Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927441





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Hoogspanningspyloon te Lint: Gevaarlijke onzin in de klassieke pers
23 juli 2009
Elia woordvoerster maakt journalisten alles wijs


Paginabezoekers website Morsum Magnificat :  642.200
Ternat / Lint / Kobbegem 23 juli 2009.

De omgevallen ELIA –de vroegere Grote Netten van Electrabel-  pyloon te Lint, vooral het spectaculaire  rond de auto die zowaar door de pyloon middendoor werd gesneden, veroorzaakt “kassa” bij de pers, als ze geen “munt” kunnen slaan uit slachtoffers en het leed van de nabestaanden -sic-,  dan halen ze hun verkoop- en kijkcijfers uit de overlevenden, zo geschiedde.



De heer Wellens heeft inderdaad een goede engelbewaarder,kort na het ongeval heeft deze redactie eveneens uit de omgeving vernomen, dat de man zeer ernstig gewond was, pas daags nadien had de burgemeester ander en beter nieuws, de kwetsuren waren allemaal niet zo erg.


Misleiden van het publiek.

De woordvoerster van ELIA maakt aan Het Laatste Nieuws wijs, dat er vlak na het omvallen van de
pyloon, geen gevaar was voor elektrocutie, dat is een flagrante leugen van ELIA.  Dat de hoogspanning binnen een fractie van seconden wordt uitgeschakeld klopt inderdaad, maar dat de spanning dan volledig weg is, er geen gevaar meer bestaat voor elektrocutie is gelogen.

Wel degelijk gevaar voor elektrocutie.
In artikel 160 van het AREI wordt aan de verdeler, in casu ELIA een verplichting opgelegd om aan
elke pyloon een bord op te hangen waarop ondermeer te lezen staat : “ … draden niet aanraken, ook als zij op de grond liggen ….” Hoe komt dat?, omdat er geen gevaar is zoals ELIA beweert? NEEN!
Artikel 160 AREI
-KB 10 maart 191-


Dat kabels die op de grond liggen NIET mogen aangeraakt worden heeft alles te maken met de
ZELFINDUCTIE !! Omdat de kabels ofwel voordien in kortsluiting waren, ofwel afgebroken zijn, is
er -vooral bij hoogspanning- geen "normale" werkspanning meer aanwezig, wel nog een dodelijke
spanning door zelfinductie!

Zelfinductie.
Zelfs al stopt bij een incident de stroomtoevoer meteen, dan nog is er vanwege het effect van de
“Zelfinductie”, een zekere en in casu dodelijke spanning aanwezig,  dat komt omdat die inductie zich uit als een spanning die de oorzaak van de verandering van de stroom tegenwerkt !  De lijn kan pas volledig als onschadelijk worden aanzien wanneer deze met de aarde wordt verbonden.  Daarom zijn er op de armen van de pylonen ter hoogte van de fasegeleiders ondermeer ook “vlottende aardverbindingen”, in het Frans “Boules arcus” genoemd, geplaatst.  Voor zover bekend werden de geleiders te Lint vlak na het ongeval NIET aan de aarde gelegd.  Voor zover wij op onze foto's hebben kunnen zien, waren de inrichtingen voor de "vlottende aardingen" bij deze pyloon zelfs niet aanwezig, wel de tweede rij "echelons", dat wil dus zeggen dat men slechts een gedeelte van de verstevigingwerken heeft uitgevoerd.

Onzin in Het Nieuwsblad.
Een andere gazet, die zich eveneens op glad ijs begeeft, heeft het over een “Katapulteffect”, hoe
belachelijk sommige journalisten zich toch kunnen maken.
Domino- effect.
Wat de woordvoerster van Elia waarschijnlijk heeft bedoeld te zeggen, is dat de 12
loshangende geleiders -297 mm²- meteen moeten verankerd worden omdat als dat niet gebeurt, de mogelijkheid bestaat, dat de volgende pylonen als een “dominospel” allemaal omvallen, het beste bewijs dat het hoogspanningsnet onstabiel is.  De pylonen “in lijn” zijn van het type “P” wat “Porteur” wil zeggen en de pylonen waar de lijnen van richting veranderen zijn van het type “A” wat “Ancrage” wil zeggen. Het komt hier dus op neer, dat na het omvallen van de pyloon type A-?-, de volgende, een type "P" de krachten moet opvangen, dat in feite niet kan, daarom moeten die kabels asap verankerd worden.    

In de Kroeg.
Bij Elia en Fabricom is het nog veel in het Frans, ga de komende dagen maar eens naar Lint in de
dichtstbijzijnde kroeg, we wedden dat we Fabricom daar wel zullen vinden.  Toen ik destijds toezicht had bij de versteviging van de pylonen te Houffalize, was een van de problemen, de cowboys van Fabricom uit de kroegen houden, als er een kroeg vlak in de buurt was, durfden ze met een ploeg ’s middags in de kroeg duiken en ieder op zijn beurt een “rondje” geven, daarna kropen ze als leeuwen terug in de pylonen, dat was één van de redenen waarom Erik Verbeeck geen toezicht meer wilde uitvoeren over de Fabricom monteurs, die tijd is, zoals ik verneem nu voorbij.

Het Laatste Nieuws fanatiek bezoeker van MM website.

Hier kwam Het Laatste Nieuws al 10 keer op MM piepen .... in
die namiddag 17 keer zelfs ...

Persgroep consulteerde veelvuldig Morsum Magnificat.
Het is frappant dat De Persgroep op 22 juli vooral rond 15:30u de website van Morsum Magnificat vijftien keer
consulteerde, Het Laatste Nieuws komt dus óók bepaalde informatie bij Morsum Magnificat ophalen, maar dat zijn niet de enigen, op 22 juli waren er dat ook 670 anderen die dat hebben gedaan. Wij hebben een reactie bij Elia gevraagd, maar de woordvoerster was aan de telefoon. 
 
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©
Hoofdredacteur.

Laatste update ( 29 juli 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.