Beste Dorpsgenoten ......

Betekom / Begijnendijk 30 december 2004.
Jos Van Vlasselaar stuurde op 20 december 2004 als "Schepen van Openbare Werken en Financiën" aan alle inwoners van zijn Gemeente een nieuwjaarsberichtje en besluit in dat bericht : " Nogmaals mijn oprechte en welgemeende wensen en dank".

Veiligheid.
We hebben Jos Van Vlasselaar naar aanleiding van dat bericht even opgebeld, we begrijpen één en ander niet, Kerstwensen ; ja, maar waarvoor die "dankbetuiging" ? Bovendien stelden we in Begijnendijk nogal wat onveilige situaties met elektrische installaties vast en niet op zijn minst bij Proxy Delhaize en het Wit Toreke waar Jos Van Vlasselaar een behoorlijke vinger in de pap heeft.
Als het onveilig is zegt Jos, dan moet gij mij zeggen hoe het moet, maar pas op ge bent niet alleen, voegt de Schepen eraan toe.


Kerstverlichting.
Nadat er een Persbericht omtrent de onveilige kerstverlichting werd rondgestuurd, waarvan ook een kopie bij Delhaize terecht is gekomen, was enkele dagen nadien dáár de situatie aanzienlijk verbeterd maar elders in Begijnendijk, ondermeer bij CENTEA, hebben ze geen zin om het wat veiliger te maken.


Links : Kerstverlichting van de School in de Prof Scharpélaan <Waar Jos Van Vlasselaar woont> is onveilig
Rechts : Centea kantoor in Begijnendijk een draadje met 240 V tussen de aluminium raam en verder nergens tegen het indringen van water beschermd.


Proxy Delhaize te Betekom : Enkele dagen na ons bericht hebben ze de veiligheid al verhoogd, de reden daarvan is wellicht te vinden in het feit dat ook het hoofdhuis van Delhaize lucht kreeg van de onveilige toestand bij Proxy Delhaize te Betekom waar de Van Vlasselaars aan de touwtjes trekken.

Openbaar elektriciteitsnet.
Enige tijd geleden heeft een andere Schepen (VDB) al eens via Het Laatste Nieuws (GMA) de slechte staat van sommige elektriciteitspalen in Begijnendijk aangekaart, maar het blijft bij een artikeltje. Wij stellen vast dat de paal die toen door Kristien Bollen voor HLN op de foto is gezet, bijlange niet de slechtste was, er zijn andere exemplaren die er veel slechter aan toe zijn.
In het kader van een nieuwe actie aangaande de gevaarlijke laagspanningsnetten van de stroomleveranciers, waarbij GASELWEST en WVEM al door FOD Energie opnieuw op de vingers werden getikt, is het nu de beurt aan PBE en Interelectra voor een 2e ronde.


Paal aan de hoek van de Peuterstraat in zeer slechte staat

Centea.
Aan het agentschap van Centea te Begijnendijk hebben we al eerder onveilige toestanden op de foto gezet, ze waren toen bij Centea te Antwerpen in alle staten omdat we dat zómaar "online" hadden gezet, "het kan ook op een andere manier" zegde Geert BERNAERTS toen.
Nu hebben we Geert enkele dagen vóór de kerst opgebeld om vragen te stellen omtrent de onveilige aansluiting van de kerstverlichting, toch is er één week later nog niets veranderd aan de niet reglementaire situatie.
Mocht CENTEA al goed zijn in geldzaken, dan trekt hun veiligheidsdienst op niet veel. Al zijn de uitbaters van de respectievelijke agentschappen zelfstandigen, dat onstslaat hen niet om de reglementen van het A.R.E.I. te respecteren.


Bescherming tegen rechtstreekse aanrakingen : Plastic zakken van Proxi Delhaize

Betekom / Begijnendijk 08 december 2004.
De kersttijd is weer aangebroken en dan komt ook de kerstverlichting tevoorschijn, velen beseffen nog altijd niet dat elektriciteit gevaarlijk is en elektrocutie altijd op de loer ligt.

Een leeuw op de loer.
Elektriciteit moet men vergelijken met een onzichtbare leeuw die permanent op de loer ligt en die zodra je er te dicht bijkomt of ergo aanraakt je een dodelijke beet kan toedienen.
De plastic zakken van Delhaize.

Te Betekom is er een supermarkt van Proxy Delhaize, Jos VAN VLASSELAAR, Schepen van openbare werken van Begijnendijk heeft er een behoorlijke vinger in de pap, net als trouwens bij het restaurant Wit Toreke.
Tegen de gevel van de Proxy Delhaize werd er kerstverlichting aangebracht, de spanning wordt afgetakt van de winkel, hoe ze dat in mekaar geflansd hebben ziet u op de foto's.

En als het regent , sneeuwt ? Lopen de zakken dan vol water ? Wat dan met de 240 Volt ?


Links : De draden op de grond op de stoep - Rechts : De plastic zak van Delhaize


Bescherming tegen rechtstreeks aanraking.
Het gaat hier over elektriciteit die langs de openbare weg en tegen de grond ligt, alhoewel de onder spanning staande delen niet zo meteen kunnen worden aangeraakt, vinden we in het A.R.E.I. toch een aantal zaken <artikels 33 -34 - 35 - 36 - 37 - 38> waarbij we onze twijfels hebben, het gaat hier wel degelijk over een spanning van 240 Volt (ZLS).
Of de verlichting op een net met een differentieel van 30 mA is aangesloten kunnen wij niet controleren, of de elektrische installatie van de Proxi Delhaize voldoet aan artikel 271 (keuring elke 4 jaar) betwijfelen we ten zeerste.
Uitwendige invloeden.
We moeten hier met de isolatiefctor ook nog rekening houden met de uitwendige invloeden beschreven in artikel 84 van het A.R.E.I. we denken dat de plastic zakken van Proxi Delhaize daarvoor (code AD3) niet kunnen dienen.


Elektrische installaties voor industrieel gebruik moeten elke 4 jaar gekeurd worden.

Wat is er mis met de elektrische installatie van het Wit Toreke te Aarschot ?

Betekom / Aarschot 6 september 2004.
Op 10 maart 1981 kwam het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (A.R.E.I.) in voege, maar desondanks zijn vele elektrische installaties niet in orde, het is dan ook niet te verwonderen dat men om de haverklap in de gazetten leest dan er weer eens brand door kortsluiting is geweest.

Industriële installaties.
Eén van de artikels van het A.R.E.I. handelt over de periodieke keuringen waaraan een elektrische installatie is onderworpen, huishoudelijke installaties zijn elke 25 jaar aan een technische keuring onderworpen, industriële elke 4 jaar en foorinstallaties elke 13 maanden, maar vele installaties worden nooit gekeurd met alle mogelijke gevolgen van dien.


Wit Toreke te Aarschot - of de elektrische installatie in orde is betwijfelen we ten zeerste.

Spanning valt weg.
Tijdens een drukke avond gebeurt het systematisch dat de spanning plotseling wegvalt, sommige van de klanten maken er een ludiek iets van en beginnen dan te zingen "Happy birthday....", zoon Steve van de uitbater Van Vlasselaar, rent dan richting keuken om de uitgevallen hoofdschakelaar terug in te schakelen.
Een 10 tal minuten later opnieuw hetzelfde scenario, de hoofdschakelaar vliegt er weer uit.

Water in lasdoos.
Zoon Steve verwijst naar een paaltje dat buiten op de parking uit dienst is genomen, dat zou volgens hem (wat kent hij van elektriciteit ?) de reden zijn dat de stroom uitvalt, volgende week ruimen we dat op en dan zal het hopelijk opgelost zijn, maar er was volgens hem ook iets met Electrabel, de toegeleverde stroom zou ontoereikend zijn.
We nemen een foto van die lasdoos, ze hangt onderste boven aan VVB kabels en er zit duidelijk water in, wartels hebben ze dus niet gebruikt ....

Ampèremeter.
Wanneer we de eigenaar zelf telefoneren, zegt Jozef Van Vlasselaar, dat waarschjijnlijk de fasen ongelijk belast zijn, ik zoek nog iemand die een ampèremeter heeft om dat eens te meten, we hebben dat hier 7 jaar geleden overgenomen en we hebben al veel gedaan. Er zijn al een paar machines bijgeplaatst en we hebben te weinig stroom, Electrabel wil ons een nieuwe cabine doen plaatsen.
Wanneer we spreken over 4 jaarlijkse keuringen reageert de Begijnendijkse Schepen van Openbare Werken wijselijk niet, wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de elektrische installatie een puinhoop is die niet door professionelen is aangelegd en uitbreidingen zonder keuringen werden doorgevoerd.
Moet er eerst weer iets gebeuren vooraleer er wordt opgetreden, het is toch een publieke plaats !


Ontploffing te Ghisenghien: De Politiek en de Pers op de eerste rij

Betekom / Ghisenghien 8 augustus 2004.
De "kassa" van de gazetten zal er weer beter van worden en de Poltici zien we op de 1e rij in de kerk zitten ! Wat doen ze daar eigenlijk op die eerste rij ?

Lijken pikken.
De meute heeft er niet bij stil gestaan, de ellende die honderden direct ondervonden hebben en nog vele jaren met zich zullen meeslepen was weer aanleiding voor de pers om zichzelf en de politici <Wie maakt wie, de Pers de Politiek of de Politiek de Pers ?> in de kijker te zetten en de kassa bij de Van Thillo's en andere uitgevers weer te laten rinkelen !
De politici zitten op de 1e rij in de kerk, zij horen daar zeker en vast niet thuis, de Italiaanse familie heeft goed gedaan om hun overledene zoveel als mogelijk te ontrekken aan de aandacht van de gieren van de pers en de politici die de rol van filmacteur goed vervullen.


Links: Ghislenghien één puinhoop - Foto Morsum Magnificat
Rechts : Omheining afgeladen met bloemen

Enige kritiek op het "Veiligheidsbeleid" is er nauwelijks - Technische Inspecties fel onderbemand.
Dat er zich nog niet meer ongevallen en rampen voordoen is een wonder. Insiders, dus de mensen ten velde, de agent in de straat, de "pompier" achter de lans, de gemotiveerde en competente ambtenaar, kortom iedereen weet het, maar weinigen durven uit schrik hun werk te verliezen hun mond opendoen, laat staan kritiek op hun oversten, overheid Ministers, werkgevers spuien.
In dit land bazuinen de politici over "democratie", die bestaat er voor zover men zijn mond niet open doet, zodra je het aandurft om kritiek te uitten, wordt je meteen <stiekem> aangepakt en is de jacht open.
Alles in de doofpot of in de kiem smoren.
Zodra er maar enig vermoeden is, dat een individu die kritiek heeft, desnoods de vuile was naar buiten brengt, moet die persoon figuurlijk (en soms ook letterlijk -zie geval Cools te Luik -) afgeslacht.
Geld stinkt, hoe meer men dat concentreert, hoe meer het stinkt.


Nationale blaam voor de nutsbedrijven die hun technische installaties ondermaats uit puur geldgewin opbouwen.

Betekom 4 augustus 2004.
In het verleden heeft deze redactie duizenden onveilige situaties met de Nationale elektrische netten blootgelegd en de betreffende Staatssecretaris (Olivier Deleuze) en de Minister voor Economie (Fientje Moerman) voor haar / zijn verantwoordelijkheid geplaatst.

Sector: Zo'n platen zijn te duur !

Beschermplaten.
Een plaat zoals ze hier is afgebeeld gebruikte men ondermeer om de ondergrondse hoogspanningskabels (150.000 V) tussen Tihange en Asesse voor beschadigingen bij graafwerken te behoeden. De afgebeelde plaat is 12mm dik met afmetingen van 750 x 850 mm, andere formaten en opdrukken zijn te bestellen.
De platen zijn voorzien van 2 gaten zodat ze aan mekaar kunnen geschroefd worden en kosten tussen de 3 en de 5 euro per stuk, laten we zeggen 5 euro per meter.
Weer Binnenlandse Zaken.
Gewapend met de persnota van YVES LETERME bellen we naar de CD&V fractie in de kamer, Joost DEMEYER vertelt ons dat het hier over een Nationale materie gaat, dus dat zij daar niet veel kunnen doen. Toch is er in de 2e helft van September in de Commissie Binnenlandse Zaken een interpellatie aan het adres van Minister Dewael gepland, het is Dirk Claes die de vragen gaat stellen.
Wetten verouderd.
We vernemen tevens van Joost Demeyer dat de wetten ter zake nog dateren uit de tijd toen we branden met emmers water gingen blussen. Met die wetenschap en deze dat er veel te weinig ambtenaren zijn die degelijke controles kunnen uitvoeren, begrijpen we dat we, qua bestuur, 100 jaar achter lopen en dat komt de politici maar al te goed van pas.


Dit is een +/- 2cm dikke beschermplaat die men ook al gebruikt om boven ondergrondse hoogspanningsleidingen
te plaatsen - Bij graafwerken stuit men eerst op zo'n plaat, men moet wel érg dom zijn om de plaat niét te zien.


Technische kwaliteiten van vele gas- en elektriciteitsnetten ondermaats.
Er liggen in dit land nog hopen gasbuizen die uit eternite bestaan en alhoewel het daar meestal over lage drukleidingen gaat, is dat niet te verantwoorden. De netten zijn over het algemeen niet of onvoldoende onderhouden en herstellingen mogen vaak, vanwege "te duur", niet uitgevoerd worden. Vroeg of laat moeten er ongevallen gebeuren.
Het is zoals altijd ; ofwel gebrek aan POLITIEKE moed, ofwel negatieve POLITIEKE invloed die aan de basis ligt van dergelijke "zuinige" beslissingen die, zoals bleek in Ghisenghien, zelfs dodelijke gevolgen kunnen hebben.


Aardgasleidingen worden onvoldoende beschermd en gesignaleerd.

Betekom 4 augustus 2004.
Wanneer er bijvoorbeeld kabels voor kabel- tv worden aangelegd, dan legt men in de grondlagen daarboven een geel lint met zwarte opdruk "PAS OP KABELTV", voor hoogspanningsleidingen voorziet men een soort PVC beschermplaat van +/- 2 cm dik, maar voor de gevaarlijke aardgasleidingen gebeurt dat niet.

Markering.
Het zou geen overbodige luxe zijn, dat er in de bovenste grondlagen op de plaats waar er zo'n buis lig, net zoals bij de hoogspanningsleidingen een dikke PVC beschermplaat wordt gelegd waarop te lezen staat "PAS OP AARDGASBUIS"
Op die manier zal het bij graafwerken meteen duidelijk worden dat er een gasbuis ligt en zullen rampen zoals te Ghisenghien niet kunnen gebeuren.
Te duur.
Het blijkt dat men bij DISTRIGAS zegde dat zo'n markeringen te duur zijn, de grove winsten diei zo'n maatschappijen beogen en de politiek zijn de schuld van alle miserie. Het zijn steeds de uitvoerende mensen die het slachtoffer zijn, grote pieten en Ministers hebben daar geen last van, zij maken hun handen niet vuil, of toch ?

PAS OP TV- KABEL PAS OP TV- KABEL PAS OP TV- KABEL PAS OP TV- KABEL


Een dergelijk lint ligt er boven de kabel en +/- 30 cm onder het maaiveld dat bij graafwerken vrij snel gezien wordt,
voor een gevaarlijke gasbuis van 90 cm doormeter met 90 Bar druk is een degelijke markering / bescherming te duur !


Wat gaat Yves LETERME nu aan zijn persnota van 11 augustus 2003 doen ?

Betekom /St Jan - Ieper 01 aug 2004.

Naar aanleiding van een ontploffing van een "distributie" gasleiding dd 11 augustus 2003 verstuurde YVES LETERME een persnota, we zijn nu één jaar verder en wat heeft politicus Leterme met het probleem gedaan ? ,
Op die persnota staat zijn GSM n° vermeld, als we mijnheer Leterme vandaag zondag 1 augustus 2004 om 16:35u opbellen, probeert de heer Leterme het gesprek af te wijzen door de kwikslag : "Ik zit met mijn familie aan tafel...."
Nationale materie.
Als het politici niet in hun "populair" kraampje van pas komt, dan hebben ze altijd één of andere smoes klaar om niet te moeten antwoorden, maar toch vervolgt Yves Leterme met te verwijzen naar het feit, dat dit een "Nationale" materie is,, "ik zit nu niet meer op het nationale vlak" antwoordt Yves ontwijkend, maar geeft toch een telefoonnummer van J.S. te Brussel die zich met deze materie zou inlaten.

Lees het artikel omtrent de explosie te Houtem (Vilvoorde) hieronder.

Wordt dus vervolgd.


Gasontploffing te Ghisenghien :

- Lag de aardgasbuis diep genoeg ?
-
Is de Kathodische bescherming in orde ?

We willen hier niemand de schuld geven van de ontploffing te Ghisenghien, maar :
Er is veel te weinig professionele controle op aannemers die werken uitvoeren en de Technische Inspectie is ook veel te laks <en onderbemand>.

Betekom 30 juli 2004.
Grote maatschappijen zoals Electrabel voeren veel te weinig controle uit op hun aannemers, de veiligheid bij de uitvoering van werken is al lang geen prioriteit meer en aannemers gaan nonchalant om met het respecteren van veilligheid en andere regels der kunst en goed vakmanschap.
Het zijn de grote bedrijven die het gevaar in de hand werken door de aannemers als citroenen uit te persen, daardoor wordt er niet meer op veiligheid gelet en de opdrachtgevers sluiten de ogen.

Voorval ter Tienen.
Op de foto ziet u een buis die in het centrum vanTienen bij een ondergrondse boring werd doorboord, die aannemer had de schriftelijke instructies gekregen om dáár niet te boren, maar toch maakte de firma Stevens <Halen> daar een onderboring, dwars door de buis. Gelukkig was het een "lage druk" gasbuis zoniet was er daar midden in de winkelstraat mischien ook een ramp ontstaan.
Niet geleerd.
Wie denkt dat die aannemer daardoor één opdrachtje van Electrabel heeft verloren, is mis ! Het is alleen het "geld" dat telt, de veiligheid daar spreekt men veel over, maar in de praktijk blijft daarvan maar weinig over.


In het centrum van Tienen - Gelukkig was het een "lage druk" gasleiding.

Zie ook lager op deze pagina

Ook vanuit Groningen nog een dergelijke gasleiding.
Vanuit het Nederlandse Groningen vetrekt er ook een met aardgas gevulde pijplijn, daar wordt de druk op die pijplijn die een diameter van 90 cm heeft op zo'n 90 Bar gebracht, deze druk is voldoende om het traject Groningen / Poppel te overbruggen.
Wervelstromen (Foucault stromen).
In de grond vinden we "wervelstromen" die kleine gaatjes in dergelijke pijpleidingen maken, daarom worden dergelijke lange pijplijnen "Kathodisch" beschermd, dit bestaat in het systematisch plaatsen van aardelektroden op regelmatige afstanden, daardoor worden de wervelstromen via die aardingen naar de aarde afgeleid.
Kleine gaatjes in de buizen.
Mocht er geen deugdelijke kathodische bescherming geplaatst zijn, dan kunnen de wervelstromen kleine gaatjes in de buizen veroorzaken die op langere termijn voor fitten in de leiding veroorzaken, extra mechanische druk op de buizen, door graafwerken en / of grondverschuivingen kunnen de gaslekken bevorderen.
Dit zijn slechts "veronderstellingen" en hebben wellicht in de ramp te Ghisenghien geen rol gespeeld, maar het is mogelijk.


Vervolg gasontploffing Houtem

CD&V- Yves Leterme stuurt persnota

Maandag 11 augustus werd er te Houtem in de Lange Wandeling gewoon verder gewerkt, de put is, in tegensgtelling tot wat Katrien van Radio 2 liet uitzenden niet dicht gemaakt, nog maar eens een voorbeeld hoeveel men van dergelijke priet praat mag geloven.


De elektrische verbindingen werden met de nodige "lassen" gerealiseerd. De put was echter vandaag 11 augustus om 18:30u nog niet dicht.

Houtem (Vilvoorde) 10 augustus 03 - 14:30u
ATEX - KB van 26 maart 2003 (BS 5.5.2003) overtreden.

Vilvoorde / Betekom -9 en 10 augustus 2003 - EVER
Vrijdagnamiddag rond 16:00u waren er problemen met de stroomtoevoer bij huis n°10 in de Lange Wandeling te Houtem, de abonnee verwittigde de stroomleverancier en omstreeks 21:00 waren de arbeiders van Sibelgaz ter plaatse.
Gas en elektriciteitprobleem..
Zowel de bewoner van n°10 als een andere buurtbewoner vertellen dat er al enkele dagen een "gas geur" was waar te nemen. Daarboven was er bij de bewoner van n°10 nog wel licht, maar werkten de stopcontacten niet meer. De bewoners van n°12 bevestigen dat eveneens, "onze televisie viel uit" zeggen ze. Daaruit mogen we besluiten dat er één fase onderbroken geraakte en dat moet toch een duidelijk signaal zijn voor technici. Gas reuk gecombineerd met een elektrische panne is meer dan een reden om zeer alert te zijn.
Pneumatisch materiaal.
We begrijpen maar al te goed dat arbeiders, zelfs voor werken in "volle" grond, meteen naar "pneumatisch" gereedschap grijpen, een schop is veel arbeidsintensiever en we geven het toe, het is warm weer, maar primeert de veiligheid dan niet meer ?
Hier gebruikte men pneumatisch gereedschap dat wordt gebruikt bij harde ondergrond zoals beton en asfalt, etc. maar bij volle grond is het gebruikelijk dat men een spade hanteert.
Gas ophoping ontploft.
We begrijpen echter niet goed waarom de Sibelgaz arbeiders, wetende dat er een gas reuk werd gemeld, niet voorzichtiger tewerk gingen. Pneumatisch gereedschap veroorzaakt immers grote trillingen die onvermijdelijk in de grond en op de elektrische aftakking van de abonnee worden overgebracht. Vermits het zo goed als zeker is dat er één fase onderbroken geraakte waarop, via de abonnees die daarop zijn aangesloten, nog een belasting aanwezig is, kan dat "vonken" veroorzaken.
De in de grond opgehoopte gas is wellicht daardoor ontploft en gaan ontbranden.
ATEX art.3 - art.5-2° overtreden.
Op 26 maart 2003 is er in het kader van de ATEX in het Staatsblad nog een KB verschenen aangaande bescherming van de arbeiders die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. Ook in het KB van 4 augustus 1986 (Welzijn op het werk) zijn er daaromtrent voldoende richtlijnen opgenomen die hier mogelijk niet gerespecteerd werden.
Afbakening.
We hebben ook enkele bedenkingen omtrent de afbakening van de werkput. De aftakking van de laagspanning van woning n°12 is slechts "voorlopig" met transparante isoleerband geïsoleerd, de kleur van de isolatie van de geleiders is nog zichtbaar. Deze van n°10 is weliswaar beter geïsoleerd, maar toch gaat het om een "voorlopige" toestand.
Wanneer aannemers dergelijke werken uitvoeren moet deze een professionele signalisatie plaatsen. De werfput bevindt zich immers midden een woonwijk waar veel kinderen aanwezig zijn, zoals de dochter van de bewoners van n°12 die daar rond loopt, een kind van ongeveer 10 jaar.
Zij (Sibelgaz) bakenen het af met een "Copperwelth" staaf die in het hoopje grond is geplaatst en waaraan een alternerend geel / zwart lint werd bevestigd en van geen enkel licht voorzien, dat is absoluut amateuristisch werk.


Foto links: Dit is het soort afbakening dat ze aannemers opleggen - Foto rechts: Dit is de afsluiting van de put te Houtem

Nog een gasreuk.
Toen wij om 13:30u na veel zoeken ter plaatse geraakten, was er nog duidelijk een gasreuk. We bellen om 13:50 u de brandweer van Vilvoorde die iemand ter plaatse zal sturen, 10 minuten later daagt er inderdaad iemand op van de brandweer. De brandweerman beschikt over een apparaat dat weliswaar bij gas een auditieve toon laat horen, maar kan zich niet defintief uitspreken omtrent het debiet.
Ik ga langs de kazerne om te vragen dat Sibelgaz precieze metingen komt uitvoeren, vervolgt de brandweerman.


foto's Morsum Magnificat

Foto links: De brandweerman detecteerde op zondag 10 augustus omstreeks 14.00u wel degelijk gas, een juist debiet kon niet worden bepaald. Sibelgaz zou gevorderd worden om dat te bepalen. Niets aan de hand klonk het op dat moment op Radio 2.
Foto rechts: Annemie Van Winckel baas van Radio 2 Vlaams Brabant.

Op de achtergrond:
Radio 2 intervieuw, niets meer aan de hand zegt de heer F.Spruyt
Op de voorgrond:
Brandweerman detecteerd nog gas, zijn zend- ontvangeris geen "Ex" type is (explosievrij) dat zou wel eens een ontploffing kunnen veroorzaken. Hoort er bij een gasdetectietoestel geen explosievrije zend- ontvanger ?


Radio 2
Op het ogenblik dat de brandweerman metingen uitvoert, intervieuwt Katrien van Radio 2 de bewoner van n°10 <zie achtergrond foto>, de man is volgens eigen zeggen populair in de buurt. Hij heeft zijn verhaal van de feiten al een 10- tal keren mogen doen <ook op VRT televisie>. Voor de micro zegt de man dat hij anders misschien voor 80% liegt, maar nu "de waarheid" dient te zeggen ! Alles is nu in orde en morgen gaan ze de put dichtmaken, zo klinkt het op Radio 2 !
Over het feit dat er nog een gas reuk was en de brandweerman via zijn hiërarchie gaat verzoeken om Sibelgaz te sturen wordt op Radio 2 met geen woord gerept .Na informatie op het secretariaat van Radio 2 zijn we niets wijzer, Katrien bracht een klankbeeld van wat de bewoner van n°10 beweerde en dat moeten we dan als luisteraars als absolute waarheid maar slikken ! Morgen bellen we weer met de Brandweer besluit Katrien.
Aan Annemie Van Winckel; geef de luisteraars a.u.b. correcte informatie, of laat tenminste 2 klokken luiden !

Erik Verbeeck

Gasleidingen vormen een permanent risico.

Er zijn al heel wat problemen geweest met gasleidingen, dikwijls loopt het goed af maar, zoals te Vilvoorde, zijn er weer persoonlijke ongelukken te betreuren.
Gas en elektriciteit.
Niettegenstaande op de onderliggende plans <Geolis> alle leidingen worden aangegeven, wordt daarmee in de praktijk weinig of geen rekening gehouden, of de plans worden niet bijgewerkt. Gasleidingen worden regelmatig geraakt en bij het uitvoeren van ondergrondse boringen beschadigd. Als de beschadiging miniem en diep genoeg is en het om een "lage druk" leiding gaat <waarop de abonnee is aangesloten>, dan kan het maanden duren vooraleer dat euvel te voorschijn komt.
Gas en elektriciteitsleidingen liggen vaak "rakelings" naast elkaar en, alhoewel dat niet mag, gebeurt dat toch systematisch. Vermits Electrabel qua aanleg, aansluitingen, wijzigingen, etc weinig of niets zelf doet <alles gebeurt door hun uitverkoren aannemers> en er bovendien onvoldoende controle wordt uitgevoerd, ontstaan er onverantwoorde toestanden.
Onderboringen zeer gevaarlijk.
Er zijn hier en daar wel instructies dat boringen niet toegelaten zijn, maar dat hangt veel af van de plaats van het gebeuren. De ene gemeente is de andere niet.
Te Tienen negeerde een bij Electrabel uitverkoren aannemer Stevens (Halen) het schriftelijk verbod om een onderboring in de Leuvensestraat uit te voeren. Achter de rug van de externe toeziener, die de schriftelijke instructies had gegeven, voerden personeelsleden van de nv Stevens toch de boring uit !
Een gasontploffing midden in een winkelstraat (Leuvensestraat Tienen) had een catastrofe kunnen veroorzaken (De man in korte broek met GSM is een personeelslid van de nv Stevens uit Halen).
Veel geluk.
Hier te Tienen (juli 2001) werden door die aannemer bovendien enkele professionele fouten gemaakt, zelfs de regels van goed vakmanschap werden niet gerespecteerd, resultaat ; de gasleiding werd doorboord !
Aangezien het om een "lage druk" leiding ging werd, door het snelle optreden van de brandweer <door ondermeer "neveling">, erger voorkomen. Een ontploffing in deze drukke winkelstraat had een ramp kunnen veroorzaken.


Foto links: Buis gelukkig in het midden doorboord.
Foto rechts: Vlak naast de gasbuis ligt de laagspanning - Indien de boor een kortsluiting had veroorzaakt zou er vast en zeker een ontploffing in het midden van de winkelstraat hebben plaatsgevonden.


De man met de GSM is een werknemer van de nv Stevens

Nog veel eternite buizen.
Als ze er politieke munt uit kunnen slaan laten politici zich af en toe ook eens in met deze materie, zoniet laten ze het vallen als een baksteen. Eén zo'n politicus is YVES LETERME, medio 2002 verscheen er in de blauwe lobbykrant daaromtrent een artikel "Gasleidingen zo lek als een zeef". Morsum Magnificat informeerde Leterme omtrent de nog veel voorkomende gasleidingen uit Eternite, ondermeer in de streek van Turnhout liggen er nog veel van die buizen, maar we hoorden ter zake niets meer van deze politicus. Misschien komt hij nu daaromtrent weer in de gazet, maar is er al iets veranderd ?

Erik Verbeeck
10 aug 03 - 09:30u


Kromstraal wel degelijk belangrijk.

 



De kromtestraal.
De "Sector" en de bevoegde Ministeries, het B.I.N., moeten zich over deze proef maar eens ernstig bezinnen.
De kortsluiting die bij wijze van proef werd doorgevoerd, duurde hier slechts 11,7 seconden.
Het resultaat van de schade aan de kabel ingevolge de overtreding op de kromtestraal ziet U op de rechtse foto. De linkse bocht waar de kromtestraal min of meer werd gerespecteerd is veel minder ernstig beschadigd en veroorzaakte GEEN directe brand, de rechtse bocht daarentegen brandde al op +/- 11 seconden.