Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927678





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Radioactieve rookmelders : Vragen aan minister Guido De Padt.
18 februari 2009
Inzameling Ionische rookmelders geregeld ; FANC weer in gebreke.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 572.100
Ternat / Leuven, 18 februari 2009

Naar aanleiding van het artikel in Morsum Magnificat 163 dat in "Preview" beperkt is verspreid, heeft Volksvertegenwoordiger Hagen Goyvaerts -Vlaams Belang- het waarschijnlijk opportuun gevonden om de lakse houding van het Federaal Agentschap Nucleaire Controle in vraag te stellen.

De omgekeerde wereld van het FANC.
Voor zover ons bekend en na gevoerd onderzoek, is het Federaal Agentschap Nucleaire Controle er nooit in geslaagd, zelfs na advies door de HGR -zie MM 163- in 2003, een lijst op te stellen waarop goedgekeurde Ionische rookmelders voorkomen, toch werden er in België minstens 4 miljoen exemplaren geplaatst en zijn er al hopen in het milieu terecht gekomen, hetzij vernield door brand of gedumpt. 
Een inspecteur van het FANC is al zo'n vijf jaar pogingen aan het ondernemen één en ander rond de Ionische rookmelders te regelen, uiteindelijk werd het, zoals blijkt, weer kunst en vliegwerk.
Het FANC is er ook nooit in geslaagd om de gewesten, Recupel en OVAM op dezelfde golflengte te krijgen, nu is er onlangs schot in de zaak gekomen doordat Europa een regeling wil in het kader van de AEEA -zie MM 163-, waardoor nu ook de optische rookmelders niet meer in de vuilbak mogen belanden.

Vragen aan de minister.
In tegenstelling tot buurlanden Nederland en Luxemburg, bestaat er in België nogal wat onduidelijkheid over de beleidsmaatregelen en de reglementering inzake het gebruik en verwerking van rookmelders op basis van een radioactieve bron, de zgn. Ionische rookmelders. Vandaar de volgende vragen over dit onderwerp:

1.Welk beleid en reglementering werd door het FANC uitgewerkt ten aanzien van de verkoop en het gebruik van radioactieve rookmelders?
2.Welk beleid en reglementering werd door het FANC uitgewerkt ten aanzien van de inzameling en verwerking van gebruikte radioactieve rookmelders?
3.Is er daarover informatie aan het publiek kenbaar gemaakt? Zo ja via welke kanalen?
4.Werden er afspraken gemaakt tussen het FANC en de gewesten inzake de inzameling en verwerking van radioactieve rookmelders? Zo ja, zijn de afspraken met alle gewesten dezelfde en hebben alle gewesten die afspraken onderschreven?
5.Wat houden die afspraken in de praktijk in?
6.Zijn er algemene richtlijnen of procedures voor de ondernemingen in de sector van o.a. de afbraak en renovatie van gebouwen die geconfronteerd worden met massale hoeveelheden radioactieve rookmelders? Zo ja, wat omvatten die richtlijnen en procedures?
7.Hoe verloopt de controle op de inzameling en de verwerking van radioactieve rookmelders bij containerparken?
8.Hoe verloopt de controle op de inzameling en de verwerking van radioactieve rookmelders bij bedrijven in de sector van de afbraak en renovatie van gebouwen?
9.Wordt er bij de inzameling rekening gehouden met wetgeving inzake de bescherming van de werknemers tegen de gevaren van Ioniserende straling of radioactieve besmettingen?
10.Hoe verloopt de controle daarop en wie is daartoe bevoegd?
11.Zijn er nog andere specifieke procedures of reglementen van toepassing inzake de  inzameling en verwerking van radioactieve rookmelders?
Tot zover de vragen van Hagen Goyvaerts Vlaams Belang Volksvertegenwoordiger.

Niet alleen de politiek is vragende partij.
Het is andermaal een teken aan de wand dat de onderhandelaars uit dit dossier, stuk voor stuk, vragende partij zijn, maar acties van het FANC om de regels in het Staatsblad te publiceren laten, zoals gewoonlijk, weer op zich wachten

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER ©
www.morse-press.be  1740 Ternat

Laatste update ( 19 februari 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.