Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925696





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Willebroek : Sanering van met PFAS vervuilde grond voorzien voor begin 2022.
29 november 2021
Volledige toplaag rond woningen op voormalige fabriek De Naeyer wordt gesaneerd.  
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 10.055.100
Brussel 29 november 2021

Afgelopen zomer werd op de terreinen van de voormalige papierfabriek De Naeyer in Willebroek een verontreiniging met PFAS vastgesteld. Op het terrein werd recent een nieuwe woonzone aangelegd die nog deels in ontwikkeling is, reden waarom versneld bijkomend onderzoek werd uitgevoerd. Het tussentijds rapport toont aan dat de verontreiniging met PFAS in de toplaag verspreid over de ganse woonwijk aanwezig is, zonder dat een specifieke bron aangeduid kan worden. Om de gezondheidsrisico’s op lange termijn weg te nemen werd beslist om de volledige woonzone te saneren. 

Bovenste toplaag.
De verontreiniging doet zich voor in de toplaag over de ganse woonwijk. Die toplaag, de bovenste meter, bestaat uit verontreinigde grond die van elders op de site afkomstig is. Door het grondverzet dat werd uitgevoerd om de site te ontwikkelen en de verspreiding van de gronden over het volledige terrein, is het onmogelijk om specifieke bronzones met hoge concentraties aan te duiden. 

Geen acuut gezondheidsrisico.
Concreet betekent dit dat de verontreinigde toplaag volledig wordt ontgraven en vervangen door propere grond. Het gaat hier om de zones met particuliere bewoning. Ook de openbare ruimte met een hoger blootstellingsrisico -bv. speelpleinen- komen hierbij in aanmerking. Op deze manier worden de verschillende blootstellingswegen aan PFAS aangepakt en worden de gezondheidsrisico’s op lange termijn voor de bewoners weggenomen. De huidige blootstelling houdt geen acuut gezondheidsrisico in, maar in afwachting van de sanering is het advies voor de bewoners om de huidige no regret-maatregelen te blijven toepassen. 
Deze no-regret maatregelen zijn te vinden op:

OVAM staat in voor de kosten.
“ Omdat het hier gaat om een verontreiniging afkomstig van vroegere activiteiten, neemt de OVAM in dit project ambtshalve de kosten van dit omvangrijk bodemsaneringsproject op zich ”,  zegt Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM. “ En ook omdat de site nog in ontwikkeling is,  zien we hier een opportuniteit om versneld te werk te gaan. ”, einde citaten.

Binnenhuisstof.
Om meer inzicht te verkrijgen over mogelijke blootstelling van de bewoners, is het nuttig om metingen te doen van het binnenhuisstof. Op die manier wil OVAM meer zicht krijgen op een blootstellingsroute die hen nog redelijk onbekend is. Voor deze campagne zullen gericht een aantal huizen geselecteerd worden.

Verdere stappen. 
OVAM start nu met de voorbereiding van deze sanering en werkt daarvoor, samen met de betrokken deskundigen, een tijdslijn uit. Gezien de omvang wordt per deelzone gewerkt. Ook de ontwikkelaars, die momenteel in de wijk projecten laten uitvoeren door aannemers, worden betrokken bij de aanpak. De eerste werken moeten al starten begin 2022 en zullen ongeveer 6 maanden duren.

Bron: OVAM.
Bewerking: jvds

NVDR.
Dit is heus niet de enige vervuilde grond waarop woningen werden gebouwd. Er is voor OVAM nog veel werk aan de winkel onder meer met de sanering van de "Brownfields" : https://www.ovam.be/brownfields

Meer volgt niet, we zijn de gazet niet, we werven geen abonnees, we worden niet financieel gesteund en politici maken bij Morsum Magnificat de dienst niét uit, Morsum Magnificat is exclusief en verdient meer steun.

Artikel: 11-21-8232
Geplaatst: 12:20 29/11/2021

Erik Verbeeck - onafhankelijk journalist - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.