Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925698





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol identificeert 18 minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik.
19 november 2021
Twee daders aangehouden als resultaat van de 10e editie van VIDTF.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.960.700
Den Haag 18 november 2021

Als resultaat van de 10e editie van de Victim Identification Taskforce -VIDTF- van Europol zijn voorlopig in totaal 18 kinderen geïdentificeerd en zijn twee daders aangehouden. Door de bevoegde autoriteiten werden al negen van deze jonge slachtoffers gered en er lopen onderzoeken om de anderen te beschermen.

Afbeeldingen en videobestanden.
De VIDTF is een initiatief van Europol dat dit jaar specialisten uit 26 landen en partneragentschappen bijeenbracht om slachtoffers en daders te identificeren die zijn afgebeeld in materiaal van seksueel misbruik van kinderen. Tussen 25 oktober en 5 november 2021 hebben deze experts zo'n 580 sets afbeeldingen en videobestanden doorzocht van onbekende slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen, waarvan sommige nog maar een paar dagen oud. Zij werden ondersteund door Europol-specialisten en inlichtingenanalisten op het gebied van de bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen. Naast de 18 geïdentificeerde kinderen, is het waarschijnlijke land van productie gevonden in 211 gevallen en zijn inlichtingenpakketten door Europol naar de relevante landen gestuurd voor onderzoek. 

Deelnemende landen.
Officieren uit Australië, België, Canada, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Letland, Malta, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, de Verenigde Staten, Europol en INTERPOL namen deel aan de 10e VIDTF. 

Slachtofferidentificatie.
Sinds 2014 verzamelt Europol regelmatig specialisten op het gebied van slachtofferidentificatie van over de hele wereld om zich te concentreren op onopgeloste gevallen van seksueel misbruik van kinderen. De VIDTF is de grootste terugkerende operatie in zijn soort ter wereld en heeft een aantal soortgelijke initiatieven op nationaal en regionaal niveau geïnspireerd, zoals in Italië en Australië. 

Resultaten.
Bij deze 10e editie heeft de VIDTF de volgende resultaten opgeleverd sinds het voor het eerst werd bijeengeroepen: 
- 290 specialisten uit meer dan 35 landen hebben deelgenomen aan deze operationele activiteit;
- In 1.726 gevallen werd een waarschijnlijk productieland vastgesteld;
- Meer dan 533 kinderen zijn beschermd en 182 overtreders werden gearresteerd als gevolg van de VIDTF-operaties.

Openbare oproep om hulp.
Ook het publiek kan helpen om de herkomst van bepaalde objecten te achterhalen als onderdeel van het Trace An Object-initiatief van Europol. Niet-confronterende details van afbeeldingen uit cold cases van seksueel misbruik van kinderen worden regelmatig openbaar gemaakt, in de hoop dat iemand een detail herkent dat kan helpen de locatie van het slachtoffer te bepalen.
Er zijn al 27.000 tips naar Europol gestuurd, die hebben geleid tot de identificatie van 23 kinderen en tot de vervolging van 5 overtreders.  

Nieuwe reeks.
Europol geeft vandaag een nieuwe reeks afbeeldingen vrij in de hoop dat deze door het grote publiek kunnen worden herkend. Deze afbeeldingen zijn te vinden op: 

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 11-21-8222
Geplaatst: 12:22 19/11/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.