Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927660





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
I.Lieten en L.Tobback nemen eerste steen van Imec-toren te Leuven.
11 oktober 2011
Oostenrijkse Architect bouwt gewaagd en luxueus project.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.312.600
Leuven / Lanaken 11 oktober 2011.

--- wijziging 07:50 12/10/11

Imec's algemeen directeur, Luc Van den Hove, heeft vandaag te Leuven, in aanwezigheid van viceminister-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinstellingen, Media en Armoedebestrijding, Ingrid Lieten, de provinciegouverneur Lodewijk De Witte en Leuvens burgemeester Louis Tobback, de  figuurlijke eerste steen gelegd van een prestigieus project dat Leuven op de wereldkaart wil zetten en dat tegelijkertijd de campus 80.000 vierkante meter research oppervlakte geeft wat Leuven op dat vlak internationale allures zou geven. Van het laatste punt kregen we vandaag al een voorsmaakje, er werd geen woord  Nederlands gesproken, alleen Engels!

Veel jobs maar ook veel geld.
Erg hoog wordt de Imec toren met zijn 17 verdiepingen niet, volgens de prognoses worden er vijfduizend jobs gecreëerd. De Leuvense burgemeester Louis Tobback -SP.a- stak het in zijn speech niet onder stoelen of banken dat men op de financiële steun van de Vlaamse regering blijft rekenen, in 2011 kreeg Imec al 60 mio euro, in 2012 wil men opnieuw 70 mio € toesteken, hetzelfde in 2013, maar tegen 2014 rekent men toch op een financiële steun van de overheid van 200 mio euro. Veel jobs, maar ook veel geld. Over "aan welke high-tec in welke laboratoria" wordt gewerkt, kregen we geen uitsluitsel, voorlopig is dat blijkbaar nog niet  ingevuld. We hopen dat Vlaanderen geen kat in een zak koopt en er voldoende toezicht is op de besteding van de honderden miljoenen euro's. Met het project werd gestart in mei 2011 en tegen mei-juni 2013 hoopt men met de volledige bouw rond te zijn.


Eerste steenlegging Imec-toren.


Ingrid Lieten, Luc Van den Hove , Louis Tobback leggen geen eerste steen, maar nemen elk een aandenken mee aan deze virtuele eerste steenlegging. In dit doorzichtige voorwerp is een model van de Imec-toren ingewerkt.

Kaakslag.
We vragen ons af of, gezien de wereldwijde crisis, dit project niet te decadent is. Vooral voor een stad als Leuven, waar de sociale klasse koortsachtig op zoek is betaalbare woningen is dit een kaakslag, minister Lieten moet niet alleen over armoede praten en rondetafelconferenties houden, maar ook écht iets doen  aan de armoede, daarvan heeft Morsum Magnificat echter geen concrete voorbeelden, minister Lieten mag ons, als we fout zijn, altijd corrigeren en informeren.

Hoge technologie.
De Imec-toren wordt 70m hoog, burgemeester Tobback grapte dat hij nu vanaf het gemeentehuis de kranen ziet maar dat hij hoopt dat het straks ook zo is met het gebouw. Dat de Oostenrijkse Architect Baumschlager-Eberle, mede de gewaagde stijl van het torengebouw van 16 verdiepingen en vier ondergrondse  parkeergarages een "special look" aan de campus geeft, is een feit, dat er plaats is voor 450 werknemers en bijkomende ruimtes voor laboratoria is wellicht allemaal juist. Leuven wil blijkbaar tegen elke prijs bij de technologische hoogste klasse van de wereld behoren. Is dit soms grootheidswaanzin van de Leuvense burgemeester Tobback?

U leest er meer over in Morsum Magnificat 195.

Artikel n° : 4.198
Geplaatst : 22:49 11/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 12 oktober 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.