Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927614





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Straks verwachten we weer donder en vooral bliksem-Update 2
01 juli 2010
95 Procent van elektrische installaties in strijd met de wet.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 741.900
Genk 1 juli 2010.

--- Update 2 12:00 2/7/10.
De communicatiedienst van het OCMW van Genk laat weten, dat de firma EPA vandaag met man en macht werkt om de daalleidingen op de aandingen aan te sluiten zodat het gevaar zou geweken zijn. Of EPA in dat opzet zal slagen is af te wachten, het is vandaag niet bepaald ideaal weer om zo'n haastklus uit te voeren.

Aarding te dicht bij gebouw.



Hier wilde men -veel te dicht tegen het gebouw- aardingen plaatsen, het asfalt wegdek werd -voor niets- open gemaakt, uiteraard ligt daar de fundering, in de NBN C18-100 staat dat de aardingen minstens 2m van het gebouw moeten geplaatst, nogal wiedes dat er dan tijd -en geld- verloren gaat. Genk koos, zo blijkt, voor een bedrijf dat weinig ervaring heeft met de aanleg van bliksemafleiders.
--- einde update 2

--- Update 1 19:00 1/7/10.
In Genk kunnen we een nooit gezien schandaal fotograferen, bij het RVT Heiderust werd een kooi van Faraday aangelegd, maar er is -nog- geen enkele aarding aangesloten ! Mocht hier de bliksem inslaan zijn de gevolgen niet te overzien!

Zeer gevaarlijk kunst en vliegwerk.



Dit is niet te verantwoorden, de aluminium daalleiding-en- die de opvangers op het dak met de aarding-en- moet-en- verbinden zijn op geen enkele aarding aangesloten, mocht de bliksem inslaan dan is het niet geweten op wat deze zich zal ontladen.
--- einde update 1

Binnen enkele dagen komt in vele huizen wellicht de bliksem weer op bezoek, het is dan weer de schuld van het natuurverschijnsel dat mensen hun hebben en houwen verliezen, maar ís dat zo?

Nadat de bliksem op bezoek kwam was de pret over ...


Was de elektrische installatie -art.136-2- in orde ? : NEE - Wilden de bewoners dat gezegd hebben?: NEE
Had deze schade en ellende kunnen vermeden worden? : JA - Weet deze redactie dan waarover ze spreekt? : JAZEKER !! Wordt dat erkend? : NEE -sic-.


Heeft uw redacteur ook praktijkervaring? : JAZEKER.




Gewestelijke Maatschappij Voor Huisvesting te Beveren - aanleg kooi van Faraday voor appartementsgebouw én de -arbeids-veiligheid werd 100% gerespecteerd ....

Degelijke bescherming is mogelijk.
Sinds 1960 bestaan er al regels hoe men zich tegen blikseminslag kan beveiligen, sinds 4 april 1972 is er een wettelijke regeling die het overgrote deel van de Belgen, zelfs de overheid, aan hun laars lapt, in 1985 werden de normen voor de aanleg van bliksemafleiders aangepast. Met het KB van 19 december 1997 werd de wet aangepast, het is dan ook vreemd dat er bij ieder onweer opnieuw gebouwen platbranden. Eigen schuld? In zekere zin "JA" want een degelijke bescherming die voor 98% garantie geeft -dat uw huis niet afbrandt- bestaat en is, in verhouding tot de kostprijs van een woning, niet duur.

Massaal overtreden van de wet.
Elektriciens weten vaak niet hoe een overspanningbeveiliging werkt, niettegenstaande art. 136-2 van de wet van 10 maart 1981 duidelijk is, lapt de elektricien -door onkunde- die wet aan zijn laars, de erkende keuringsorganismen -art. 275 AREI- lopen in hetzelfde spoor en doen evenmin hun werk, de overheid -Algemene Directie Energie- is vleugellam en doet evenmin haar werk, massale overtredingen op art. 136-2 van het AREI zijn het gevolg daarvan, de risico's op schade bij bliksem voor overspanning, inductie, potentiaalverschil zijn dan ook, met alle gevolgen van dien, aanwezig.

Verzekeraars incompetent.
De verzekeraars zijn evenmin op de hoogte van de wettelijke verplichtingen, sommigen willen wel hun polissen aanpassen en hogere premies vragen voor klanten waarvan de elektrische installatie niet beveiligd is, maar ze zijn bang om klanten te verliezen aan maatschappijen die dat niet doen, als er bliksemschade is, betalen ze gewoon uit, of dat blijft duren is een andere zaak. De schade door bliksem veroorzaakt zal in ieder geval toenemen, onweders zullen immers in frequentie en hevigheid -vooral positieve bliksems- toenemen, schade is in dat geval meestal eigen schuld, dikke bult.

Morsum Magnificat bracht reeds verschillende artikels over bliksembeveiliging, ondermeer in MM 119, wij maakten ook andere specifieke artikels en documenten rond bliksembeveiliging en zelfs over keuringsorganismen die bij een keuring grandioos in de fout zijn gegaan. 

Schade kerk Oud-Turnhout -door ontlading bliksem in de buurt-
Risico bij een antennemast in de buurt

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck. ©

Laatste update ( 04 juli 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.