Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927241





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Morsum Magnificat is een bedreiging voortbestaan Raad voor de Journalistiek.
04 juli 2014
Pseudo journalistenrechtbank is niet onafhankelijk en verheft zich boven de rechtbank.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.642.200
Brussel / Tremelo 04 juli 2014.
 
Sinds 2009 voert Morsum Magnificat, meer bepaald haar hoofdredacteur, een geding ten gronde tegen de onbevoegdheid van de pseudo rechtbank voor journalisten. De Raad voor de Journalistiek, die is samengesteld door een twintigtal personen uit de uitgeverswereld -Aurex, Corelio- en hun journalisten, op rust gestelde magistraten en dito journalisten zoals Jan Ceuleers. De Raad voor de Journalistiek is ontstaan in de schoot van de -beroeps- journalisten, de Vlaamse Vereniging van Journalisten -VVJ- en ontvangt van de overheid jaarlijks 285.000 euro subsidies. De RvdJ is niet bij wet opgericht en is bovendien niet onafhankelijk.

A la tête du cliënt.
In een klacht van het OCMW van Begijnendijk zette de RvdJ voor de gelegenheid haar eigen deontologische code opzij die zegt dat journalisten politici, die in hun maatschappelijke functie falen, mogen achtervolgen. Dat is wat Morsum Magnificat met Lisette Verbeeck -MGB en later overgelopen naar sp.a-, effectief deed. Maar de RvdJ nagelde Erik Verbeeck en de toenmalige uitgever MORSE-Press Vof toch aan de schandpaal. Er volgden, buiten een klacht bij de Raad voor de Journalistiek, ook diverse klachten onder andere met burgerlijke partijstelling -advocaten met belastinggeld betaald!- bij de Onderzoeksrechter te Leuven. Na vijf jaar procesgang werd de zaak op 3 januari 2012 voor het Hof van Beroep behandeld en Morsum Magnificat en haar hoofdredacteur Erik Verbeeck gingen vrijuit. Het OCMW met als advocaat Johan Hendrickx en Lisette Verbeeck met haar advocaat Patricia Stevens -tevens 1e Schepen en toezichthoudend op OCMW waarvan ze de Voorzitter verdedigde, van belangenvermenging gesproken!-, draaiden op voor de kosten. De RvdJ nagelde Erik Verbeeck dus onterecht aan de schandpaal.

Rita Wuyts.
In een ander,een tweede dossier liep Rita Wuyts, aangespoord door Willy Michiels de MGB burgemeester van Begijnendijk, in de sporen van het OCMW van Begijnendijk en plaatste én een klacht bij de RvdJ én een klacht bij de Leuvense Onderzoeksrechter. Ook hier verloren aanleggers Wuyts en haar vriend RIZIV medewerker Bruynseels, alle juridische acties die ze tot in hoger beroep hebben gevoerd en waarvoor zij nog steeds geen eurocent van de rechtsplegingsvergoeding hebben betaald. Hun schuld tegen Morsum Magnificat is tot meer dan drieduizend euro opgelopen. Maar de RvdJ wilde Erik Verbeeck weer aan de schandpaal nagelen, waardoor de Rvdj in 2009 kortgeding werd gedagvaard en door de rechter verbod tot publicatie kreeg opgelegd.

Journalistiek werk goed gedaan.
In de loop van het geding volgde door het Hof van Beroep te Brussel een uitspraak waarbij de rechter in het arrest zegt dat Erik Verbeeck diens journalistiek werk, door de fraude van Rita Wuyts bloot te leggen, naar behoren heeft uitgevoerd. De rechter motiveerde als volgt: “.. dat hij erkent een aantal artikels gepubliceerd te hebben in de internetversie van de krant Morsum Magnificat over mevrouw Wuyts waarin hij melding maakt van feiten van dierenmishandeling, het verrichten van zwartwerk, misbruik van middelen van de staat en diefstal ten nadele van de staat. Dat hij het als onderzoeksjournalist als zijn plicht beschouwt hierover te schrijven en dat zijn artikels gestaafd zijn met bewijsmateriaal en hij de bekomen informatie met de nodige journalistieke zorgvuldigheid heeft behandeld ...". De RvdJ ziet dat anders en stelt zich niet alleen boven de rechtbank, maar mag met haar publicatie dan ook een klacht voor laster en eerroof verwachten.

Geen reden van bestaan.
De Raad voor de Journalistiek verheft zich boven de rechtsmacht, ze is niet onafhankelijk en heeft dan ook geen enkele reden van bestaan. Door de rechtszaak met Morsum Magnificat zien ze dat ook in. In de ontwerpbeslissing tijdens de vergadering van 9 juli 2009 heeft de RvdJ dan ook terecht haar bezorgdheid over haar voortbestaan uitgedrukt. De RvdJ "beslist" over journalisten en nagelt ze, a la tête du cliënt, aan de schandpaal terwijl rechters in twee rechtszaken die vijf jaar aansleepten, Erik Verbeeck niet veroordeeld hebben, integendeel zij stelden dat deze zijn journalistiek werk weliswaar kritisch, maar naar behoren heeft uitgevoerd.

RvdJ bezorgd.
Tijdens de vergadering van 9 juli 2009 van de Raad voor de Journalistiek waarin de beslissing werd genomen om Erik Verbeeck in de zaak Wuyts nog eens aan de schandpaal te nagelen, terwijl de rechters daarover al vier keer anders hadden beslist, is de RvdJ toch bezorgd, ze schrijven : " ... wij zullen ons standpunt goed moeten argumenteren wanneer de zaak ten gronde voorkomt, zodat we hopelijk een goede principiële uitspraak kunnen verkrijgen die ons bestaansrecht bevestigt ... ". De RvdJ twijfelt en wankelt hier duidelijk, dat zullen ook diverse beroepsjournalisten die Flip Voets rauw lusten, graag lezen.
     
De uitspraak ten gronde zal op 7 oktober 2014 worden genomen.
 
Artikel n° :  07/14/5432
Geplaatst  : 8:12 4/07/2014

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 04 juli 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.