Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927820





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Actie money mule leidt tot bijna tweeduizend arrestaties.
01 december 2021
Geldezels wassen winsten wit van online fraudeprogramma's.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 10.078.000
Den Haag 24 november 2021

De afronding van de anti-money mule-operatie EMMA 7 vond vandaag plaats. Het betreft een internationale actie gecoördineerd door Europol in samenwerking met 27 landen, Eurojust, INTERPOL, de European Banking Federation -EBF- en de FinTech FinCrime Exchange.

Breed scala aan online oplichting.
Het resultaat van deze actie is dat er 1.803 arrestaties werden verricht en meer dan 18.000 geldezels werden geïdentificeerd. Tevens werd duidelijk dat geldezels werden gebruikt om geld wit te wassen voor een breed scala aan online oplichting, zoals simswapping, man-in-the-middle-aanvallen, e-commercefraude en phishing. 

Gezamenlijke inspanning.
De operaties van EMMA 7 duurden ongeveer twee en een halve maand waarin wetshandhavers, financiële instellingen en de particuliere sector, waaronder Western Union, Microsoft en Fourthline, samenwerkten in een gezamenlijke inspanning tegen het witwassen van geld in Europa, Azië, Noord-Amerika, Colombia en Australië. Naast het witwassen van winsten via money muling-netwerken, zochten onderzoekers ook informatie over de bronnen van deze illegale winsten, waardoor meer licht werd geworpen op de omvang en aard van de criminele economieën die geldezels dienen.

Resultaten van 15 september – 30 november:
- Geïdentificeerde geldezels: 18.351;
- Geïdentificeerde recruiters: 324;
- Arrestaties: 1.803;
- Geopende onderzoeken: 2.503;
- Gemelde frauduleuze transacties: 7.000;
- Voorkomen verliezen: € 67,5 miljoen. 

Strijd tegen witwassen.
De European Money Mule Action, oftewel 'EMMA', werd in 2016 opgericht op initiatief van Europol, Eurojust en de European Banking Federation, de huidige actie was al de 7e op rij. Het is de grootste internationale operatie in zijn soort, gebouwd rond het idee dat publiek-private informatie-uitwisseling de sleutel is tot de bestrijding van complexe moderne misdaden. Ongeveer 400 banken en financiële instellingen steunden de actie, rapporteerden 7.000 frauduleuze transacties en voorkwamen een totaal verlies dat geschat werd op bijna € 70 miljoen.

Buitenlandse rekeningen opzetten.
De meeste onderzoeken onder EMMA 7 waren gericht op de internationale dimensie van muling. Bij money muling- operaties vervoeren muilezels niet alleen geld tussen landen, maar reizen ze ook tussen landen onderling om buitenlandse bankrekeningen op te zetten. Criminelen kunnen deze rekeningen dan later gebruiken ter ondersteuning van het witwasproces. 

Jagen op groepen.
De complexiteit van money muling-operaties, en de reactie van wetshandhavers daarop, weerspiegelen hoe muling-netwerken worden gecreëerd. In tegenstelling tot veel financiële misdrijven, kunnen geldezels onbewust in de criminele operatie worden gerekruteerd. De georganiseerde misdaadgroepen doen dit door te jagen op groepen zoals studenten, immigranten en mensen in economische nood, en bieden gemakkelijk geld door middel van legitiem ogende vacatures en posts op sociale media.

#DontBeAMule.
Onwetendheid is geen excuus als het gaat om de wet en geldklopperij; ze overtreden de wet door de illegale opbrengsten van misdrijven wit te wassen. Om deze reden coördineerde Europol de bewustmakingscampagne "#DontBeAMule" met alle deelnemende landen, wetshandhavers en de EBF namens de Europese banken, om te voorkomen dat meer onschuldige omstanders door criminelen worden uitgebuit en zichzelf in gevaar brengen. 

Bewustmakingscampagne.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 12-21-8238
Geplaatst: 14:19 1/12/2021


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.