Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925703

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Spaanse politie arresteert 5 jihadisten.
14 oktober 2021
Arrestanten worden verdacht van voorbereiding terroristische aanslag.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.737.600
Den Haag 14 oktober 2021

In Barcelona en Madrid heeft de Spaanse Nationale politie, met de actieve steun van het Europees Centrum voor terrorismebestrijding van Europol, vijf vermoedelijke leden van een IS-cel gearresteerd. De verdachten zijn allen Algerijnse staatsburgers en zouden een terroristische aanslag hebben voorbereid. De politie kreeg aandacht voor de leden van deze terroristische cel nadat bekend werd dat ze een Kalasjnikov-geweer probeerden te bemachtigen. Bij huiszoekingen werd verschillende munitie in beslag genomen, samen met een aantal grote machetes. 

Bekend als "Sheikh"
Het onderzoek, bekend onder de naam ARBAC, begon in december 2020 nadat de Spaanse politie de binnenkomst van een lid van de Islamitische Staat in Spanje had ontdekt. Hij en twee handlangers werden in januari van dit jaar in Barcelona gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De onderzoekers konden deze drie verdachten in verband brengen met een persoon in Algerije die bekend staat als "Sheikh" en waarvan werd aangenomen dat hij deze terroristische cel leidde. Deze persoon was al bekend bij de politie: hij was in 2016 gearresteerd in Turkije terwijl hij probeerde zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat. Eenmaal vrijgelaten, toerde deze persoon door verschillende landen, zoals Maleisië, Tanzania en Algerije, waar hij naar verluidt leden rekruteerde voor de Islamitische Staat.

Catherine De Bolle baas Europol gewezen korpschef te Ninove. 

Kalasjnikov-geweer.
In maart 2021 werd hij betrapt bij het binnenkomen van Spanje. Er werden speciale bewakingsmaatregelen genomen waardoor in Barcelona een groep jonge, sterk geradicaliseerde Algerijnse staatsburgers kon worden geďdentificeerd die hem omringden. Al deze personen, inclusief degene die bekend staat als "Sheikh", werden gearresteerd nadat ze probeerden een Kalasjnikov-geweer te bemachtigen. Het bewijsmateriaal dat tijdens de actiedag in beslag is genomen, wordt nu geanalyseerd om verdere onderzoeksaanwijzingen in heel Europa te identificeren.

De steun van Europol.
- Het European Counter Terrorism Centre van Europol heeft gezorgd voor voortdurende ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de Spaanse onderzoekers te ondersteunen
- Twee van zijn experts werden naar Spanje gestuurd om de onderzoekers te assisteren bij de kruiscontrole van operationele informatie die tijdens de actiedag was verzameld.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 10-21-8178
Geplaatst: 16:17 14/10/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.