Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925728





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
MIVB: Nieuwe contactloze betaalsysteem oogst veel succes
03 juli 2021
Afgelopen jaar ruim twee miljoen contactloze valideringen op Brussels openbaar vervoer. 
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 8.950.000
Brussel 03 juli 2021.

Eerstdaags 9 miljoen paginabezoekers 

MIVB-reizigers kunnen sinds exact een jaar hun ritjes rechtstreeks betalen met een bankkaart of smartphone en dat nieuwe contactloos betaalsysteem oogst veel succes. Op een jaar tijd tekende de Brusselse vervoersmaatschappij ruim 2,35 miljoen valideringen op.

Succes.

Nadat er in juli 2020 mondjesmaat nieuwe, grijze valideringstoestellen in de MIVB-stations en op de voertuigen opdoken, ontdekten de reizigers een nieuwe manier om hun tram, bus en metro te betalen. Het gaat om een makkelijk, snel en voordelig systeem, wat ook blijkt uit de cijfers. Op een jaar tijd telt de MIVB 2,35 miljoen valideringen met dit nieuwe, contactloze EMV-betaalsysteem -Europay Mastercard Visa-.

Makkelijk, snel en voordelig betalen

Het nieuwe betaalsysteem richt zich in eerste instantie op gelegenheidsreizigers en toeristen die niet noodzakelijk over een geladen MOBIB-kaart beschikken. Het is dus niet langer nodig langs een ticketautomaat te gaan of een BOOTIK, KIOSK of doorverkoper waardoor alles sneller en makkelijker gaat. Door rechtstreeks contactloos te betalen met de contactloze bankkaart (krediet of debet) aan een grijs valideringstoestel krijgt de reiziger onmiddellijk toegang tot het MIVB-net. Voor de occasionele reiziger is contactloos betalen de goedkoopste optie. 1 MIVB-rit gekocht via EMV kost 2,1 euro, terwijl 1 MIVB-rit beschikbaar op een TSC ("papieren") ticket 2,6 euro kost. Dit kostenvoordeel is bedoeld om het gebruik van papieren tickets te verminderen.

Nooit méér betalen dan een eendagsticket.

Bovendien zal een reiziger die op dezelfde dag verschillende ritten maakt met het contactloze betaalsysteem nooit meer betalen dan de prijs van het MIVB- eendagsticket. Bij de eerste validering wordt een reserve van 7,5 euro opzij gezet (maar niet gedebiteerd). Aan het eind van de dag wordt er geteld. Het systeem past zich automatisch aan het meest voordelige tarief aan. Dit betekent dat de reiziger maximaal 7,50 euro per dag zal betalen, zelfs als die meer dan 4 keer op dezelfde dag valideert. Een dagkaart van de MIVB kost 8 euro op een TSC-ticket (papier).

Succesvol.

Een jaar na de lancering blijkt het systeem succesvol. In augustus 2020, een maand na de lancering van het EMV-systeem, werden al 12,1% van de door de MIVB verkochte tickets voor één rit en één dag gekocht via het EMV-contactloze systeem. Een jaar later bedraagt het marktaandeel van het contactloze systeem op alle verkochte tickets voor 1 rit en 1 dag 31,4%. Op 30 juni stonden 2,35 miljoen valideringen op de teller. Een aantal dat sinds het begin van 2021 gestaag toenam.

Bron: MIVB
Bewerking: jvds

Artikel n°: 07-21-8098
Geplaatst: 15:23 3/07/2021

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 
Laatste update ( 03 juli 2021 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.