Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927680





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol zet operationele teams in in alle partnerlanden in de frontlinie.
01 april 2022
Het doel is de EU en de Oekraïense vluchtelingen te beschermen tegen criminele dreigingen.
Paginabezoekers oude website Morsum Magnificat: 11.322.700
Den Haag 01 april 2022

Om de Europese Unie en Oekraïense vluchtelingen te beschermen tegen criminele dreigingen, heeft Europol operationele teams ingezet in de frontlinie van de Europese buurlanden van Oekraïne. Deze inzet gebeurt in het kader van de reactie van het Agentschap op het aanhoudende conflict in Oekraïne.

Verzoekende landen.

Europol heeft nu op verzoek van deze landen operationele teams in Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Moldavië, met een geplande inzet in Hongarije. Deze teams, bestaande uit specialisten van Europol en uitgezonden functionarissen, ondersteunen de nationale autoriteiten met secundaire veiligheidscontroles en onderzoeken aan de Europese buitengrenzen om criminelen en terroristen te identificeren die in de vluchtelingenstroom de EU proberen binnen te komen en de situatie uitbuiten. 

Secundaire veiligheidscontroles.

Deze operationele teams verzamelen ook informatie in het veld, die wordt gebruikt om strafrechtelijke dreigingsanalyses op Europees niveau te ontwikkelen. Deze secundaire veiligheidscontroles zijn een belangrijk instrument om de grote toestroom van vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten te beheersen. Europol heeft een dergelijke dienst al vanaf 2016 uitgevoerd op verzoek van EU-lidstaten in de migratie hotspots in de Middellandse Zee.

Aanvulling.

Dit vormt een aanvulling op de actieve betrokkenheid van Europol bij de Oekraïense rechtshandhaving via de Oekraïense verbindingsofficier die aanwezig is op het hoofdkantoor van Europol in Nederland. Door al deze activiteiten op het gebied van het verzamelen van inlichtingen kan Europol anticiperen op ontwikkelingen en operationele activiteiten coördineren met EU-lidstaten om te reageren op de activiteiten van criminele groepen die voordeel willen halen uit de oorlog in Oekraïne.  

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 04-22-8351
Geplaatst:20:02 1/04/2022

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.