Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936118





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Inkomensgrenzen optrekken geen oplossing voor problemen in sociale woonsector.
04 mei 2013
Mercedes van Volcem wil af van oude vorm van socialisme.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.056.600
Brussel / Lanaken 04 mei 2013

Vlaams minister van wonen, Freya Van den Bossche, trekt de inkomensgrenzen op voor mensen die recht hebben op een sociale woning. Mercedes van Volcem -Open Vld- vindt dat de minister daarmee de verkeerde aanpak hanteert. Vandaag is het zo dat, wie meer verdient ook meer moet betalen voor een sociale huurwoning en dat moedigt mensen niet aan om werk te zoeken of hun job te behouden, aldus Van Volcem, die af wil van deze oude vorm van socialisme.

Evaluatie.

Van Volcem pleit ervoor om te onderzoeken hoeveel nieuwe sociale huurders er na drie jaar opnieuw of nog steeds werken om te evalueren hoeveel van hen pogingen doet om zich uit de armoede te tillen. Momenteel zijn er maar liefst 93.000 wachtenden voor een sociale woning en een aantal van hen staat al jaren in de kou. Dit aantal zal alleen maar toenemen als de inkomensgrenzen worden opgetrokken. Die maatregel zal de mensen slechts ontmoedigen om zich te verbeteren omdat het aanlokkelijk is om niet te werken. Het zal voor de sociale huisvestingsmaatschappijen -SHM- slechts betere huurders aantrekken en dat terwijl de SHM's niet bestaan om inkomsten te genereren maar om mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Bovendien, zegt Van Volcem, ontneemt de minister, met overheidsgeld, de huurmarkt haar cliėnteel en ontmoedigt zij om te investeren in de huurmarkt.


Freya Van Den Bossche

Gettovorming.
Het argument dat de minister gebruikt dat ze op die manier gettovorming wil vermijden, gaat ook niet op volgens Van Volcem, omdat men een sociale huurwoning krijgt voor het leven en met de verhoging van de inkomensgrenzen zullen de bestaande sociale woonwijken niet plots gemixt worden en bovendien, is er via het Grond- en Pandendecreet nu een verplichte sociale mix voor nieuwe projecten.

Doelstelling opgeschoven.
De opgeschoven doelstellingen ten spijt, slaagt de Vlaamse Regering er niet in om voldoende woningen te realiseren volgens haar nieuwe doelstellingen d.w.z. 37.000 nieuwe sociale woningen tegen 2023. Ook waar men de 3 miljard gaat halen om de bestaande 142.000 woningen te renoveren is nog een vraag. De helft van de woningen heeft ofwel geen dakisolatie, geen dubbel glas of geen hoog rendementsverwarming.

Extra rechthebbenden.
Alleenstaanden mogen voortaan 22.883 euro verdienen en samenwonenden maximum 34.323 euro per jaar. Vroeger was dat resp. 20.233 en 30.323 euro per jaar. Daarbovenop komt nog eens 1.955 euro per kind ten laste. Door de inkomensgrenzen op te trekken zullen 39.000 mensen extra, recht hebben op een sociale woning, in totaal vallen er in Vlaanderen nu 250.000 mensen binnen de nieuwe criteria.

NVDR.
Deze redactie denkt inderdaad ook dat het optrekken van de inkomensgrenzen geen oplossing is voor het sociale woningen probleem. Vlaanderen zou er beter eerst voor zorgen dat de 93.000 wachtenden die nu op de wachtlijsten staan worden weggewerkt en dat de bestaande woningen energievriendelijk worden gemaakt, daarna kan er gewerkt worden om meer "klanten" aan te trekken. De manier waarop Van den Bossche nu denkt het probleem houdt het risico in dat de SHM's hun doel voorbijschieten zoals dat nu al het geval is met de kringloopwinkels, daar zou men beter opteren om slechts mensen toe te laten met een verwijsdocument van het OCMW of andere sociale instelling. De kringloopwinkels zijn verworden tot bedrijven die de gratis gekregen meubels e.d.m., zo duur mogelijk willen verkopen.


Bron : Mercedes Van Volcem.
Bewerking jvds.

Artikel n° : 05/13/4937
Geplaatst : 19:48 4/05/2013
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


Laatste update ( 09 mei 2013 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.