Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927446





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Gezondheidszorg : Itinera Institute houdt pleidooi voor een kostenefficiëntie
14 september 2011
In zal 2060 zal tweederde van overheidsbudget naar gezondheidszorg gaan.


Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.254.300
Brussel / Lanaken 13 september 2011.

Als onafhankelijke "denktank" tracht Itinera Institute vzw aanbevelingen te formuleren die moeten leiden tot structurele beleidshervormingen om te komen tot een duurzame economische groei en sociale bescherming. Vandaag  organiseerde de vzw een bijeenkomst met als titel : "Je geld of je leven? Pleidooi voor meer kosteneffectiviteit in de Belgische gezondheidszorg".

Gezondheidszorg onder druk.
Omdat de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg onder druk staat en 85-90% van de uitgavengroei te wijten is aan de toestroom aan medische innovaties zal
enkel door innovaties en technologieën te vergoeden die een aanvaardbare verhouding tussen kosten en gezondheidseffecten vertonen, deze explosie van uitgaven kunnen vermijden, immers, zonder gewijzigd beleid zal in 2060 tweederde van het overheidsbudget naar de ziekteverzekering gaan.

Tweederde naar gezondheidszorg.
De uitgaven voor gezondheidszorg stegen de laatste 40 jaar met gemiddeld 3,8 procent per jaar terwijl de economie er slechts met 2,8 procent op vooruit ging.
Als we op deze manier doorgaan zal tegen 2060 tweederde van de gecreëerde welvaart in zorg en gezondheidszorg gaan. Dat betekent dat van elke 3 euro's die de overheid ophaalt er 2 naar de gezondheidszorg zal gaan. Concreet houdt dat in dat, bij ongewijzigd beleid, het budgettaire plafond benaderd zal worden.


Prof. Marc De Vos zelf aan het woord - Op de website van Itenera zelf vindt u meer informatie die zij zelf geselecteerd hebben maar in MM 194 leest u met een eigen verslag meer over de uiteenzettingen van vandaag.

Medische innovaties.
Vreemd genoeg is het niet de vergrijzing die oorzaak is van deze hogere kosten maar de continue toestroom aan medische innovaties. De technologische en
epidemiologische ontwikkelingen laten steeds meer gezondheidswinsten toe, maar wel aan een steeds hogere prijs. Zo was de gemiddelde kost om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen in 1975, 138 miljoen dollar en in 2006 was dat 1,3 miljard dollar.

Oplossingen.
Behalve de doorlichting van de problemen reikt Itinera Institute ook oplossing aan, aan de beleidsmakers en doet daarvoor doorgedreven onderzoek om tot deze
oplossingen te komen. Wie de volledige samenvatting van de vandaag gehouden lezing eens rustig wil doorlezen kan terecht op de website van Itinera Institute : 
http://www.itinerainstitute.org/nl/bibliotheek/_paper/your-money-or-your-lifea-plea-for-more-cost-effectiveness-analyses-in-belgian-healthcare4/

Artikel n° : 4131
Geplaatst : 23:38 13/09/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 17 september 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.