Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927753





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk : OCMW verkwist duizenden Euro's in dossier bliksemafleiders.
15 december 2009
Competentie technische dienst dient in vraag te worden gesteld.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 686.100
Genk 15 december 2009.
 
De saga rond de bliksemafleiders van de rust- en verzorgingtehuizen Herfstvreugde en Heiderust begon in feite al in 1972 toen de wet op de brandveiligheid in gebouwen met de voeten werd getreden, maar vervolgde in 1979 met de wet inzake bliksemafleiders voor ziekenhuizen, vervolgens in 1981 omdat het AREI niet werd gerespecteerd, in 1985 wijzigde de NBN 579 en in 1997 de wet op de brandbeveiliging in gebouwen, maar desondanks slaagt het OCMW van Genk er in 2004 nog niet in zich ter zake fatsoenlijk te informeren.

Studiebureau Gordons.
Op 13 september 2004 legt het OCMW van Genk haar vertrouwen in de schoot van studiebureau Carla Gordons, op die dag onderschrijft Gordons een ongelooflijke overeenkomst met het OCMW, Gordons geeft op een onduidelijke wijze een cadeau van 10.000€ aan het OCMW, ze rekent voor een studie slechts 1.100€ terwijl dat 10.000€ mag zijn?

Knoeien met aanbesteding.
Carla Gordons ondertekende een document maar besefte blijkbaar post factum dat het iets te technisch was en schakelde op haar beurt studiebureau Eltrowill in die uiteindelijk geen Eurocent ontvangt, Eltrowill stelde eveneens vast dat de aanbestedingsvoorwaarden werden gewijzigd, het OCMW had niettemin al een aannemer op het oog, daarover weet het OCMW uiteraard meer. De zaak ontspoort en het OCMW zou Gordons via een advocaat aanpakken, maar in plaats daarvan betaalt het OCMW van Genk toch een eerste factuur aan Gordons!

Nieuw studiebureau.
Op een onduidelijke manier wordt een nieuw studiebureau aangesteld, het wordt Technum-Fabricom die voor zo'n 12.000€ een nieuwe studie uit de hoed tovert, maar opnieuw gepruts, het lastenboek puilt uit van de leemten, er is niet eens een ontwerp van schema, maar ook op andere items voldoet het ontwerp niet aan de wets- en verordeningsbepalingen. De aanbesteding vindt plaats en zoals door deze redactie reeds lang verwacht komt weer het bedrijf uit Opglabbeek uit de bus, een bedrijf die in feite geen grote ervaringen heeft met de aanleg van bliksemafleiders, bovendien referenties opgeeft die voor commentaar vatbaar zijn.

Geldverspilling.
Het OCMW had geen reden om het project met Gordons niét te laten doorgaan, nu betalen ze alleen al op de studiekosten ruim 10.000€ meer aan Fabricom-Technum. Dat de firma GDK 45.000€ goedkoper was dan EPA, het bedrijf uit Opglabbeek,  maar met voorafgaandelijk akkoord met de technische dienst van het OCMW de offerte via fax anderhalf uur te laat instuurde, de facto ongeldig was, roept vragen op. Nu nog een bliksemafleider aanleggen voor een gebouw die er nooit eentje had en dat binnen vijf jaar wordt afgebroken is een geldverspilling van minstens 50.000€. Het OCMW van Genk mist duidelijk énige technische kennis ter zake, het bestuur gooit in deze crisistijden het geld door ramen en vensters en dat manifesteert zich niet alleen in dit dossier.

Klacht?
De oppositie, bij monde van Stijn Vangeneugden, keurt dit dossier -terecht- af, er is sprake van een klacht, als er strafbare feiten kunnen worden aangetoond, zou dit dossier wel eens bij het Parket van Tongeren kunnen belanden, het dossier dat al sinds 13 september 2004 is begonnen, wordt wellicht nóg dikker. Het is ongelooflijk hoe gemakkelijk de OCMW Raad dergelijke zaken doordrukt, niet eens oor heeft voor degelijke argumenten, zonder slag of stoot en zonder verpinken 123.000€ uitgeeft. Mensen die beroep moeten doen op het OCMW om 100€ te bekomen worden door de mangel gehaald, een OCMW krijgt "carte blanche" om gemeenschapsgeld te verkwisten.

Meer details in MM 173 -voor betalende abonnees-

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©
Hoofdredacteur.

Laatste update ( 16 december 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.