In totaal 1.600 overtredingen vastgesteld.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 8.234.300 Den Haag 30 april 2021
Tussen 1 en 30 maart werd de 3e wereldwijde operatie 30 days at Sea georganiseerd waaraan 300 agentschappen uit 67 landen hun krachten bundelden tegen tal van misdrijven, variërend van illegale lozing tot afvalhandel en het onderzoek naar duizenden verdachten wereldwijd. Europol en Frontex coördineerden het Europese deel van de operatie, als onderdeel van het Empact-actieplan inzake milieucriminaliteit, terwijl Interpol de mondiale activiteiten coördineerde.
Gelijktijdige acties.
De gelijktijdige acties in maart leidden tot: - 34.000 inspecties op zee en binnenwateren, kustgebieden en havens; - In totaal werden 1.600 overtredingen van de zee-verontreiniging vastgesteld; - 500 illegale vervuilingen op zee, waaronder olielozingen, illegale sloop van schepen en zwavelemissies van schepen; - 1.000 overtredingen van de verontreiniging in kustgebieden en rivieren, inclusief illegale lozingen van verontreinigende stoffen; - 130 gevallen van afvalhandel via havens. Door gebruik te maken van het brede scala aan databases en analytische capaciteiten van Interpol, konden landen vervuilingscriminaliteit in verband brengen met andere ernstige misdrijven zoals fraude, corruptie, belastingontduiking, witwassen van geld, piraterij en illegale visserij.
Misbruik pandemie.
Om de pandemie aan te pakken zijn veel handhavingsmiddelen opnieuw toegewezen en daarvan hebben criminelen snel misbruik gemaakt van de groeiende kwetsbaarheden op verschillende misdaadgebieden, waaronder milieucriminaliteit. Inspecties brachten typische vormen van criminaliteit op het gebied van zee-verontreiniging aan het licht, van het lozen van schepen tot de handel in afval over zee, maar ook criminele trends die tijdens de pandemie zijn toegenomen. Groeiende trends waren onder meer COVID-19-wegwerpartikelen zoals maskers en handschoenen, met 13 dozen met medisch afval die als gevolg van de operatie werden geopend.
22 verdachten gearresteerd.
Een groot crimineel netwerk dat plastic afval tussen Europa en Azië verhandelde, werd blootgelegd, waardoor samenwerking tussen autoriteiten uit beide regio's ontstond. Tot nu toe zijn 22 verdachten gearresteerd en is voorkomen dat duizenden tonnen afval illegaal naar Azië worden verscheept. Het is zeer waarschijnlijk dat het afval daar waarschijnlijk zou zijn gestort, waardoor de bodem zou zijn verontreinigd en aanzienlijk zwerfvuil op zee zou zijn ontstaan.
11.000 ton metaalschroot.
Verschillende landen uit Europa, Azië en Afrika hebben gemeld dat illegale zendingen van besmet of gemengd metaalafval ten onrechte als metaalafval zijn aangemerkt. In één geval heeft de Italiaanse kustwacht 11.000 ton metaalschroot vermengd met plastic, rubber, minerale olie en andere verontreinigingen in beslag genomen en voorkomen dat ze op bulkschepen met bestemming Turkije werden geladen. Namibië, de Filippijnen en Kroatië maakten ook melding van gevallen van illegale afvaltransporten vanuit Europa.
Deelnemende landen.
17 EU-lidstaten: Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden.
50 niet-EU-landen: Angola, Argentinië, Australië, Bangladesh, Benin, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Kameroen, Canada, Chili, China, Ivoorkust, Dem. Rep. Congo, Ecuador Ethiopië, Fiji, Georgië, Ghana, Guatemala, Guinee-Bissau, Honduras, India, Israël, Kenia, Koeweit, Liberia, Maleisië, Maldiven, Namibië, Nigeria, Noorwegen, Filippijnen, Qatar, Republiek Korea, Rusland, Saoedi-Arabië, Senegal, Zuid-Afrika, Tanzania, Thailand, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Uruguay en Zimbabwe
Bron: Europol Bewerking: jvds
Artikel: 04-21-8043 Geplaatst: 19:35 30/04/2021
|