Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925711





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Verontrustend nieuw rapport omtrent de cocaïnemarkt.
08 september 2021
Diversificatie van het aanbod heeft geleid tot meer geweld.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.531.600
Den Haag 08 september 2021

Het gisteren 07 september gelanceerde Cocaine Insights Report rapport van Europol en UNODC, schetst de nieuwe dynamiek van de cocaïnemarkt, een markt die een duidelijke bedreiging vormt voor de Europese en mondiale veiligheid. Gewelddadiger, diverser en competitiever: dat zijn de belangrijkste kenmerken van de cocaïnehandel in Europa. Het rapport werd gelanceerd als onderdeel van het werkprogramma van CRIMJUST – Versterking van de strafrechtelijke samenwerking langs drugshandelroutes in het kader van het Global Illicit Flows Programme van de Europese Unie.

Meer geweld.
Door de versnippering van het criminele landschap in de bronlanden werden nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor Europese criminele netwerken. Door een ​​directe aanvoer om cocaïne te ontvangen, werden de tussenpersonen uitgeschakeld, wat heeft geleid tot een groter aanbod van cocaïne en bijgevolg tot meer geweld. Voorheen dominante monopolies in de groothandelslevering van cocaïne aan Europese markten, worden uitgedaagd door nieuwe netwerken voor mensenhandel. Zo hebben criminele netwerken in de Westelijke Balkan directe contacten gelegd met producenten en een prominente plaats veroverd in de groothandelslevering van cocaïne. 

Belang van witwasonderzoeken.
Het rapport benadrukt het belang van interventie aan de bron, aangezien deze markt sterk wordt beïnvloed door de toeleveringsketen. Door de samenwerking te versterken en de uitwisseling van informatie tussen wetshandhavers verder te vergroten, zullen de effectiviteit van de onderzoeken en onderscheppen van zendingen doeltreffender worden. Het rapport benadrukt het belang van witwasonderzoeken om illegale winsten op te sporen en van de inbeslagnames die verband houden met criminele activiteiten. Deze financiële onderzoeken vormen de kern van de strijd tegen de cocaïnehandel en zorgen ervoor dat de criminele activiteiten niet lonen.

Afdelingshoofden reageren.
Julia Viedma, afdelingshoofd van het Operationeel en Analysecentrum bij Europol, zei: “Cocaïnehandel is een van de belangrijkste veiligheidsproblemen waarmee we momenteel in de EU worden geconfronteerd. Bijna 40% van de criminele groepen die in Europa actief zijn, is betrokken bij drugshandel en de cocaïnehandel genereert miljarden euro's aan criminele winsten. Een beter begrip van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, zal ons helpen om de gewelddadige dreiging die cocaïnesmokkelnetwerken voor onze gemeenschappen vormen, effectiever het hoofd te bieden.”  
Chloé Carpentier, hoofd van de afdeling Drugsonderzoek bij UNODC, benadrukte hoe "de huidige dynamiek van diversificatie en proliferatie van cocaïneleveringskanalen, criminele actoren en modaliteiten waarschijnlijk zal voortduren, als er niets aan wordt gedaan."

Volledige rapporten zijn te vinden op: 

 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 09-21-8141
Geplaatst: 14:31 8/09/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.