Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934635





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
OCMW Tremelo : Schending van privacy cliënten.
09 juli 2014
Lijst gerechtigden voedselhulp te grabbel gegooid.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.650.100
Tremelo, 9 juli 2014

Woensdagmorgen gaat Jos D. van het OCMW van Tremelo, in Sint-Katelijne-Waver groenten ophalen die bestemd zijn voor "klanten" van het OCMW die recht hebben op een voedselpakket. De "gerechtigden" -na sociaal onderzoek-, kunnen dat op woensdag rond vier uur komen ophalen. Bij sommigen levert het OCMW met haar gemarkeerde bestelauto, de producten aan huis af -foto inzet-.

Rotweer.
Vandaag woensdag 9 juli was het de ganse namiddag rotweer, de regen viel er met bakken uit. Omdat ik, -de ondergetekende auteur- één van de gerechtigden niet met fiets door dat rotweer naar het OCMW wilde laten rijden, nam ik de taak op mij en fietste door het druilerige weer naar de Baalsebaan 289.

                        " .. groot was mijn verbazing dat op die lijst alle
                     gerechtigden met naam en adres te zien waren .. "


Schending privacy.

Daar gekomen werd ik onthaald door een "art. 60", kenners weten wat ik bedoel. Er mij gevraagd welk pakket ik kwam afhalen en werd verzocht tegen het in ontvangst nemen van de blauwe plastic box, op een document voor ontvangst te tekenen. Groot was mijn verbazing dat op die lijst alle gerechtigden met naam en adres te zien waren ! Als dat geen schending van de privacy -en erger- van die personen is, begrijpen wij er niets meer van.

Secretaris.
Bij het verlaten van het OCMW gebouw passeerde ik rakelings voorbij het raam van het kantoor van de secretaris Wim Vandenbroeck en ik stak mijn hand op. Het was mijn bedoeling om deze man, die het blijkbaar goed meent, uit te leggen wat ik zojuist had gezien. Maar blijkbaar schatte de secretaris die handbeweging niet juist in. Aangekomen neem ik telefonisch contact op en leg aan Wim uit waarover het gaat, "daar heb je wel een punt" geeft Wim toe. Na een hele uitleg wordt bevestigd, dat men intern daarover gaat overleggen.

Stigmatiseren.
We hebben aan de Secretaris nog andere bezwaren uitgelegd, onder meer omtrent het feit dat het OCMW "klanten" bezoekt en voedsel aflevert met een -decadente- markering met "OCMW- sociaal", iedereen ziet dus waar het OCMW aan huis komt om "hulp" te bieden. Wij hebben ook uitgelegd, dat wat ons betreft er voor "sociaal" gerust de "a" mag gevoegd worden en we hebben dat ook gemotiveerd. Een OCMW medewerker die de woning aan de Leuvensebaan te Schriek, na klachten van de bewoners, had bezocht, moet daar gezegd hebben "ge moogt blij zijn dat ge een dak boven uw hoofd hebt ", dat is vast en zeker een OCMW -die in casu door de verhuring, dik in fout gaat-, onwaardig. Het bezoeken van "klanten" met een gemarkeerde auto zet een stempel op de bezochte personen. Dit is te vergelijken met methodes van heel lang geleden in Spanje, daar ging de deurwaarder, gekleed in fel rode kledij, tot schande, bij de schuldenaren aanbellen.


Afleveren aan huis van groenten -Kalvennestraat-, als dat je niet opvalt, moet je blind zijn. 

Art. 60.
Een ander punt is dat het volgens ons ongehoord is dat aangestelden in het kader van art. 60 § 7 taken toebedeeld krijgen die in feite onder art. 458 -geheimhouding- vallen. Als een tijdelijk tewerkgestelde inzage heeft in bepaalde documenten, zoals zo'n lijst met begunstigden, dan kan men art. 458 vergeten, die persoon is immers niet onderworpen aan die geheimhouding.

Werk aan de winkel.

Er is bij het OCMW van Tremelo nog heel wat werk aan de winkel. Het grote probleem met OCMW's is het toezicht, zij ressorteren qua werking onder de federale regering -Maggie De Block-, maar ook deels onder het Agentschap Binnenlands Bestuur dat dan ook nog in twee fronten is verdeeld, het ene kamp houdt zich met het personeel bezig en een ander deel met een gedeelte van de werking. Een derde partij is de gemeente die het OCMW de centen moet toespelen. Nog een ander groot probleem, is het feit dat de Organieke -in feite federale- wet gedeeltelijk is afgeschaft en over gaat in het OCMW Decreet van 19 december 2008.

Het bos door de bomen.  
Er zijn een resem wetten die betrekking hebben op OCMW's, we zijn daarvoor te rade gegaan bij het Agentschap Binnenlands Bestuur en hebben vastgesteld dat men zelfs daar het bos door de bomen niet ziet. In een document van maar liefst 145 bladzijden geeft het Vlaams ministerie van Bestuurszaken, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, afdeling Vlaams Brabant een "Wegwijzer" 2008 uit over "haar organisaties en het doolhof van de procedures"., u kan ze hier vinden, veel succes en indien u ze niet begrijpt, gelieve dan meteen contact te nemen, VEEL SUCCES    http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/wegwijzer-de-afdeling-vlaams-brabant-wijst-u-de-weg-in-haar-organisatie-en-in-het-doolhof-van-procedures-1
 
Artikel n° : 07/14/5447
Geplaatst : 21:42 9/07/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©
 
Laatste update ( 10 juli 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.