Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933574





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk : Allochtonen terecht aan de klaagmuur voor meer jobs?-Update1
05 december 2009
ACV militanten, allochtonen,werkgevers samen in Marokkaanse Moskee.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 683.800
Genk 5 december 2009.

--- Update 1 07:30 15/12/2009.
Vlaams Belang.
Daar waar het Vlaams Belang regelmatig in de clinch gaat met het CD&V bestuur, wil Chris
Janssens van deze redactie het bewijs van de sponsoring door Genk op een dienblaadje krijgen. Wie is er nu beter geplaatst dan Janssens om dat bewijs zó te leveren, de Vlaams Belanger en gewezen Notarisklerk moet zich wat meer inlaten met de Genkse politiek en wat minder in Brussel rondhangen, het is ruim onvoldoende zich in teksten op het internet tot het -eigen- volk te richten, er moet ook écht iets gebeuren en dat hebben we van het Vlaams Belang niet niet gezien.

--- Rechtzetting  22:00 7/12/09
In een e-mail van 7/12/2009 om 19:24u laat Ben Bellinx aan de uitgever weten, dat niet hij maar iemand anders in de zaal de reactie gaf : " ...ik was toevallig vanavond op de jeugdraad van de Stad Genk en er was geen enkele allochtoon aanwezig .."  De online tekst is als dusdanig aangepast. In Morsum Magnificat 173 brengen we alle reacties uit de zaal zonder de namen van de auteurs te noemen.

wijziging --- 17:45 6/12/09
wijziging --- 13:45 5/12/09

Op 12 november werd via een advertentie in de de weekkrant -Genk- een "Debat toekomst
allochtone jongeren" aangekondigd, plaats van het gebeuren; de Marokkaanse moskee aan de
Noordlaan te Winterslag -Genk-.              


vlnr: Mustafa Harraq-Jef Gabriëls-Nadia Fadil-Patrick Martens-Geert Vermote-Mathieu Verjans

Op 12 november werd via een advertentie in de weekkrant -Genk- een "Debat toekomst allochtone jongeren" aangekondigd, plaats en datum van het gebeuren; 4 december om 20u in de Marokkaanse moskee aan de  Noordlaan te Winterslag -Genk-, inschrijvingen werden verwacht via  

Lokale overheden.
--- aangepast tekst n.a.v. e-mail Ben Bellinkx 22:00 7/12/2009 
Volgens ACV militant Mustafa Harraq is de kans dat allochtonen een job kunnen bemachtigen met 50% gedaald, bij herhaling wordt de schuld daarvoor bij de werkgevers gelegd, allochtonen zijn volgens Mustafa duidelijk het slachtoffer van discriminatie. In een reeks beschuldigingen wordt zelfs naar "zwartwerk" verwezen, maar geen bedrijf genoemd. Zelfs de Polen die hier tegen 6€ per uur komen werken, op die manier werk van de allochtonen afnemen, moesten het ontgelden. Iemand uit de zaal reageerde en zei ;" ik was toevallig vanavond op de jeugdraad van de Stad Genk en er was geen enkele allochtoon aanwezig ..", einde citaat, werd er wijselijk niet gereageerd.

                            ... tewerkstelling die aangeboden wordt kan alleen groter
                            worden door goede medewerkers, indien “jullie” daarvan
                           
overtuigd zijn goede medewerkers te zijn, zal die
                            bedrijfsleider dat ook inzien en jullie een vaste
                            toekomst geven ...

Stad Genk.
In zijn presentatie met resultaten van onderzoeken die via dias werden geprojecteerd, toonde  Jef Gabriëls moeiteloos aan, dat het in Genk met de Etniciteit wel goed zit, behalve het feit dat de burgemeester zich vergiste tussen Y en X as van de grafiek, kwam er geen zinvolle reactie uit het panel of de zaal, integendeel, er werd verschillende keren goedkeurend geknikt. Dat heeft ons niet vreemd doen opkijken, Jef Gabriëls heeft in Genk immers de bijnaam "Jef den Turk". Een illustratie daarvan is, dat Genk qua tewerkstelling van allochtonen zelfs met 18% -Brugge slechts 0,5%- aan de top staat t.o.v. andere centrumsteden. 

Diplomavereisten en taalvaardigheid.
Uit de uiteenzetting geïllustreerd met diverse dia’s, kon Gabriëls moeiteloos aantonen waar inzake de tewerkstelling van allochtonen de pijnpunten liggen; de Nederlandse -geschreven- taalvaardigheid en de technische kennis -voorzichtig omschreven als Diplomavereisten -.

      .... in ‘94  -toen er lang geen goud meer lag op
      de Mijnterrils- is de gemeenschap zich gaan
      bewust geworden van het feit, dat alleen een
      moskee niet voldoende is ....

Onze voorlopige opinie.
Uit een recapitulatie van het bijna twee uur durend debat distilleren wij, de inhoud van de debaters, reacties uit het publiek en vaak agressieve argumentering van de ACV militant, alsmede de passages van de wetenschappers, de betrokken allochtonen discriminatie veinzen -de uitzonderingen bevestigen de regel- om hun achterstand in taal en technische kennis uit de schijnwerpers te houden. Als voormalig werkgever heb ik dat in 1985 zelf mogen ervaren, van iemand die in Marokko leerde fotolassen wil dat niet zeggen dat deze dat volgens de in Europa geldende normen, dat óók kan, dit is slechts één voorbeeld. Een ander is, dat een Iraniër bij werken op buitenwerven een pannetje en vuurtje diende ter beschikking te krijgen om "zijn" warm middagmaal te kunnen bereiden, op een werf als BASF, MONSANTO,etc krijg je daarvoor geen vuurvergunning. Een Marokkaanse werknemer die de Ramadan volgt, kan je ook niet voor alle werk inzetten. Door de crisis wordt alles nog meer kritisch bekeken en dat speelt de allochtonen niet in hun voordeel, het is logisch dat in bedrijven de beste elementen overblijven, ben je dat niet, autochtoon of allochtoon moet je dat aanvaarden en niet met de kwinkslag als racistisch omschrijven en dat  gebeurt maar al te vaak.


Reageren -niet naamloos- kan via of via Postbus 106 te 3600 Genk
Lees het volledige artikel in Morsum Magnificat 173 -voor betalende abonnees-

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©
Hoofdredacteur.

Laatste update ( 15 december 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.