Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925753





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol neemt voor meer dan 16 miljoen € nepspeelgoed in beslag.
08 maart 2021
Politie en douane waarschuwen publiek om waakzaam te zijn. 
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 7.674.000
Den Haag 08 maart 2021

Tijdens de recente feestperiode werd voor meer dan 16 miljoen euro aan nepspeelgoed in beslag genomen als gevolg van de operatie LUDUS georganiseerd door Europol met de steun van OLAF -Europees bureau fraudebestrijding- en EUIPO -Bureau voor intellectuele eigendom Europese Unie. Politie en douane over de hele wereld waarschuwen het publiek dan ook waakzaam te zijn met het kopen en geven van geschenken.

Elf fraudeurs gearresteerd.

Meer dan 4.700 inspecties werden tussen 19 oktober 2020 en 31 januari 2021 uitgevoerd in 24 landen om de illegale verzending en opslag van namaakspeelgoed op te sporen. Tot dusver zijn elf fraudeurs gearresteerd, terwijl in een aantal landen onderzoeken gaande zijn om de criminele netwerken te ontmantelen die de veiligheid van kinderen in gevaar brengen. Dit is de eerste operatie die ooit op een dergelijke schaal is georganiseerd en gericht is op de verkoop van namaakspeelgoed.  

Resultaten.

Bijna 5 miljoen stuks speelgoed werden in beslag genomen voor een totale waarde van meer dan 16 miljoen €;
4.768 uitgevoerde inspecties;
44.127 monsters getest in laboratoria;
125 geopende gerechtelijke zaken
Tot dusver zijn er 11 personen gearresteerd. 

Deelnemende landen.

Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten. 

Ernstig gevaar voor kinderen.

Het zijn vooral speelgoedauto's, bordspellen en poppen uit populaire tv-programma's voor kinderen, die het meest in beslag genomen werden. De in beslag genomen stukken waren bijna exacte kopieën van de echte producten en waren buitengewoon moeilijk te onderscheiden. In bijna alle gevallen vormde het in beslag genomen speelgoed echter een ernstig gezondheidsrisico voor kinderen. Dit nepspeelgoed was niet onderworpen aan de strenge veiligheidstests die wettelijk vereist zijn en had geen waarschuwingen of advies op de verpakking. 

Gezondheidsrisico's.

Voorbeelden hiervan zijn 2.800 poppen die in Italië in beslag zijn genomen en 8.000 speelgoedauto's die in België in beslag zijn genomen en die een verstikkingsgevaar opleveren, meer dan 5.000 stuks plastic speelgoed die in Spanje in beslag werden genomen bevatten een giftige chemische stof die de gezondheid van kinderen kan schaden, en verschillende andere elektronische apparaten die in verschillende landen in beslag zijn genomen die de wettelijke decibellimieten voor speelgoed overschreden, waardoor het gehoor van een kind permanent kan worden beschadigd. In totaal werden in Roemenië 1.175 speelgoed bestemd voor zuigelingen ook in beslag genomen nadat essentiële informatie niet op de verpakking was vermeld om te voorkomen dat een kind gewond raakt, zoals een leeftijdslabel, gebruiksaanwijzingen en een lijst met materialen die het bevat. 
 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 03-21-8006
Geplaatst: 12:54 8/03/2021

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever

Laatste update ( 08 maart 2021 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.