Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927451





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Asse : Elektriciteitskast alleenstaande woning uitgebrand-Update1
23 april 2009
Brandweer had die brand niet meteen moeten blussen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 597.300
Ternat /Asse, 23 april 2009

Brandweer moet in dergelijke
gevallen de huizen maar laten uitbranden.

Gisteren 22 april is er omstreeks 10 u in de Prieelstraat, 61 te Asse in de garage brand ontstaan, oorzaak was de elektrische installatie, of de oorzaak in de metergroep of de laagspanningskast van de abonnee moet worden gezocht, is nog niet uitgemaakt.

--- Update 1 10:50 24/04/2009
Bij Eandis -de exploitant- vernemen we, dat het nog niet is uitgemaakt is,
wat de oorzaak is, doelend op de aftakking -tot en met de metergroep- of het laagspanningsbord van de abonnee zelf. Toen de problemen begonnen, werd het elektrisch kookvuur gebruikt.
In feite moet niet Eandis, maar de eigenaar van het net, dus de
Intercommunale Iverlek worden aangesproken, een dergelijke fout wordt blijkbaar meer gemaakt, zelfs door advocaten.

Protectas.
Het is ons nog niet voorgevallen, dat wij van de resten geen foto's mogen
nemen, zelfs wanneer er dodelijke slachtoffers waren -zoals te Houwaart- heeft men ons dat niet geweigerd, hier wel?
De betrokkene stuurt ons naar zijn makelaar -Protectas-, die wil dat wij
naar de maatschappij Vivium bellen, maar die kennen we al uit een ander dossier uit de Aarlenstraat te Brussel, we gaan niet uren aan de telefoon hangen om de juiste persoon te vinden, dat Vivium maar zelf contact neemt.

Resultaat van een elektrisch probleempje ...



....Houwaart: twee dodelijke slachtoffers, een "Fait divers"?
Hier mochten wij wél foto's maken, in de Prieelstraat niet, waarom niet?


Precedent.
De hoofdredacteur van Morsum Magnificat kwam al met succes tussen bij
een elektrocutiegeval te Meslin L'Evêque waar Electrabel de duimen diende te leggen, volgt ook al een dossier dat ondertussen zeventien jaar aan de gang is en in oktober 2009 bij het Hof van Beroep te Gent wordt behandeld.  Toevoerleidingen van abonnees zijn nog steeds gevaarlijk, de doorsnee van de geleiders zou overal, dit tot aan de metergroep, minstens 25 mm² moeten zijn, en de zekeringen in de cabines in functie van het verbruik, zo staat het ook in de wetgeving.

Het Icc en de automatisch beveiligingen.
Aangezien de hoogspanningscabine hier zeer dicht bij de metergroep staat
, is het maar zeer de vraag of automatische beveiliging met een kortsluitstroom van 3kA -bepaling Icc- voldoende is? Misschien kunnen de Experts dát eens nagaan. 3kA is voldoende voor een huishoudelijke installatie, maar kan dat voor dergelijke installaties ook wel?
EVER  

Net niet in orde.
Wanneer er iets gebeurd met de elektrische aftakking van een woning is het quasi uitgesloten dat de zekeringen in de cabine zullen werken, gevolg : Brand.
Bij Electrabel -en andere stroomleveranciers- vinden ze dat heel normaal, maar dat is het hoegenaamd niet en toch gebeurt het veel. Een oplossing daarvoor zal er ooit moeten komen, dat zal gebeuren wanneer de stroomleveranciers hun netten, op kosten van de verbruikers, zullen mogen aanpassen vanwege de alternatieve energie die aan het net wordt geleverd, het huidige net is daarvoor niet berekend, dat hebben we aan de Groenen te danken. De prijs van de "Kilowatt" zal in de toekomst dus nóg stijgen. Hoe dan ook is het elektrisch net van de stroomleverancier levensgevaarlijk.

Onder spanning.
Bij de brand in de hoek van de garage langs de straatkant, werd Luitenant De Saedeleer van de brandweer van Asse geconfronteerd met een uiterst moeilijke en gevaarlijke situatie, de vlammen verorberden de meterkast terwijl de spanning nog aanwezig was, zoiets blussen is, met de spanning erop, levensgevaarlijk en ondoenbaar om herhaalde kortsluitingen steeds opnieuw de brand veroorzaken.

Laten afbranden.
Aangezien er niemand in het huis was en verzekeringsmaatschappijen toch genoeg geld hebben en wetend dat dergelijke branden, bij installaties die volgens de regels van goed vakmanschap worden aangelegd, onmogelijk zijn, had de brandweer niet moeten beginnen te blussen en risico's nemen vooraleer de spanning werd weggenomen.

Lang wachten.
De brandweer heeft hier toch de bluswerken met poeder aangevat. Het branden van elektrische kabels produceert zeer schadelijke gassen en daarbuiten nog eens het gebruikte bluspoeder, dat komt de toxiciteit zeker niet ten goede.  EANDIS liet zeer lang op zich wachten, de verkeersdrukte speelde daarbij een rol, bovendien waren nog verschillende andere woningen op dat ondergrondse net aangesloten, de spanning van een groot deel woningen diende onderbroken te worden.

Kritisch.
Vanwege de schadelijke rookgassen, die erg toxisch zijn, is de woning onbewoonbaar, het was dus even moeilijk om de eigenaar aan te treffen, maar het lukte vandaag toch. Enige uitleg, laat staan een foto van de verbrande resten, was er niet bij. De man belde naar de verzekeraar om te vragen of een foto van de verbrande resten mocht genomen worden, dus niet, men moet dan ook niet verwonderd zijn dat ook wij ons kritisch opstellen. We werden gesommeerd om naar de verzekeraar te bellen om daar toelating te vragen om foto's te mogen nemen!

Veel vragen maar geen antwoorden.
Wanneer we de eigenaar vragen of het huis vóór of na 1981 werd gebouwd, weet hij het niet, toch is dat belangrijk omdat, als het huis na 1981 werd gebouwd, de elektrische installatie in 2006 opnieuw gekeurd had moeten worden -art.271 AREI-
Er zijn in de woning twee tarieven elektriciteit aanwezig, dat wil dan zeggen dat er twee afzonderlijke laagspanningsborden moeten staan, één voor het nachttarief en één voor dagtarief -art.248 AREI- Behalve twee voorgaande regels zijn er nog een aantal andere voorwaarden die gerespecteerd moeten worden, ondermeer het stockeren van brandbare producten in de nabijheid van de meetgroepen, etc.

Nulleider onderbroken?
Aangezien de bewoner vertelde dat hij slechts een monofase aansluiting heeft -wij mochten ons daarvan niet vergewissen- kan er bij hem geen overspanning zijn geweest, blijkbaar was dat wel het geval in een aantal woningen in de buurt, ook vreemd, want de man zei dat het om een 220 Volt net gaat, allemaal raar. De hoogspanningcabine staat op minder dan vijftig meter van de woning, wij willen toch eens zien of men met automatische zekeringen van caliber 3kA de kortsluitvastheid van die elektrische installatie wel voldoende is?  Wij hebben de eigenaar gezegd, dat wanneer zijn installatie vernieuwd is, hij ons mag bellen, dat wij, zelfs na de aanleg en de keuring van de installatie nóg inbreuken zullen vaststellen.
Wedden dat de man niet belt?

We brengen er wellicht nog iets over in Morsum Magnificat 165.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
EVER ©
www.morse-press.be  1740 Ternat.

Laatste update ( 23 juni 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.