Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936265





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Jodiumpillen : Moet iedereen ze straks slikken?
12 maart 2011
Ministerie van Binnenlandse Zaken geeft uitleg in Residence Palace.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 816.200
Brussel / Lanaken 12 maart 2011.

--- Update 1 12:20 12/11/11
Belangrijke Franse website -maar wel politiek links getint-
http://www.criirad.org/
Inernationaal atoomagentschap Wenen²
http://www.iaea.org/
² Waarvan een medewerker over de Tjernobylramp zei : " zelfs al is er elk jaar een ramp als Tjernobyl blijft nucleaire energie nog interessant "! Het atoomagentschap heeft in de Tjernobylramp ook de juiste cijfers over de slachtoffers moewillig verzwegen.
FANC volgt -met vertraging- de situatie in Japan: 
http://www.fanc.fgov.be/page/homepage-federaal-agentschap-voor-nucleaire-controle-fanc/1.aspx
--- einde update 1

Toeval of niet, morgen geeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken in de Wetstraat een persconferentie over het gebruik van Jodiumpillen bij een kernramp.

Gevaar stijgt.
Als het menselijk lichaam te veel radioactief materiaal ontvangt, komt dat spul in de schildklier terecht waar het wordt opgeslagen. Bij een radioactief incident waarbij materiaal vrijkomt, zoals bijvoorbeeld bij een kerncentrale wanneer de stoomwolk door de koeling van het reactorproces mogelijk radioactief -Cesium-bevat, kunnen jodiumpillen dat eventueel tegengaan. Toen destijds de minister van Binnenlandse Zaken -Louis Tobback- als eerste Electrabel verplichte om die -dure- tabletten ter beschikking van de bevolking te stellen -het koste Electrabel toen 100 mio Bef-, was Electrabel razend. Ondertussen weten we dat het gevaar voor ongevallen met kerncentrales niet denkbeeldig is, Tjernobyl is daarvan een schrijnend voorbeeld.

Technologie.
Nu er na de aardbeving in Japan, óók minstens één kerncentrale met een "meltdown" te kampen heeft, zijn we benieuwd of de Japanners een ramp als Tjernobyl zullen kunnen vermijden. De Russen hebben op dat item, qua hightech, een kwalijke reputatie. Japan, dat wat aardbevingen betreft geoefend is, zal zich hopelijk tegen schadelijke gevolgen van hun kerncentrales op het technologische vlak, voldoende hebben ingedekt zodat de smeltende reactor niet letterlijk in de grond zakt, met alle gevolgen van dien.

Mogen we het FANC nu geloven of niet ?
Is dit officiel document over het FANC duidelijk of niet? Waar zitten de Volksvertegenwoordigers, zoals Ben Weyts N-VA, Hagen Goyvaerts -Vlaams Belang-, Flor Van Noppen -N-VA- Meyrem, alias "Mem" Almaci -Groen-, en al de rest ?

Federaal Agentschap Nucleaire Controle.
Onafgezien het feit dat ons Nucleair Agentschap sinds het rapport van de Commissie Nucleaire Veiligheid van 23 april 2007 nog steeds niet opnieuw werd doorgelicht, wij in feite de werking en de competentie ervan nog steeds in twijfel moeten trekken, hopen wij dat de Europese instellingen, waaronder het Internationaal Atoomagentschap, toch toeziet. De vorige minister van Binnenlandse Zaken -Patrick Dewael- heeft zijn job als Voogdijminister niet naar behoren uitgevoerd en diende, na een onderzoek en tussenkomst van het College van Procureurs generaal, maatregelen te nemen. Het resultaat van 22 vergaderingen achter gesloten deuren van de Commissie Nucleaire Veiligheid werd op 23 april 2007 publiek gemaakt, wie dat verslag leest zal zich hopelijk afvragen of de bevolking niet het recht heeft om, zolang het FANC het verslag niet ontzenuwd heeft, de beweringen van deze overheidsinstelling in twijfel te trekken.

Morsum Magnificat is formeel en daagt het FANC uit tot controle.
Op één item blijft deze redactie formeel : Bij de verwijdering van de radioactieve opvangers voor bliksem hebben die uiterst gevaarlijke en illegale radioactieve tuigen, met een bronactiviteit van 200 MBq, onderliggende afwrijfbare besmettingen veroorzaakt, die niet op een wettelijke wijze werden verwijderd. De besmettingen werden gemeten met dosistempometers in plaats van besmettingsmonitoren -zie ISO 7503-. Het FANC heeft in dit geval haar wettelijke verplichtingen miskend. De Federale Politie Milieu, die zich over deze zaak wilde buigen, werd door het FANC en haar Voogdijminister buiten spel gezet.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 13 maart 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.