Speerpunt N-VA verkiezingsprogramma opnieuw aan de orde.
Paginabezoekers Morsum Magnificat : 721.500 Brussel / Genk 14 april 2010 Men wil in Vlaanderen al lang een eigen Vlaams Energiebedrijf oprichten, dat was zelfs één van de vijf speerpunten in het N-VA programma, maar zoals altijd kan in dit land zo’n project nooit zonder veel kommer en kwel. Waarom, wat en hoe. Vlaams parlementslid Liesbeth Homans van de N-VA organiseerde vandaag een persconferentie waarbij de voorstellen voor de concrete uitwerking van het al veel besproken project werden uiteengezet. I.Waarom; 1.Energiefactuur moet lager. De energiefactuur bestaat uit 2 elementen, de eenheidsprijs en de hoeveelheid, waarvan de eenheidsprijs -volgens de N-VA- door meer concurrentie verlaagd zou kunnen worden. Mocht dat, gezien de stijgende wereldprijzen, niet lukken of moeilijk worden, dan hoopt de N-VA dat de hoeveelheid geleverde energie wel zal kunnen dalen, maar dat is dan een zaak voor de consument, die moet rationeler met energie leren omgaan stelt N-VA, het lijkt allemaal nogal simplistisch, stellingen die duidelijk niet met kennis van zaken geponeerd worden. NVDR. Dat de energiefactuur in de toekomst zal stijgen is reeds lang duidelijk, de prijs van fossiele brandstof, die nog steeds de hoofdmoot vormt, zal de komende decennia nog fors stijgen, in 2050 zal een barrel olie 100 Dollar méér kosten dan vandaag - +/- 65 Dollar - , zonne- en windenergie zijn nog van onvoldoende betekenis. Ook de “Carbon values” -CO2- zullen van 76 Dollar naar 394 kunnen stijgen, in 2015 zal een barrel al 100 Dollar kosten -cijfers uit het boek Energietransitie van Itinera Institute-.
Het Vlaams Energiebedrijf door de bril van de N-VA bekeken.
Liesbeth Homans
Visie van de Redactie Morsum Magnificat : binnen vijf jaar kost de kilowatt minstens 15% meer dan vandaag, de invloed van Electrabel zal nooit kunnen afgewend worden, reden : politici hebben zich altijd al door Electrabel in de watten laten leggen en dat zal nooit veranderen. 2.Europese doelstellingen. Over dit item stelt N-VA in enkele regeltjes dat Europa tegen 2020 de broeikasgassen met 20% wil verlagen, met een even hoog percentage de energie-efficiëntie wil zien stijgen en dito aandeel duurzame energie, dit alles in vier regeltjes omschrijven, is wel héél kort door de bocht van de N-VA, wij zien tegen 2020 geen enkele van die drie doelstellingen gerealiseerd. NVDR. Volgens het IEA zal de productie van alternatieve energie -grootste aandeel biogascentrales- in 2050 slechts de helft van het totale verbruik betekenen, om de broeikasgassen te verminderen zal er voor de stabilisering van de emissies tussen 2005 en 2050 van 17.000 tot 45.000 mia Dollar nodig zijn. In minder dan 25 jaar zal het energieverbruik met 45% stijgen, wat zullen de Europese doelstellingen daaraan veranderen? 3.Vlaanderen moet eigen energiebevoorrading verzekeren. In de persnota beperkt de N-VA zich tot de stelling dat de energiebevoorrading in Vlaanderen te sterk afhankelijk is van het buitenland. NVDR. Ook hier gaat de NV-A enorm kort door de bocht, Vlaanderen zal, qua energieproductie, nooit volledig onafhankelijk kunnen zijn, er zal altijd, zoals dat nu ook het geval is, met de omliggende landen moeten -kunnen- worden samengewerkt, ondermeer in noodsituaties.
4.Minder dominantie van Electrabel. Voor de zoveelste keer wordt Electrabel voor haar hoge prijzen met de vinger gewezen, dat is ook zo, maar het zijn uitgerekend de politici die daarvan zelf de oorzaak zijn. NVDR. Electrabel participeerde immers in de Gemengde Intercommunales en daarmee werden de gemeentekassen -en de zakken van de politici- gevuld -sic- Hoe wordt het Vlaams Energiebedrijf opgericht. Naar inzicht van de N-VA moet het nieuw op te richten Vlaams Energiebedrijf een investeringsmaatschappij worden met een eigen technische knowhow. Voor de financiering van de maatschappij ziet men volgende mogelijkheden : ° Investeringsplan Vlaamse regering : 200 miljoen Euro staat ingeschreven voor 2010. ° Via de Europese investeringsbank die veel investeert in energieprojecten. ° Recurrente participaties. Opdracht van het Vlaams Energiebedrijf. ° De productie van hernieuwbare energie moet gestimuleerd worden door participaties. ° Er dient geparticipeerd te worden in producenten van hernieuwbare energietechnologie. ° Er moet worden geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. ° Ook de deelname aan klimaatfondsen is van belang om zo emissierechten te verwerven. Meer in Morsum Magnificat 177 -april 2010-
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck ©
|