Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927502





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
De Genks hebben uiteindelijk hun ei gelegd : "de Genksenaar"-Update1
04 mei 2010
Veertig Genkse vrijwilligers luisterden in 2009 naar 3200 stadsgenoten.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 727.700
Genk 4 mei 2010

--- Update 1 2010 6/5/10
Allochtone kakafonie in wachtzaal ziekenhuis André Dumont. 
Ik zit in een Genks ziekenhuis met een zestal andere autochtonen mijn beurt af te wachten, drie Italiaans sprekenden
-twee mannen en een vrouw- slaan onder mekaar een babbeltje, het onderonsje gaat er zeer luidruchtig en storend aan toe, aan de gelaatsuitdrukking te zien, deelden de andere wachtende patiënten die mening.  Even later komen op de koop toe, nog drie Marokkaanse vrouwen binnen, ze gaan aan de overkant -van de Italianen- in een hoekje zitten. Eén van wordt via de GSM opgebeld, het bordje dat die toestellen liefst niet worden gebruikt wordt uiteraard niet gelet. Teneinde de twee andere vrouwen -en de rest van de wachtzaal- te laten meeluisteren, wordt de GSM op luidspreker geplaatst -die veel te luid staat -, de taal is "Arabisch", het duurt wel een halve minuut vooraleer de dame haar toestel op een lager volume kan schakelen. Het is op dat moment een kakafonie van jewelste, ze wordt  door zes allochtonen veroorzaakt, een autochtoon staat op, knikt afkeurend en neemt ergens anders plaats. Dit gebeurt allemaal in een wachtzaal van een Ziekenhuis -André Dumont-, is dit iets voor de Genksenaar?
Redactie Morsum Magnificat.

Een 40- tal Genkse vrijwilligers uit verschillende wijken en van diverse leeftijden en origine, de "uitdagers" genoemd, voerden tussen juli en december 2009 gesprekken over de Genkse samenleving van vandaag, daarbij zouden 3200 stadsgenoten betrokken zijn geweest en het resultaat werd vandaag aan de pers voorgesteld : een éénmalige-?- krant van 28 bladzijden.

de Genksenaar.
Dat dit project zou ontstaan zijn om de CD&V ploeg, op een verdoken manier, ook hier de touwtjes tot in de verste uiteinden van de Genkse samenleving, in handen te doen houden, is niet aangetoond maar alleen al het feit dat het stadsbestuur wéér de gulle schenker is, doet dat vermoeden toenemen. Het project getuigt van geraffineerde vindingrijkheid van de Genkse politici die de stadskas ruim 50.000 € kost. Bij het doornemen van de 28 bladzijden hebben we geen publiciteit gevonden, wél dat er in Genk een groot multicultureel samenlevingsprobleem is.

Voorstelling van "de Genksenaar" vandaag in het Europlanetarium.



Op 6 en 7 mei 2010 valt de Genksenaar bij alle huisgezinnen op de vloermat, uitkijken naar de eerste gelegenheid - 11 mei - tot napraten, zeg maar de proef op de som ...

Op 6 en 7 mei leest u het allemaal zelf.
De uitdagers komen tot de vaststelling dat de Genkenaar het speciale karakter van de stad Genk waardeert, een Genkenaar kan er zichzelf zijn. Tenminste, zó staat het in de persnota, óók dat Genk een stad is die kansen biedt en die altijd in beweging is. Maar het is wel nodig dat de inwoners van de stad elkaar beter verstaan om de troeven-welke?,red- nog meer uit te spelen. In het persbericht staat dat het Nederlands de gemeenschappelijke taal van de stedelingen moet zijn.

Multicultureel failliet?
Na zes maanden in Genk te wonen en er quasi alle activiteiten die binnen mijn mogelijkheden liggen te hebben bijgewoond, stel ik vast dat er zéker twee positieve vaststellingen te maken zijn. Primo, men vindt er sociaal werkers die inderdaad voor de sociale klasse werken en niet voor hun politieke broodheren en secundo kom ik -wellicht tot nader order- nog altijd voor op de perslijst van de stad Genk.
Voor het overige heb ik vastgesteld dat de allochtonen quasi nooit deelnemen aan publieke gemeentelijke activiteiten zoals tentoonstellingen en dies meer, maar wél nadrukkelijk te zien zijn bij voedselbedeling Sint Vincentius en bij Nieuw Dak, óók op de recente 1 mei kermis waren verschillende allochtonen met kinderen te zien. Vooral de protestactie tijdens en na de gemeenteraad van 21 januari 2010 door een 10 tal allochtonen uit de wijk Sledderlo, getuigt dat het Genkse vermeende multicultureel beleid failliet is.

Nederlands is de taal.
De Genksenaar brengt enkele titels die in een vreemde -Arabische of Griekse- taal ondertiteld worden, is dat geen verkeerd signaal? Ik hoor in de openbare ruimten, zoals vandaag bij Nieuw Dak, dat allochtonen op een overheersende wijze hun eigen taal spreken, dermate overheersend dat het voor de autochtone minderheid van de wachtenden, écht storend werkte.  

Waterschei.
Bij het lezen van het artikel van E.H. Deken Jaak Hermans over Waterschei was voor mij het hek van de dam. Recent voerde ik een onderzoek naar de problemen rond de Oude Kring in Waterschei, óók rond de kerk waar regelmatig de politie dient te worden opgeroepen. De vorige pastoor, die nu in Hamont actief is, is dermate ontevreden dat de geestelijke zelfs geen zin meer heeft om nog over de problemen, die hij goed kent, wil praten.  Van die problemen niets in de Genksenaar, dus blind voor de realiteit,

Wit / Zwart.
Het is niet toevallig dat de binnenpagina van "de Genksenaar" de standpunten in "Wit" en "Zwart" tussen autochtonen en allochtonen in Genk weergeeft, meer moet daar niet over gezegd worden, die pagina geeft aan hoe de autochtonen en de allochtonen in zwart / wit tegenover makeer staan. De Moslims komen samen met hun "geloof" naar hier, zei een Pool tegen deze redactie.

Wie reacties heeft op "de Genksenaar" die op 6 en 7 mei in de Genkse brievenbussen zal vallen, mag altijd bij deze redactie reageren op volgend adres:

De proef op de som:
- Nagesprek op dinsdagavond 11 mei vanaf 19:30u in Acli -Rondpuntlaan Winterslag-
- Picknick in het Heempark op zaterdag 15 mei 2010 om 13:00u

Meer info:
De Genks - Wij maken de stad.
www.degenks.be
089 65 42 47

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
ever ©

Laatste update ( 21 december 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.