Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925751

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Spaanse politie neemt narco-onderzeeër in beslag.
15 maart 2021
Eerste van dergelijke onderzeeërs gebouwd op Europees grondgebied.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 7.666.000
Den Haag 15 maart 2021

In samenwerking met Europol en wetshandhavers uit vijf andere landen, werd door de Spaanse nationale politie in Málaga de eerste semi-duikboot in beslag genomen die op Europees grondgebied werd gebouwd. In het verleden werden vergelijkbare schepen ook al buitgemaakt maar deze waren steeds van Latijns-Amerikaanse makelij.

Operatie FERRO.

De inbeslagname vond plaats in het kader van Operatie FERRO, een wetshandhavingsoperatie op hoog niveau tegen een georganiseerde misdaadgroep die betrokken is bij grootschalige drugshandel. Meer dan 300 politieagenten voerden deze operatie uit in Spanje, ondersteund door de Nationale Politie van Colombia, de Nederlandse Politie, de Portugese gerechtelijke politie, het Britse National Crime Agency en de VS. 

Resultaten van operatie FERRO.

- 47 huiszoekingen werden uitgevoerd in de Spaanse steden Tarragona (6), Barcelona (11), Gerona (3), Málaga (11), Castellón (4), Valencia (2), Murcia (7), Cádiz (1), Granada (1) en Badajoz (1);
- 52 personen werden gearresteerd;
- 2 boten werden in beslag genomen: een semi-duikboot in Málaga en een speedboot ter waarde van meer dan € 300.000 in de provincie Murcia;
- Er is meer dan 3 ton cocaďne in beslag genomen, naast 700 kilo hasj en meer dan 100.000 euro in contanten. 

Verschillende fasen.

Fase één: onderzoekers identificeerden een georganiseerde misdaadgroep, bestaande uit Spaanse, Colombiaanse en Dominicaanse staatsburgers, die betrokken is bij grootschalige handel in cocaďne, hasj en marihuana. De criminelen opereerden vanuit Spanje, met name Catalonië. Tussen april en december 2020 is in Colombia een aantal belangrijke cocaďnevangsten gedaan die verband houden met deze criminele groep. In totaal werd 2 900 kilo cocaďne in beslag genomen. 

Een andere actie met de vangst van een Narco duikboot

Fase twee:
in november 2020 arresteerden politieagenten in Spanje de leider van dit criminele netwerk in Tarragona, samen met 13 van zijn handlangers.

Fase drie:
in februari van dit jaar was een andere tak van deze georganiseerde misdaadgroep het doelwit. Vier personen werden gearresteerd in Tarragona en een zending van 583 kilo hasj op weg naar Frankrijk en Italië werd in beslag genomen. Ook in Málaga werden huiszoekingen gedaan, waarbij de semi-onderzeeër in een pakhuis werd aangetroffen. De boot, de allereerste in zijn soort die op Europese bodem in beslag werd genomen, was nog in aanbouw toen hij werd gevonden. Het vaartuig was 9 meter lang en had tot 2 ton drugs kunnen vervoeren.  

Fase vier:
Een van de belangrijkste doelen werd in februari gearresteerd op de luchthaven El Prat in Barcelona toen hij probeerde te vluchten naar Nederland. Als gevolg van deze arrestatie werd een pakhuis doorzocht in Barcelona, ​​wat leidde tot de inbeslagname van 300 kilo cocaďne. 

Fase vijf:
Een clandestien drugslaboratorium werd ontdekt in Barcelona naast een overdekte cannabisplantage met meer dan 1150 planten. Een 15 meter lange speedboot behorende tot dit criminele netwerk en geladen met 7.000 liter benzine werd ook in beslag genomen in de regio Murcia. 

Fase zes:
Eind februari werden de overgebleven leden van het criminele netwerk gearresteerd. Ook werd ongeveer 6000 liter drugsprecursoren in beslag genomen, bestemd voor een clandestien laboratorium in Murcia. 

Het was de EU-drugseenheid van Europol die de intense internationale activiteit vanaf het begin van dit onderzoek coördineerde. Het team van specialisten faciliteerde de uitwisseling van informatie tussen de verschillende betrokken landen en analyseerde de operationele gegevens om de belangrijkste doelen te identificeren.

Bron: Europol
Bewerking: JVDS

Andere artikels over dit onderwerp.

AD Smokkelduikboot 

NOS Narcoticaduikboot 

DS Narco onderzeeër in Spanje

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 03-21-8014
Geplaatst: 16:32 15/03/2021

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.