Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927650





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Dossier huren : Malafide verhuurders en machtsmisbruik immokantoren moet aangepakt.
13 augustus 2012
Huurders worden gediscrimineerd en zijn voetveeg van verhuurders en verhuurkantoren.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.788.600
Turnhout / Lanaken 13 augustus 2012

Deze redactie is betrokken bij de zoektocht naar een betaalbaar pand en is dus als geen ander op de hoogte van het reilen en zeilen van verhuurders en immokantoren. De laatste praktische ervaringen zijn nog volop aan de gang en een op rust gesteld rechter en een advocaat zijn als verhuurder van een ongeschikt geadviseerd pand -Wonen Vlaanderen- onderwerp van een juridische actie. Morsum Magnificat voert als betrokken partij een diepgaand onderzoek naar de misbruiken en ergo de discriminatie door verhuurders en verhuurkantoren, één dossier is al bij de CGKR en de CBPL ingediend, andere volgen.

Solvabiliteit van wie?
De meest recente ervaring situeert zich rond een pand in Retie dat door het immokantoor De Boer & Partners Turnhout te huur wordt aangeboden, één van de eisen van De Boer & Partners Turnhout is het nagaan van
de solvabiliteit van de kandidaat huurders, die daarvoor alvast de loonfiches van de laatste drie maanden ter beschikking moeten stellen -een eis die door de privacycommissie als "disproportioneel" wordt aanzien-. Als de kandidaat huurder een bedrijf-je- heeft, moeten de balansen van de drie laatste jaren worden voorgelegd. Dat alles zou, volgens Jens C. van dat kantoor, de solvabiliteit van de kandidaat huurders aantonen.

                          " .. een eis die door de privacycommissie
                              als ' disproportioneel ' wordt aanzien .. "

De Boer & Partners heeft zelf ongunstige balans.
Wanneer we de balansen van De Boer & Partners Turnhout opvragen zien we in de jaarrekening van 2008 een verlies van maar liefst 104.000 euro, in 2009 is het verlies nog eens 4.000 euro, maar in 2010 is er 23.000
euro winst. Maar, zegt Jens C. "wij gaan dat pand in Retie niet huren", einde citaat, die uitleg raakt uiteraard kant noch wal. De vraag is of zij de solvabiliteit bezitten die ze van anderen eisen.

Het recht van de kandidaat huurders.
Alvorens de persoonsgegevens worden overhandigd hebben de kandidaat huurders van De Boer & Partners Turnhout antwoorden op volgende vragen gevraagd : 
- Overeenkomstig art.1 § 4 van de privacywet : wie is de verantwoordelijke voor de verwerking van
de persoonsgegevens.
- Beschikt het pand over een afzonderlijke elektriciteitsmeter -het paalt immers aan de woning
van de 
eigenaar.
- Is er een keuringsattest elektriciteit ter plaatse? -KB 10 maart 1981 art. 270 en 271-
- Is er een afzonderlijke watermeter voor dat pand? -Vlaamse Wooncode 6 okt 98-
- Is er een conformiteitsattest? -besluit Vlaamse Regering 27 januari 2006
- Is er een EPC en welk is de waarde ? - wet van 1 november 2008 
  Lijst niet limitatief.

Geen recht tot opvragen identiteitskaart.
Immokantoren hebben niet het recht om identiteitskaarten op te vragen, te reproduceren of in pand te nemen, het opvragen van identiteitskaarten is geregeld door de wet van 8 augutus 1983 en de toelating van het sectoraal comité van het Rijksregister. De verhuurders en immokantoren eigenen zich alles toe, ook het onwettelijke en de kandidaat huurders moeten zich permanent naar de vaak onwettige eisen schikken. Bij de minste vraag of protest van de kandidaat huurders, verliezen deze de kans op huren.

Misbruik in de hoogste graad.
Wie een pand wil huren wordt op een ontoelaatbare manier door de mangel gehaald, privacy en recht op gelijke kansen worden geschonden, indien een kandidaat huurder over de conformiteit en de wettelijke
voorschriften, zoals voorzien in de Vlaamse Wooncode, één vraag durft te stellen is de kans op huren al meteen verkeken, zelfs de identiteitskaarten in pand nemen voor een sleutel om het pand te kunnen bekijken, behoort tot de onaanvaardbare misbruiken van de immokantoren.

Discriminatie.
Aanvankelijk werd als huurvoorwaarde door het immokantoor De Boer & Partners via e-mail gesteld "alleen kandidaten uit de omgeving van Retie of bekenden van de eigenaar", de eigenaar zelf ontkende dat en de aangestelde van het kantoor De Boer & Partners stuurde een mail met excuses en een uitleg die nergens op lijkt. De eigenaar Eddy V. gaat zelfs nog een stapje verder en zegt dat "het aan mensen die van het OCMW leven maar niet verhuurd moet worden", dat is niets minder dan discriminatie, ook dat dossier gaat naar de CGKR. Inderdaad OCMW's zijn maar al te vaak de "vloek" en veel te weinig de "redding", lees daarover het artikel op de website van advocaat Elfri De Neve http://www.elfri.be/juridische-informatie/ocmw-vloek-redding.

Burgemeesters werken slechte woonkwaliteit in de hand.
In het verslag "Armoede 2008-2009" waaraan een grote studie is vooraf gegaan, staat volgende passage "  … vaak zullen bestaansonzekere mensen ervoor kiezen om hun toevlucht te nemen tot een woning van
mindere kwaliteit in een minder streng toeziende gemeente, waar ze nog betaalbare woningen kunnen vinden, ook al zijn deze van slechte kwaliteit. Het is dus van cruciaal belang dat men een samenhangend beleid ontwikkelt dat globaler aansluit bij de strijd tegen ongezonde woningen…”. En verder : “ … binnen de grenzen van zijn bevoegdheden, kan hij -de burgemeester- een woning onbewoonbaar verklaren wanneer het bewonen kan leiden tot besmettelijke ziektes of tot verspreiding ervan. Of wanneer de woning, als deze een haard vormt van infecties of niet meer beantwoordt aan wat vandaag de dag beschouwd wordt als het strikte minimum op vlak van hygiëne, een gevaar betekent niet alleen voor de gezondheid van de eventuele bewoners maar ook voor de openbare gezondheid in het algemeen .. ” De burgemeesters werken de miserie die er ontstaat door ongeschikte of onbewoonbare woningen in de hand, zij beschermen de facto de huisjesmelkers. In een lopende zaak wordt de burfemeester van Lanaken Marino Keulen -Open Vld- voor zijn verantwoordelijkheid gesteld.

Wie ons wil steunen in de strijd tegen malafide praktijken van verhuurders en immokantoren kan ons altijd contacteren, ook tijdens de weekend  

Artikel n° : 08/12/4871
Geplaatst : 12:28 13/08/2012

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 15 augustus 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.