Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16928213





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaams Parlement: Opmerking over elektrische installatie inzake conformiteit AREI-Update1
06 maart 2021
Ook de Vlaamse Regering moet de regels van het elektrisch reglement respecteren.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 7.808.600
Vlaams Parlement 06 maart 2021

-- Update 2
Preventieadviseur.

In een e-mail van 18 maart laat de preventieadviseur van het Vlaams Parlement, Marc Eynatten, weten met interesse kennis genomen te hebben van het artikel in MM-305-04 en hij verzekert dat de opmerkingen ernstig genomen worden en de nodige stappen worden genomen om de aanpassingen door te voeren. 

-- Einde update 2
14:07 18/03/2021


Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties dat met het KB van 08 september 2018 in een nieuw kleedje werd gestopt, is ook van toepassing op de elektrische installaties van het Vlaams Parlement, zij komen niet voor in de uitzonderingen zoals voorzien in Boek 1 artikel 1.2.2. "Uitzonderingen". Elektrische installaties die reeds bij de indienstelling gekeurd werden  -Boek 1 art. 6.4- maar nadien aanzienlijk gewijzigd of uitgebreid werden, moeten opnieuw door een erkend organisme gekeurd worden -Boek 1 art. 6.4.7.3.-  dat is zeker het geval met de vernieuwde installatie van de persruimte van het Vlaams Parlement. 


Flagrante inbreuk.

Het feit dat in de splinternieuwe tafel met een blad dat uit houtvezel bestaat, dubbele stopcontacten zonder brandwerend omhulsel - Boek 1 art. 4.3.3.5. - werden geplaatst, is wel een zeer flagrante inbreuk, dat zou men in gebouwen van de Vlaamse Regering niet verwachten, ook hier is er duidelijk geen controle. Ook het feit dat er voor de bekabeling van die stopcontacten soepele VTLMB kabel wordt gebruikt -ook al werden er aangepaste hulzen gebruikt- stoort ons, fabrikanten zoals hier EUPEN, geven aan dat het gebruik van dergelijke kabel is voorzien voor huishoudelijke installaties en hier gaat het om een industriële installatie. Ook het feit dat de stopcontacten met een zelf gemaakt plexiglas plaatje worden afgeschermd is strijdig met de regels van goed vakmanschap, men had doodeenvoudig een daartoe voorzien inbouwelement moeten gebruiken.  


Niet de eerste keer.

Het is ondertussen de derde keer dat we in de gebouwen van het Vlaams Parlement niet conforme, gevaarlijke situaties met de elektrische installatie spotten, eerder ook al in de persruimte, toen ontbrak er een deksel van een stopcontact. In een ander geval waren in een 19 inch kast elektrische onder spanning staande delen genaakbaar. We hebben dat telkens, zoals nu, gemeld en telkens werd het na melding ook opgelost.

Meer volgt na antwoord van de preventieadviseur,  we zijn de gazet niet en we worden ook door niemand financieel ondersteund.  

Artikel: 03-21-8002
Geplaatst: 13:35 6/03/2021

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever

Laatste update ( 18 maart 2021 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.