Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925720





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Fraude met zakelijke e-mail met Covid-19.
11 augustus 2021
Simultane acties in Nederland, Roemenië en Ierland.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 9.346.800
Den Haag 11 augustus 2021

Naar aanleiding van een reeks gelijktijdige razzia's in Nederland, Roemenië en Ierland werden op 10 augustus, 23 verdachten aangehouden. Allen waren lid van een misdaadgroep die met een geavanceerd fraudesysteem, gebruikmakend van gecompromitteerde e-mails, een fraude met voorschotten opzette. In totaal werden 34 plaatsen doorzocht. Deze criminelen zouden met hun fraudesysteem bedrijven in ten minste 20 landen voor ongeveer € 1 miljoen hebben opgelicht. 

Al eerder bekend.
De fraude werd door de georganiseerde misdaadgroep gerund die, voorafgaand aan de COVID-19-pandemie, al bekend was wegens het illegaal online aanbieden van fictieve producten, zoals houten pellets. Vorig jaar veranderden de criminelen hun modus operandi en na het uitbreken van de COVID-19-pandemie, zijn ze begonnen met het aanbieden van beschermend materiaal. 

Vooruitbetalingen.
Deze criminele groep - bestaande uit onderdanen van verschillende Afrikaanse landen die in Europa wonen, creëerde valse e-mailadressen en webpagina's die vergelijkbaar waren met die van legitieme groothandelsbedrijven. Door zich voor te doen als deze bedrijven, zouden deze criminelen de slachtoffers, voornamelijk Europese en Aziatische bedrijven, misleiden om bestellingen bij hen te plaatsen en vooruitbetalingen te vragen om de goederen te kunnen verzenden. 

Witwassen.
De levering van de goederen kwam er echter nooit en de opbrengst werd witgewassen via Roemeense bankrekeningen die door de criminelen werden beheerd voordat ze bij geldautomaten werden opgenomen. 

Europol ondersteunt deze zaak sinds het begin in 2017 door: 
- Het samenbrengen van de nationale onderzoekers van alle kanten die nauw hebben samengewerkt met Europol's European Cybercrime Centre -EC3- om zich voor te bereiden op de actiedag;
- Het bieden van continue ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen;
- Het inzetten van twee van haar cybercriminaliteitsexperts bij de invallen in Nederland om de Nederlandse autoriteiten te ondersteunen bij het controleren van realtime informatie die tijdens de operatie is verzameld en bij het veiligstellen van relevant bewijsmateriaal. 
 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 08-21-8122
Geplaatst: 16:46 11/08/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.