Geen goede basis voor verdere onderhandelingen.
Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.114.300 Brussel / Lanaken 7 juli 2011 Tijdens een vanmiddag gehouden persconferentie in het Vlaams Parlement lichtte N-VA voorman Bart De Wever de partijbezwaren tegen de formatienota van Elio Di Rupo toe en maakte er brandhout van. Bart De Wever is blijkbaar nog steeds de man die de Waalse koeien uit de Vlaamse weide wil houden. Samengevat komt het hier op neer.
Bart De Wever : Een voorbeeld van een gemandateerde "Vlaamse stier" die de Waalse koeien uit onze weiden moet houden? .
Na de persconferentie "geen individuele vragen" zei Bart De Wever bij de aanvang, hiermee is nog eens duidelijk dat de NV-A voor iedereen een persconferentie geeft en aan de bevriende journalisten geen individuele interviews geeft, iedereen is voor de NV-A dus gelijk, dat siert de N-VA. Budgettair. De budgettaire operatie houdt in feite een massieve belastingverhoging in die neerkomt op de hardwerkende, ondernemende en sparende Belg. Er wordt niet gesaneerd in de uitgaven maar gezocht naar extra inkomsten en dit terwijl België vandaag al kampioen is inzake overheidsbeslag en belastingdruk.
Het gaat niet goed met een camera zowat in de nek
Sociaal-economisch. De aanbevelingen van de Europese Commissie worden, net als die van het IMF en de OESO, bijna allemaal in de wind geslagen. Het gaat met name over de broodnodige hervormingen in de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. De nota van de formateur creëerde hierover zeer hoge verwachtingen die bij nadere lezing totaal niet worden ingelost. De maatregelen inzake werkloosheid, pensioenen en gezondheidszorg hebben nauwelijks of zelfs helemaal geen impact.
Het land moet de NV-A ploeg de kans geven, zij hebben nog nooit kunnen regeren en hebben in tegenstelling tot de traditionele partijen dan ook geen boter het op het hoofd. Dat De Wever geen individuele interviews afgeeft en dat voor iedereen toepast siert De Wever. Financieringswet & fiscale autonomie. De nieuwe financieringswet komt er in feite op neer dat de bestaande dotaties uit de personenbelasting aan de deelstaten gewoon omgezet worden in opcentiemen. Zij biedt geen eigen autonomie noch sorteert zij een responsabiliserend effect. Een eigen fiscaal beleid kan er niet mee gevoerd worden, uitgenomen het lineair verhogen of verlagen van de personenbelasting. Daarenboven blijft er een solidariteitsmechanisme dat alle verschillen uitvlakt. Voor de gemeenschappen blijven de dotaties op basis van behoefte gewoon bestaan, alleen wordt Vlaanderen 600 miljoen ontnomen door het stoppen van de Lambermontturbo. Staatshervorming. Weinig nieuws op het vlak van staatshervorming in de nota, ze ligt gevoelig onder het niveau van de nota Vandelanotte. Veel geschuif met miljarden maar weinig echte beleidshefbomen. Het is bovendien geen oefening in homogenisering, eerder een zoveelste bric à brac hervorming die de bestuurlijke efficiëntie niet zal verhogen. Brussel & BHV. Voor de Vlamingen zijn de voorstellen inzake Brussel desastreus. Zo wordt de wettelijke tweetaligheid van de hoofdstad zo goed als geschrapt en de politieke garanties voor de Vlamingen in het gewestbestuur worden uitgehold van onderuit. Tegenover het feit dat Brussel er jaarlijks bijna 600 miljoen bij krijgt staat geen enkel engagement om het bestuur in Brussel doeltreffender te maken. Wat wel aanvaardt moet worden is dat Brussel er nog bevoegdheden bij krijgt en een volwaardige deelstaat gaat worden. Bovendien worden in de zes randgemeenten de faciliteiten de facto versterkt.
Bovenstaand is slechts een summier deeltje van de bezwaren die N-VA tegen de onderhandelingsnota van Di Rupo. Wie belangstelling heeft kan hier de volledige bezwaren nota lezen. Bron : N-VA Bewerking : jvds Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel |