Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927542





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk : Cosmodrome van de vzw Kattevennen-Europlanetarium geopend.
13 maart 2010
Hoogstaande Amerikaanse "high tech" contrasteert met Genkse "lowest tech".

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 713.100
Genk 13 maart 2010.

--- wijziging 11:00 14/3/10

Op dinsdag 9 maart werd de klassieke -dus niet MM- pers ontvangen en vrijdagavond 12 maart was het in Genk "weer" één en al feestgedruis, plaats en gelegenheid van het gebeuren was de officiële opening van de Cosmodrome van de vzw Kattevennen-Europlanetarium.

Feestelijke opening.
Voor de ontmoeting van vrijdagavond 12 maart 2010 om 20:00u werden de haartjes geknipt en geföhnt en de stropdassen rechtgetrokken. Minister Ingrid Lieten, de Limburgse Gouverneur Herman Reynders, burgemeester Wim Dries en, last but not least, de Schepen Dullers -Voorzitter vzw Kattevennen-Europlanetarium-, speechten voor de genodigden.

" ... een bezoekje aan het geheel is wél aan te raden,
maar de krachttermen in de speeches zijn zeker overdreven ... "
http://www.europlanetarium.be/

Wetenschap en technologie.
Twee jaar nadat een firma een proefopstelling realiseerde en na een investering van ruim 800.000€ werd in het Europlanetarium, een nieuwe koepel en allerlei aanverwanten gerealiseerd, het resultaat is ondermeer een "Full-dome", een gesofistikeerd "Sound" systeem en dies meer, Schepen Dullers was wellicht al tevreden tijdens zijn speech zelf al die gesofistikeerde woorden te kunnen uitspreken.

Uitnodiging pers niet voor deze redactie..
Nadat deze redactie vandaag 13 maart 2010 opnieuw een bezoek bracht aan het planetarium, hebben we Schepen Dullers persoonlijk kunnen zeggen dat het deze redactie zeer vreemd over komt, niet voor de persvoorstelling -9 maart- te zijn uitgenodigd, Dullers verschoonde zich achter een kwinkslag door naar de dienst Communicatie van de stad Genk te verwijzen, uiteraard ligt daar het kalf niet gebonden, Schepen Dullers is Voorzitter van het geheel en de persuitnodiging is vandaar verzonden, tenminste dat vernemen wij van een betrouwbare bron, de dienst Communicatie heeft er niets mee te maken, Schepen Dullers probeert ons een oor aan te naaien. Misschien is dit een gevolg van het feit, dat deze redactie op 20 februari 2010 niet met de burgemeester en de Schepenen van stad Genk is gaan tafelen?

     Wat de klassieke pers uiteraard allemaal niet ziet en zich zeker niet afvraagt is, of de installatie vóór indienstelling -art.271 AREI- wel gekeurd werd door een erkend organisme? 

Ongelooflijk!
Iemand met oog voor "High tech" maakt alleen voor deze opstelling al minstens 6 opmerkingen, een erkend keuringsorganisme zou, wanneer het AREI wordt toegepast, 5 opmerkingen moeten maken, ondermeer art. 205 -wartelinvoer- De grijze XVB kabel wordt hier zonder het gebruik van een wartel door een metalen -inox- wand gevoerd.
De oranje elektrische geleiders, wellicht dragers van een ZVLS -12/24V-, worden eveneens zonder wartel door de metalen kabelgoot gevoerd. Bovendien is het formaat van de wartel hier onaangepast -PG9?-. Door het feit dat die wartels naar boven zijn gericht, is waterinsijpeling bij reiniging niet denkbeeldig. Het is eveneens onlogisch dat de wartels naar boven zijn gericht

Nooit eerder dergelijk amateuristisch
knoeiwerk in een officieel gebouw gezien


 Eén " U " klem, op de koop toe verkeerd geplaatst, geen kabeloog, micrometische spanners aan één kant met open oog, spanregeling niet vergrendeld,etc...

Stabiliteit sierpalen in vraag.
Niettegenstaande de houten palen waartussen witte zeilen werden gespannen waarop diverse lichtbakken werden geplaatst, niet moeten weerstaan aan grote sollicitaties, er hier geen wind is, zouden er wanneer de palen mochten omvallen, toch ongevallen kunnen gebeuren.

V blokken en U klemmen.
De " U " klemmen zijn fundamenteel vatbaar voor conceptiefouten, de " V " blok moet immers geplaatst worden op de kabel die belast is, de " U " bout op het uiteinde dat omgeplooid is. Er is een stalen kabel gebruikt van +/- 4mm, één U klem is dan zéker onvoldoende, wij dagen de "Techneuten" die dat geaccepteerd hebben uit om trekproeven te laten uitvoeren.

Sleutelhangers.
De "mousqueton" haken die hier werden gebruikt komen eveneens in aanmerking voor conceptiefouten, zo'n haken gebruikt men voor sleutelhangers en niet om constructies overeind te houden.
Over de micrometrische spanners is er óók een en ander te zeggen, maar daarover leest u meer in Morsum Magnificat 176
    
Kunst en vliegwerk.
Vandaag hebben we één en ander van naderbij kunnen bekijken, een bezoekje aan het geheel is wél aan te raden, maar de krachttermen in de speeches zijn zeker overdreven, het schouwspel in de "Dome" is zeker niet mis, maar er zijn in België meerdere van die systemen te zien, ondermeer bij de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel, Planetarium Koning Boudewijn stadion in Oudergem, Volkssterrenwacht Beisbroek in Brugge.  Bij het rondkuieren hebben wij verschillende keren de wenkbrauwen gefronst, ondermeer voor het geleverd kunst en vliegwerk, voor de niet conformiteit en twijfels nopens de stabiliteit van bepaalde opstellingen.

Meer details en foto's in Morsum Magnificat 176 -maart 2010-

17:47 13/3/10
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 15 maart 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.