Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925704





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol klaagt meer dan zestigpersonen aan voor cocaïnepijpleiding naar Europa.
30 september 2021
Balkan-drugskartel overspoelt Europa met cocaïne.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.650.300
Den Haag 28 september 2021

Een ongekende internationale operatie waarbij 8 landen betrokken waren, heeft geleid tot strafrechtelijke aangiften tegen 61 verdachten die behoren tot een Balkan-drugskartel dat Europa overspoelt met cocaïne.

Zeer mobiele organisatie. 
In het kader van een operationele taskforce tussen Spanje, Kroatië, Servië, Duitsland, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, de Verenigde Staten en Colombia, werden het afgelopen jaar een aantal acties uitgevoerd. De zeer mobiele criminele organisatie had vestigingen in verschillende Europese landen en bestond voornamelijk uit criminelen uit Servië, Kroatië, Montenegro en Slovenië.

Gezamenlijke strategie. 
Om alle betrokken landen samen te brengen en een ​​gezamenlijke strategie te coördineren om het hele netwerk neer te halen heeft Europol in juli 2020 een operationele taskforce opgericht en sindsdien heeft Europol de veldonderzoekers, om hen te ondersteunen, voortdurend voorzien van analyses.

Resultaten van de Operationele Taskforce Balkankartel.
61 leden zijn aangeklaagd, van wie er 23 zijn gearresteerd -13 in Spanje en 10 in Slovenië-
- Inbeslagname van 2,6 ton cocaïne
- Inbeslagname van 324 kilo marihuana
- Inbeslagname van € 612 000 in contanten
- Inbeslagname van 9 luxe voertuigen en 5 motorfietsen

Betrouwbare informatie.
In het kader van inlichtingenactiviteiten die met hun internationale tegenhangers werden uitgevoerd, ontwikkelden de Spaanse onderzoekers betrouwbare informatie dat dit kartel in de lente van dit jaar een grote cocaïne-import vanuit Zuid-Amerika naar Europa voorbereidde. Er werden speciale toezichtmaatregelen genomen toen de criminelen heen en weer trokken tussen Spanje en Zuid-Amerika om de details van de cocaïne-import, in totaal meer dan 1,25 ton, af te ronden.

Hoogwaardige doelwitten.
Het onderzoek kwam in maart van dit jaar in een stroomversnelling toen de leiders van dit kartel naar Spanje reisden om zich voor te bereiden op de komst van de cocaïnezending. Deze twee personen, die door Europol als hoogwaardige doelwitten werden beschouwd, hadden tot dan toe de vergaderingen vermeden om de wetshandhaving te ontwijken.

Te mooi om te missen.
Dit was een te mooie kans voor de politie om te missen: in de vroege uurtjes van 10 maart 2021 voerden agenten van de Spaanse Nationale Politie gelijktijdige invallen uit in de steden Tarragona, Barcelona, ​​Gerona en Valencia, waarbij dertien arrestaties werden verricht. individuen, waaronder de twee kingpins en een politieagent die samenwerkte met de criminele organisatie. De Spaanse onderzoekers ontmantelden ook de alternatieve inkomstenstromen van het kartel, zoals de productie en handel in marihuana en de verkoop van luxe voertuigen.

10 Verdachten vast. 
In een vervolgactie in mei 2021 werden ongeveer 48 andere leden van de georganiseerde criminele groep in Slovenië door de Nationale Politie aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de distributie van cocaïne en marihuana in heel Europa. In totaal zitten er nu 10 van deze verdachten vast.

De volgende wetshandhavingsinstanties waren betrokken bij deze operatie:
- Spanje: Nationale Politie
- Kroatië: Nationale politiedienst ter bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad 
- Servië: Directoraat strafrechtelijk onderzoek van Servië
- Duitsland: Federale Recherche, Hoofdbureau van politie Frankfurt am Main 
- Slovenië: Nationaal Onderzoeksbureau
- Bosnië en Herzegovina: Federale Politie Sarajevo
- Verenigde Staten: United States Drugs Enforcement Administration
- Colombia: Nationale Politie
Deze operationele taskforce maakte deel uit van de strategie van Europol ter bestrijding van de zware georganiseerde misdaad uit de Westelijke Balkan.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 09-21-8159
Geplaatst: 16:59 30/09/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.