De brandweer voor de kar van het F.A.N.C.? Geknoei à volonté

Bliksembeveiliging na verwijdering radioactief tuig :
F.A.N.C. werkt "malafide" praktijken in het hand !

Betekom / St Truiden / Mechelen 29 februari 2004.
Door verkeerde en misleidende teksten op haar website en in de brochure naar de Burgemeesters en de burgers, opent het Agentschap de deur voor malafide praktijken.
Bliksemafleiders verplicht.
In haar informatiecampagne schrijft het F.A.N.C. dat voor bepaalde gebouwen hoger dan 25m bliksemafleiders verplicht zijn, verder geeft het F.A.N.C. geen details, ergo, het Agentschap geeft daardoor foute, misleidende en onvolledige informatie aan de bezitters van de radioactieve opvangers.
Degenen die, om zich niet in orde te moeten stellen, van die situatie willen profiteren, vervangen de radioactieve opvanger door een ander tuig waarvan de efficiënte, net zoals de radioactieve opvangers, evenmin bewezen is. De Fransen zijn sinds enkele jaren opnieuw gestart met de productie en het commercialiseren van andere gadgets.
Bliksemafleiders verplicht ? Ja, maar.......
Het Agentschap publiceert maar halve waarheden, bliksemafleiders zijn voor gebouwen hoger dan 25m verplicht, MAAR de bliksemafleiderinstallatie moet volgens het KB van 4 april 1972 en 19 december 1979 voldoen aan de NBN C18- 100. Het plaatsen van een mast met daarop één of ander gadget en één afgaande leiding met één aarding, voldoet NIET aan de norm !

Een groot appartementsgebouw aan de Elektriciteitstraat te Mechelen :

Eén en al knoei, kunst en vliegwerk dat bevendien strijdig is met de regels van goed vakmanschap en de norm inzale bliksemafleiders.



Foto links: De nieuwe niets zeggende en niet conforme aanwinst St Elme ! - Foto midden: Het geknoei met het stuk verbinding tussen de aarding Foto rechts: Een geschroefde verbinding tussen een 50 en een 35 mm² geleider voor een aarding van een bliksemafleider


St Truiden en Mechelen.
In 2002 neemt de firma L'Aigrtte in een appartementsgebouw aan de Kwadesteenweg te St. Truiden een radioactieve opvanger Helita A Pastilles weg, het tuig werd op een niet volgens de wet daartoe voorziene wijze gemanipuleerd en de administratieve afwerking was 2 jaar later nog steeds niet in orde. Nadat het immokantoor een aangetekende biref aan L'Aigrette stuurde en geen genoegen kon nemen met de reactie daarop, diende opdrachtgever I.P.C. zich omtrent de handelswijze van L'Aigrette te beklagen bij het F.A.N.C. (zie ook link hieronder)
Installaties niet conform.
Een bliksemafleiderinstallatie moet volgens het KB van 19 december 1997 voldoen aan de NBN C18- 100, maar het plaatsen van een gadget op een verticale buis die met één afgaande leiding met één aarding is verbonden voldoet geenszins, ergo, het is gevaarlijker dan helemaal niets !
Schandlaige praktijken.
Behlave het verwijderen van de radioactieve opvanger Helita A Pastilles is er ook een nieuw gadget verkocht en heeft men de verbinding met de aarding op een schadalige manier geraliseerd ! Werken op een derglijke manier afleveren zou niet ongestraft mogen kunnen plaatsvinden.

Lees ook "St Elme à Saint Trond".......


Brandweer voert in Oostende inspecties uit in hoge gebouwen

Brandveiligheid in hoge gebouwen wordt in opdracht van Binnenlandse Zaken uitgevoerd.

Betekom / Oostende 16 januari 2004
Aanleiding van de opdracht is volgens onze informanten een brand te Brussel waarbij enkele slachtoffers te betreuren waren. Oostende was inzake het opsporen van de radioactieve tuigen door de brandweer een pilootstad, nu lijkt het erop, dat dit ook het geval is met de inspectie van hoge gebouwen qua brandveiligheid.
Noodtrap afgekeurd.
Hoge gebouwen zijn gebouwen die hoger zijn dan 25 meter, voor dergelijke gebouwen is er ondermeer een bliksemafleiderinstallatie verplicht (KB van 19 december 1997 <vervangt het KB van 7 juli 1994> maar ook het KB van 4 april 1972 verwijst al naar de NBN 579)
Voor een gebouw te Bredene werden de noodtrappen afgekeurd en mogen dus niet meer gebruikt worden.
Bliksembeveiliging.
Velen zijn het noorden kwijt, maar toch is de wet altijd duidelijk geweest. In 1963 (tot 1985) was er de NBN 579 een normering voor bliksemafleiders (code van goede praktijk inzake aanleg bliksemafleiders) in het KB van 4 april 1972 werd reeds naar de NBN 579 verwezen (gebouwen hoger dan 25m).
Ook volgens het KB van 7.7.1994 waren bliksemafleiders voor hoge gebouwen (hoger dan 25m) verplicht, dit KB werd door dat van 19 december 1997 vervangen en hier werd er qua bliksembeveiliging verwezen naar de NBN C18- 100, dit is de norm voor de aanleg van bliksemafleiders die in 1985 in voege is gegaan en de NBN 579 vervangt.
Vele gevaarlijke situaties.
Zelfs wanneer er een bliksemafleider aanwezig is, kan deze omdat velen op een niet conforme manier werden aangelegd, een gevaar voor brand betekenen, gaat de Brandweer ook daar een oogje in 't zeil houden ?


Een afgaande leiding op en daarna zelfs onder de roofing ! Bij een blikseminslag is er 30.000 Kelvin warmteontwikkeling die het dak direkt zal
in brand steken ! Gaat de Brandweer ook dat rapporteren ?


Brandweer - Congres 20 september 2003 te Kortemark


Een zicht op de activiteiten te Kortemark - In het midden een Noorse brandweerwagen.

Kortemark 20 september 2003
Op zaterdag 20 september 2003 hield de Brandweer een congres te Kortemark. We hebben door omstandigheden het eigenlijke congres dat in de Torhoutstraat n°7 werd gehouden, gemist. Anderzijds "toch niet" want aangaande de gesprekken over de radioactieve bliksemafleiders in het "Raadgevend Comité" van 18 september 2003 is daar niets gezegd.


Belangstelling voor de splinternieuwe brandweerwagen van De Panne


Motivatie.
Na het congres dat tegen de middag een einde nam, was er nog een kleine tentoonstelling van wat materiaal, een paar commerciële stands en enkele demonstraties. Uit enkele gesprekken hebben we toch kunnen opvangen, dat de motivatie van de Brandweer tanend is, de politiek speelt daarin een grote rol, dus ook daar ontevredenheid, wie is er in dit land nog tevreden ?
Als we vergaderingen op hoog niveau meemaken, stelde één van de aanwezige brandweermannen, dan vraag ik mij soms af, of we niet in een andere wereld leven, de realiteit van de politici is dus voor de Brandweer ook ver weg.


Cdt Witdouck <Brandweer Roeselare> in gesprek met aanwezigen van de commerciële stands.


Is met de operatie radioactieve bliksemafleiders te Oostende
het sein gegeven om de brandweer de hete kolen uit het vuur te laten halen ?

Na het radioactief incident in het kinderopvangcentrum "De Brem" waar er een radioactieve bliksemafleider op het terras naar beneden donderde, gaan te Oostende de "milieu" poppen aan het dansen.

De milieuambtenaar Jacky Dereu zag zijn naam in de pers verschijnen en dat zinde hem niet. We hebben de ambtenaar duidelijk gemaakt zich niet "schuldig" te moeten voelen, velen voor hem hadden dat al moeten doen en niet op zijn minst het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle dat van de problematiek al lang op de hoogte is. Sommige ambtenaren binnen het FANC en niet op zijn minst de baas J.P.Samain al meer dan 20 jaar !

Alhoewel de nationale contactman van de brandweer Cdt Marc Vande Velde alsmede de redactie van het tijdschrift "De Brandweerman" zich zeker en vast niet zouden laten opzadelen met het opruimen van de radioactieve bliksemafleiders, gaan we met Oostende als voorbeeld, toch al aardig in die richting. De trend zou kunnen gezet zijn.

Aanleiding is misschien een ambtenaar op het F.A.N.C. die zo'n oplossing wel ziet zitten, daarmee is hij van dat item (de opsporing) in dit netelig dossier alvast verlost. Het FANC weet de gevaarlijke radioactieve tuigen, die alsmaar meer naar beneden vallen en in het milieu verdwijnen, niet staan !

Lange lijst met honderden adressen.

Op 5 december 2002 werd aan het F.A.N.C. een lange lijst met adressen overhandigd, maar tot op heden hebben ze voor zover ons bekend, daarmee nog helemaal niets aangevangen, dat is spijtig, want ze hadden de Oostendse milieuambtenaar een dienst bewezen indien ze dat wel hadden gedaan.

Op 24 mei 2003 hebben we die lijst nog eens geraadpleegd en we vonden alweer een in zeer slechte staat verkerende radioactieve bliksemafleider die al in 1978 op die lijst voorkomt !

Uiterst links op de grote foto ziet U de radioactieve opvanger met radium 226 bronnen. Zowel de bliksemafleider als de draagbuis zijn in zeer slechte staat en ze bevinden zich vrij dicht bij de binnenkoer / speelplaats !

Links detail van de Preventor Indelec die er al minstens 30 jaar zonder enig onderhoud staat !! Dan zijn ze verwonderd dat het tuig naar beneden valt en de omgeving radioactief besmet.
We moeten hier toch aan toevoegen dat bij deze bliksemafleider de Radium 226 bronnen niet zo systematisch besmet zijn.

Lees het artikel in PDF file