Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927627





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Kernuitstap zou volgens het IEA in België moeten herzien worden.
10 maart 2011
Sluiting kerncentrales tegen 2025 zal nadelig zijn.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 815.700
Lanaken / Brussel 10 maart 2011

Het Internationaal Energie Agentschap sommeert België om haar kernuitstap opnieuw te bekijken. Zeven Belgische kerncentrales produceerden in 2007 meer dan de helft van het elektriciteitverbruik in België. Dat het op allerlei fronten niet zonder kernenergie kan, zou ondertussen iedereen moeten weten, alleen de "Groenen" snappen het blijkbaar niet, wat baten kaars en bril...  Het is niet te vatten dat een partijtje van niets, de bevolking kan blijven gijzelen en op kosten jagen.

Waarschuwing.
Het IEA waarschuwt België dat, als de kerncentrales tegen 2025 zouden sluiten, zoals dat plan momenteel op tafel ligt, dat nadelige gevolgen zal hebben voor de bevoorradingszekerheid, de strijd tegen de klimaatverandering en de economische groei, dat heeft het IEA woensdag bekend gemaakt. Door de publicatie van dat rapport wordt België aangemoedigd de sluiting van de kerncentrales opnieuw te bekijken, dat is méér dan een schot voor de boeg van de Groenen.

Nog duurder.
Volgens het rapport van het IEA zou de sluiting van de kerncentrales het evenwicht in de capaciteit nog meer verstoren, waardoor de prijzen de hoogte kunnen ingaan. " België riskeert ook te afhankelijk te worden van elektriciteit uit het buitenland. Het risico op black-outs wanneer de vraag piekt,  zou ook toenemen. Bovendien zou het zeer moeilijk worden om de CO2-uitstootdoelstellingen nog te halen ", zegt het IEA  en verder  "Het moet doenbaar zijn om de Belgische kerncentrales veilig en betrouwbaar operationeel te houden na de levensduur van veertig jaar die voorzien is in de wet over de kernuitstap". Dat alles was ondermeer te lezen in een bericht van BELGA van woensdag 9 maart.

Strategische olievoorraad.
De zeven Belgische kernreactoren produceerden in 2007 meer dan de helft van de verbruikte elektriciteit. In 2003 werd een wet aangenomen waardoor de levensduur van de centrales beperkt wordt tot veertig jaar, daardoor zouden in 2015 drie centrales moeten sluiten; de overige vier zouden tegen 2025 stopgezet moeten worden. In 2009 was de toenmalige regering het eens om de levensduur van de oudste centrales met tien jaar te verlengen, maar het parlement heeft dat akkoord nooit bekrachtigd. In zijn rapport wijst het IEA er nog op dat België het moeilijk heeft om de gevraagde strategische olievoorraad van negentig dagen te halen. "België moet zijn inspanningen voortzetten om de strategische olievoorraden te verhogen om aan de minimale verplichtingen te voldoen", luidt het. Het is het beheer van de strategische voorraden dat de FOD Economie en Marie Pierre Fauconnier bezighoudt, daarom heeft de Algemene Directie Energie geen oog meer voor de conformiteit van de elektrische installaties en is niet alleen het ganse Belgische hoogspanningsnet ondermaats -voor transport van grote vermogens over grote afstanden -, maar is ook het laagspanningsnet een puinhoop.

Genoeg gewaarschuwd.
De Belgische -p-Overheid is reeds lang genoeg op de hoogte van de problematiek, Itinera Institute heeft dat met haar boek "Energietransitie: sneller naar een Groener systeem" óók nog eens aangetoond, zelfs wanneer de energie duurder wordt, zal dat de verbruiker niet tot zuinigheid aanzetten, alternatieve energie brengt de komende 25 jaar geen zoden aan de dijk, zonnepanelen en windenergie zijn óók veel te duur en niet zelfbedruipend. Dat Electrabel de markten blijft domineren is de schuld van de politiek omdat Electrabel de zakken vulde en dat nog altijd doet.

Fossiele brandstoffen.
Dat de oorlog om de olie reeds lang begonnen is - zie Irak en nu Libië - wil men niet beseffen, fossiele brandstoffen worden schaarser en de voorraden binnen vijftig jaar uitgeput terwijl de vraag naar energie stijgt, het resultaat daarvan kennen we allemaal maar toch put de geldverslindende Belgische Staat nóg méér belastingen uit de energie en gebruikt de auto als melkkoe, de Belgen laten hun auto toch niet staan, het is daarom een goed idee dat iedereen de auto minstens twee dagen op stal zet. De ministers moeten beginnen om zelf in te leveren en hun gigantische gages beperken, een minister die jaarlijks meer dan 300.000 euro binnenrijft, heeft geen last van de stijgende brandstofprijs.


Oplossing.
Om het energieprobleem op te lossen is er de mogelijkheid van de kerncentrales van de vierde generatie maar dit land is, wegens politieke spelletjes, onbestuurbaar geworden, de bevolking en vooral de laagste inkomens zijn daarvan -weer- het slachtoffer.

Lees in Morsum Magnificat 173 op p.29 over de energietransitie -Itinera Institute-.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 10 maart 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.