpompen voor koeling, noodstopprocedures, absolute minimale aanwezigheid van kernbrandstof in de reactor en geen stockage van extra kernstaven in het reactorcomplex waar de stresstest wordt uitgevoerd”.

Japan ten einde raad
“Als de derde industriële wereldmogendheid al ten einde raad is en zelfs zo ver gaat dat ze de hulp van het
Amerikaanse leger inroept, dan mag dit een duidelijke waarschuwing zijn voor ons om de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het uitvoeren van de aangekondigde stresstests”, zegt Sabbe.

Bron : LDD

NVDR :
Morsum Magnificat bracht in 2009 exclusief een uitgebreid verslag -MM 175, 176, 177, 178- omtrent de
kernramp in Tsjenobyl naar aanleiding van een bezoek door enkele landgenoten aan het rampgebied. Abonnees kunnen dus bevestigen dat Ivan Sabbe gelijk heeft om aan te manen tot voorzichtigheid.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 17 maart 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.