Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925698





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol voerde driedaagse operatie tegen georganiseerde vermogenscriminaliteit.
18 november 2021
Duizenden personen gecontroleerd en meer dan honderdzeventig arrestaties.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.951.600
Den Haag 17 november 2021

Tijdens een driedaagse operatie voerden wetshandhavers uit 17 landen wegcontroles uit op mensen en voertuigen, en doorzochten ze gebouwen. Deze acties kaderden in Operatie Trivium, een meerderelanden -operatie tegen de georganiseerde vermogenscriminaliteit op het Europese wegennet. Er werden 174 arrestaties verricht alsook inbeslagname van goederen in heel Europa.

Resultaten van 3 tot en met 5 november ².
- 174 verdachten werden gearresteerd,
- 27 auto's werden in beslag genomen,
- Er werden meer dan 200 andere goederen in beslag genomen, waaronder wapens en drugs,
- Bijna 25.000 personen werden gecontroleerd,
- Meer dan 16.000 voertuigen gecontroleerd,
- Ongeveer 800 locaties gecontroleerd.
² Met nog te rapporteren resultaten van acties in Frankrijk, Litouwen en Malta.

Drie dagen lang door heel Europa.
Wetshandhavingsinstanties konden in slechts een paar dagen tijd verschillende interventies uitvoeren die de georganiseerde vermogenscriminaliteit ontwrichten. Er werden als onderdeel van de operatie 783 specifieke doelen, bestaande uit personen en eigendommen, geïdentificeerd en gecontroleerd. Deze controles vonden plaats in combinatie met bredere wegcontroles van meer dan 16.000 voertuigen en 25.000 personen, waardoor criminele activiteiten in een aantal gebieden konden worden onderschept. Hoewel de meeste arrestaties verband hielden met georganiseerde vermogenscriminaliteit, werden er ook arrestaties verricht in verband met drugs, wapens en schendingen van de immigratiewetgeving. 

ANPR.
Als onderdeel van Operatie Trivium XV zette de politie ook methoden in zoals automatische kentekenherkenning -ANPR- en het monitoren van chauffeurs op verdacht gedrag. In één geval in België trok een auto de aandacht van de rechercheurs vanwege agressief rijden; De politie vond duizenden euro's aan contant geld, evenals een grote hoeveelheid cocaïne en cannabis, en een alarmpistool. Bij een afzonderlijke huiszoeking vond de Belgische politie meer dan 70.000 euro, verdeeld over verschillende kleine bundels; de chauffeur gaf later toe dat het onverklaarbare geld het resultaat was van drugshandel tussen België en Duitsland. 

Snel informatie delen.
Operatie Trivium ging voor het eerst van start in 2013 en heeft tot doel de georganiseerde vermogenscriminaliteit op het Europese wegennet te verstoren. Deze vijftiende iteratie van Operatie Trivium volgt op soortgelijke grootschalige acties die in april van dit jaar werden ondernomen, die resulteerden in meer dan 200 arrestaties en aanzienlijke inbeslagnames van criminele vermogensbestanddelen. Het succes van de meerderelanden- aanpak is afhankelijk van snelle informatie-uitwisseling tussen deelnemende wetshandhavingsinstanties, met name met betrekking tot verdachten, personen die verband houden met misdrijven en voertuiggegevens.

Betrokken landen. 
Albanië, Oostenrijk, België, Cyprus, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Litouwen, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje en Zweden.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 11-21-8219
Geplaatst: 11:05 18/11/2021


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.