Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925742





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol waarschuwt over de georganiseerde misdaad.
14 april 2021
Ernstige en georganiseerde misdaad in de EU neemt steeds grotere vormen aan.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 8.080.300
Den Haag 13 april 2021

Gisteren publiceerde Europol de dreigingsevaluatie van de Europese Unie voor ernstige en georganiseerde criminaliteit, de EU SOCTA 2021 -zie link onderaan de pagina-. Europol publiceert De SOCTA om de vier jaar en deze bevat een gedetailleerde analyse van de dreiging van zware en georganiseerde misdaad waarmee de EU wordt geconfronteerd. De SOCTA is een toekomstgerichte beoordeling die verschuivingen in het landschap van zware en georganiseerde criminaliteit identificeert.

Ongekende inzichten.

De SOCTA 2021 beschrijft de activiteiten van criminele netwerken in de EU en hoe hun criminele activiteiten en zakelijke praktijken onze samenlevingen, economie en instellingen dreigen te ondermijnen en de rechtsstaat langzaamaan uithollen. Het rapport biedt ongekende inzichten in de criminele onderwereld van Europa op basis van de analyse van duizenden gevallen en informatie die aan Europol is verstrekt. 

Zware georganiseerde misdaad.

De SOCTA onthult een zorgwekkende uitbreiding en evolutie van zware en georganiseerde misdaad in de EU. Het document waarschuwt voor de mogelijke implicaties op de lange termijn van de COVID-19-pandemie en hoe deze ideale omstandigheden kunnen scheppen voor criminaliteit in de toekomst. In het rapport wordt duidelijk gewezen op de ernstige en georganiseerde misdaad als de belangrijkste uitdaging op het gebied van interne veiligheid waarmee de EU en haar lidstaten momenteel worden geconfronteerd.

Lissabon.

De lancering van De SOCTA 2021 vond plaats op het hoofdkantoor van de Portugese politie in Lissabon tijdens het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en is de meest uitgebreide en diepgaande studie van de zware en georganiseerde misdaad in de EU die ooit is uitgevoerd.

COVID-19 pandemie.

Het is bekend dat EU-burgers genieten van een van de hoogste welvaarts- en veiligheidsniveaus ter wereld maar de EU staat nog steeds voor ernstige uitdagingen voor haar interne veiligheid. De dreiging bestaat immers dat een aantal van onze gemeenschappelijke verworvenheden teniet wordt gedaan en dat de gedeelde Europese waarden en ambities worden ondermijnd. Aangezien de EU wordt geconfronteerd met de COVID-19-pandemie, een van de belangrijkste crises sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, proberen criminelen deze buitengewone situatie uit te buiten die zowel burgers, bedrijven als openbare instellingen betreft.

Belangrijkste bevindingen van de SOCTA 2021:

- Ernstige en georganiseerde misdaad heeft nog nooit zo'n grote bedreiging voor de EU en haar burgers gevormd als nu.
- De pandemie van COVID-19 en de mogelijke economische en sociale gevolgen die naar verwachting zullen volgen, dreigen ideale omstandigheden te creëren voor de verspreiding en greep van de georganiseerde misdaad in de EU en daarbuiten. Eens te meer bevestigd door de pandemie, is een belangrijk kenmerk van criminele netwerken hun wendbaarheid om zich aan te passen aan en te profiteren van veranderingen in de omgeving waarin ze opereren. Obstakels worden criminele kansen.
- Net als een zakelijke omgeving bestaat de kern van een crimineel netwerk uit managementlagen en veldbeheerders. Deze kern is omgeven door een scala aan actoren die verbonden zijn met de criminele infrastructuur die ondersteunende diensten levert.
- Met bijna 40 procent van de criminele netwerken die actief zijn in de drugshandel, blijft de productie van en de handel in drugs de grootste criminele activiteit in de EU. 
- Mensenhandel en uitbuiting, migrantensmokkel, online en offline fraude en vermogenscriminaliteit vormen een aanzienlijke bedreiging voor EU-burgers. 
- Criminelen maken gebruik van corruptie. Bijna 60% van de gerapporteerde criminele netwerken houdt zich bezig met corruptie.
- Criminelen verdienen en wassen jaarlijks miljarden euro's. De omvang en complexiteit van witwasactiviteiten in de EU werden eerder onderschat. Professionele witwassers hebben een parallel ondergronds financieel systeem opgezet en gebruiken alle middelen om de economieën en samenlevingen van Europa te infiltreren en te ondermijnen. 
- Legale bedrijfsstructuren worden gebruikt om vrijwel alle soorten criminele activiteiten met gevolgen voor de EU te vergemakkelijken. Meer dan 80% van de criminele netwerken die in de EU actief zijn, gebruikt legale bedrijfsstructuren voor hun criminele activiteiten. 
- Het gebruik van geweld door criminelen die betrokken zijn bij zware en georganiseerde misdaad in de EU lijkt te zijn toegenomen in termen van frequentie en ernst ervan. De dreiging van gewelddadige incidenten is vergroot door het veelvuldig gebruik van vuurwapens of explosieven in openbare ruimtes.
- Criminelen zijn digital natives. Vrijwel alle criminele activiteiten hebben nu een online component en veel misdrijven zijn volledig online gemigreerd. Criminelen maken gebruik van versleutelde communicatie om met elkaar te netwerken, sociale media en instant messaging-diensten te gebruiken om een ​​groter publiek te bereiken om reclame te maken voor illegale goederen of om desinformatie te verspreiden. 

De volledige studie is te vinden op:
 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

NVDR.
Stellen we niet vast dat de misdaad binnen de politiek ook toeneemt, deze affaire daar geen bewijs van?

Artikel: 04-21-8034
Geplaatst: 17:55 14/04/2021
Laatste update ( 14 april 2021 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.