Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925751





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol schakelde mobiele applicatie met meer dan 100 mio gebruikers uit in Spanje.
15 maart 2021
Criminele groep die illegale videostreams verspreidde, ontmanteld.  
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 7.762.300
Den Haag 11 maart 2021.    

Met de hulp van Europol kon de Spaanse Policía Nacional een criminele groep te ontmantelen die illegale videostreams verspreidde. Bij het onderzoek waren ook handhavingsinstanties uit Andorra en Portugal betrokken.

Klachten.

Het onderzoek startte in oktober 2018 toen de Spaanse Nationale Politie klachtenrapporten ontving van de Motion Pictures Associations, Football Association Pretoria, de Premier League en de Spaanse Football League  over een mobiele applicatie die illegaal videostreams verspreidt. De applicatie werd door meer dan 100 miljoen gebruikers via verschillende websites gedownload, de criminele organistaie bood illegaal het streamen van video's en tv-kanalen aan.

Meer dan vijf miljoen euro.

Het onderzoek bracht een aantal verbonden websites en platforms in Spanje en Portugal aan het licht met verbindingen met servers in Tsjechië. Het Spaanse bedrijf achter de illegale activiteit verdiende zijn winst met advertenties. Via de computerinfrastructuur en de stroomvoorziening konden ze gebruikersinformatie verkopen aan een bedrijf met betrekking tot botnet- en DDoS-aanvallen. Onderzoekers schatten de totale illegale winsten op meer dan € 5 miljoen.

Resultaten

• 3 huiszoekingen (2 in Spanje en 1 in Andorra)
• 4 gerechtelijke bevelen om domeinen te verwijderen
• 20 webdomeinen en servers geblokkeerd
• 4 arrestaties (3 in Spanje en 1 in Andorra)
• Bankrekeningen bevroren
• 1 server uitgeschakeld in Portugal en een andere wordt onderzocht in Tsjechië

Europol ondersteunde het onderzoek met operationele coördinatie en analyse en ondersteunde ook de actiedag met de inzet van een virtuele Europol commandopost. Dit maakte operationele coördinatie mogelijk, de actie werd ook ondersteund door Eurojust. Tijdens de actiedag controleerden de experts van Europol operationele informatie in realtime en bieden ze ondersteuning aan de onderzoekers in het veld.
De IPC3 (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition) van Europol die het onderzoek ondersteunde, is een project dat medegefinancierd wordt door het EUIPO om criminaliteit op het gebied van intellectuele eigendom te bestrijden.

Bron : Europol

Artikel: 03-21-8013
Geplaatst: 9:36 15/03/2021

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.