Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927399





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanaken : Doel bijeenkomst over veiligheid door politiek gefnuikt.
19 juni 2012
Organisatoren hadden burgers het woord moeten geven, niet de politiek.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.731.400
Lanaken 19 juni 2012.

We hadden ons de bijeenkomst in Lanaken over de onveiligheid en de recente golf van inbraken wel anders voorgesteld, vanaf het moment dat burgemeester Marino Keulen -Open Vld- en zijn politie ten tonele verschenen wisten we meteen genoeg. Na afloop had de -fluwelen- oppositie van Lanaken buiten postgevat en daarbij mocht Vera Jans niet ontbreken. De oppositie vindt het niet kunnen dat zij acht jaar geleden al camera's wilden plaatsen wat toen werd afgevoerd en nu, in het vooruitzicht van de verkiezingen, de burgemeester plotseling vooruit wil, de politieke mallemolen draait weer op volle toeren. Frappant is toch dat gedupeerde burgers en slachtoffers van de inbraken, de listen van de sluwe Marino Keulen niet doorzien, of de ANPR camera's aan de grens aan de huidige situatie iets zullen wijzigen is zeer de vraag. De huidige situatie met inbraken was trouwens te verwachten, dat staat zelfs voor zover in de bevindingen van de politie tijdens het recente bezoek van minister Milquet.

Burgemeester Marino Keulen
mocht de politieke show weer stelen.
We hadden verwacht dat gedupeerden en inwoners van Lanaken onder mekaar een ernstig debat zouden voeren, problemen aankaarten en de gemeentelijke leiders met de neus op de feiten drukken. Maar niets van dat alles, het werd weer een politiek spel waarin Marino Keulen -Open Vld- de hoofdrol kreeg, de burgemeester nam ook "zijn" politie op sleeptouw. Niettegenstaande een verzoek aan de politie van beveiligingsadviseur Jos Brouwers om een uitleg over de wettelijkheid van camera's, kwam er geen antwoord, zelfs de politieofficier kon dat niet geven!! Gezien alles duidelijk door Marino Keulen -Open Vld- werd gekaderd, waren kritische vragen niet mogelijk, daarom hebben wij er ook geen gesteld.

Oproep aan de burgers.
Andermaal wil de politiek in casu burgemeester Marino Keulen -Open Vld- de burgers verdachte gedragingen van personen laten melden, burgers die recht hebben op een behoorlijke bescherming worden opnieuw voor de politieke kar gespannen. De politie van Lanaken zou in principe bij een oproep binnen de tien minuten ter plaatse zijn, maar uit de zaal kwam er slechts één voorbeeld en in dat voorbeeld was dat niet het geval.

Geen gevolg.
Het voorbeeld uit de zaal van de verdachten met de koffers is tekenend, Morsum Magnificat heeft er nog een ander met bewijsmateriaal waar de politie -wijkagent-  bij de melding van vandalisme aan de 2e Carabinierslaan, niet eens ter plaatse is gekomen, de klager diende zelfs twee keer aan te dringen maar ook dat mocht niet baten! Uiteindelijk deed de persoon beroep op Morsum Magnificat die zich samen met de gedupeerde naar het politiekantoor te Lanaken begaf, pas toen is de politie vrij snel ter plaatse gekomen! Het moet trouwens blijken dat de wijkagent méér onderwerp is van kritiek. Waar blijft het politiezakboekje dat reeds lang is aangekondigd? Waar blijven de beloften van de politie dat per wijk niet één, maar meerdere wijkagenten zouden samenwerken zodat de éne de andere kan controleren? Moet de politie niet dringend werk maken van zelfcontrole en zich losmaken van de lokale politiek en stoppen met de burgers voor hun kar te spannen? In Morsum Magnificat 182 leest u meer over de "bla bla" van de minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom :
http://www.morsum-magnificat.be/images/stories/2010-09/MM_182_09_CoPPRa_Antwerpen_PDF.pdf

Wat is verdacht?
Wanneer een burger in een -Lanakense- kroeg zit en iemand zich lazarus ziet zuipen die duidelijk nog dient te sturen, moet die burger dan in het kader van het algemeen belang, de politie bellen die meteen lastens de kroegbaas in het kader van de beteugeling van de dronkenschap, een pv moet opstellen? Is het dronken voeren van iemand niet erger dan een andere vermeende verdenking van vreemd gedrag dat niet bewezen is? We gaan ons binnenkort ergens opstellen en indien we personen zien waarvan we weten dat ze "veel" te veel alcohol gedronken hebben en die aan het verkeer deelnemen, gaan we de politie bellen, want zo'n dronken persoon is een bewezen gevaar in het verkeer, de politie moet dan gevolg geven aan die melding, doet ze dat niet, wordt het Comité P ingelicht!

Camera's op openbaar domein.
Op amper honderd meter van de bijeenkomst zien we camera's van een nachtwinkel die een stuk van het openbaar domein bekijken. Tegen de venster is een pictogram gekleefd dat volgens Morsum Magnificat niet voldoet aan de wettelijke voorschriften zoals voorzien in diverse wetten, ondermeer het KB van 10 februari 2008 omtrent de pictogrammen en 21 maart 2007 omtrent de plaatsing van de camera's. De uitbater, die we daarover vragen stelden, vertelde in zijn beste Nederlands al eens overvallen te zijn geweest en dat de politie weet heeft van de camera's en bij een probleem in de buurt de beelden is komen bekijken! Dat het pictogram niet aan de wettelijke voorschriften voldoet is duidelijk en dat de politie dat niet eens ziet eveneens, nogal wiedes dat zij tijdens de bijeenkomst dan ook geen woordje uitleg wilden geven!

CBPL.
Aangezien Morsum Magnificat van de gemeente Lanaken of van "hun" politie geen informatie moet verwachten, hebben wij de CBPL om informatie verzocht. Burgers die over de straat wandelen of op de markt inkopen doen, mogen toch weten of de beelden die door die camera's worden gemaakt, wettelijk genomen en behandeld worden, óók in Lanaken moet de wet op de privacy van 8 december 1992 gerespecteerd worden en daarop moet de politie, als het over het openbaar domein gaat, toezien. Morsum Magnificat had wellicht gisteren geen kritische vragen mogen stellen, maar Morsum Magnificat zal wel van haar recht op vrijheid van mening en in het kader van het algemeen belang, aan officiële diensten vragen blijven stellen en meldingen plaatsen en zal zich in dat kader in geen geval laten intimideren of door de politiek laten beïnvloeden. Lees hier de e-mail van 19 juni 2012 aan de privacycommissie.

Meer volgt in Morsum Magnificat 203

Artikel n° : 16/12/4779
Geplaatst : 21:55 19/06/2012

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©  

Laatste update ( 19 juni 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.