Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925688





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Departement Omgeving organiseert van de 18de keer Dikketruiendag.
23 december 2021
Frank Deboosere opnieuw ambassadeur van de actiedag.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 10.303.200
Brussel 16 december 2021 

Het Vlaams Departement Omgeving organiseert op donderdag 17 februari 2022 voor de 18de keer Dikketruiendag in Vlaanderen. Voor de gelegenheid krijgt de trui er een nieuwe functie bij n.l.: als communicatiemiddel om uit te pakken met klimaatacties. In een videoboodschap spoort Dikketruiendagambassadeur Frank Deboosere iedereen enthousiast aan om deel te nemen en creatief aan de slag te gaan met klimaatboodschappen op truien. Het Departement Omgeving wil met de jaarlijkse Dikketruiendag iedereen sensibiliseren om op een actieve, positieve en ludieke manier om te gaan met klimaatverandering. 

Slogan.
Deze editie heeft de slogan "Pak uit met jullie klimaatactie!" meegekregen en de affiche toont mascotte Wollo met een dikke trui. Op zijn kraag toont schaap Wollo hoe hij bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen, namelijk door een CO2-neutraal feest te organiseren. Aan de wasdraad hangen nog enkele andere truien met een klimaatslogan zoals Trotse Boomplanter. Klimaatactie voeren kan dus op verschillende manieren, maar niets doen is geen optie.  

Trui als communicatiemiddel.
Scholen, bedrijven en overheden die een slimme klimaatactie organiseren, kunnen creatief aan de slag met de trui als communicatiemiddel. Leerlingen, werknemers en burgers pakken uit met hun klimaatacties met als doel vrienden, familie, klanten, collega’s enz. te inspireren en aan te sporen om hun voorbeeld te volgen. De trui dient zo niet alleen om jezelf warm te houden, maar ook om anderen warm te maken.

Van Kyoto tot Parijs.
De allereerste editie van Dikketruiendag dateert van 16 februari 2005, toen het Kyotoprotocol in werking trad. Wereldwijd engageerden landen zich om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Een aantal enthousiaste scholen lieten deze dag niet ongemerkt voorbijgaan en voilà: Dikketruiendag was geboren. Waar de klemtoon in de beginjaren van Dikketruiendag lag op het lager zetten van de verwarming, kwamen vanaf 2010 ook andere thema's aan bod zoals sluipverbruik, klimaatvluchtelingen, vergroening en duurzame mobiliteit. 

Klimaatambitie verhoogd.
Het doelpubliek breidde gaandeweg uit naar bedrijven en ook bij de -lokale- overheden en verenigingen ontstond een nieuwe dynamiek. Ondertussen werd de klimaatambitie wereldwijd verhoogd en trad het Akkoord van Parijs in werking.  Heel wat deelnemers ruilden het "graadje lager" in voor grootschaligere en langdurige projecten: grijze speelplaatsen werden groen, isolatie werd een must, zonnepanelen en warmtepompen werden geïnstalleerd enz. Voor de 18de editie van Dikketruiendag krijgt de trui met een vernieuwd concept er een functie bij als communicatiemiddel om uit te pakken met klimaatacties.

Sensibiliseren en actie.
Dikketruiendag als jaarlijkse actiedag kent ook navolging in andere landen. In Nederland vindt de 16de Warmetruiendag plaats op 11 februari 2022; op dezelfde dag is het in Duitsland Dicker-Pulli-Tag. Canada is op 3 februari toe aan de 13de National Sweater Day.  

Linken

06/2/21  Artikel Morsum Magnificat 
 
Dikketruiendag

Videoboodschap Frank Deboosere

Warmetruiendag Nederland

Dicker-Pulli-Tag Duitsland

National Sweater Day Canada

Bron: Departement Omgeving 
Bewerking: jvds

Meer volgt niet, we zijn de gazet niet, we werven geen abonnees, we worden niet financieel gesteund en politici maken bij Morsum Magnificat de dienst niét uit, Morsum Magnificat is exclusief en verdient meer steun. 

Artikel: 12-21-8259
Geplaatst: 7:53 23/12/2021

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

Laatste update ( 23 december 2021 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.